Biden og Sanders hardt ut mot Trumps korona-tiltak

Koronaviruset dominerer debatten mellom tidligere visepresident Joe Biden og senator Bernie Sanders. Begge gikk hardt ut mot Donald Trumps mangel på handling.

DEBATT: Joe Biden og Bernie Sanders skal i TV-debatt alene før avgjørende nominasjonsvalg. Foto: Patrick Semansky / AP
DEBATT: Joe Biden og Bernie Sanders skal i TV-debatt alene før avgjørende nominasjonsvalg. Foto: Patrick Semansky / AP

Demokratenes øvrige håpefulle har trukket seg fra kappløpet én etter én, og to aldrende menn er nå alene om å kjempe om å bli partiets presidentkandidat.

Koronapandemien har lagt en stor demper på valgkampen, og søndagens debatt foregikk i CNNs studio i Washington, uten publikum til stede i salen.

Den mest moderate av de to, 77 år gamle Joe Biden, har sikret seg et forsprang i nominasjonskampen og har til nå fått med seg 885 delegater til partiets landsmøte i juli.

Under debatten var de svært enige om mye når det gjaldt koronapandemien, særlig at alle uttalelsene til Donald Trump gjør mye skade ved å spre udokumenterte påstander.

– Det første vi må gjøre er å få denne presidenten til å holde kjeft med en gang, sa Sanders.

Den 78 år gamle selverklærte sosialisten Bernie Sanders har sikret seg støtte fra 732 delegater, men med tanke på hvilke delstater som gjenstår, mener ekspertene at han har små sjanser til å vinne nominasjonen.

Kvinnelig visepresident fra begge hold

I søndagens debatt mellom Demokratenes aldrende presidentkandidater ble det langt på vei lovet at visepresidentkandidaten vil bli en kvinne, uansett.

– Det finnes en rekke kvinner som er kvalifisert til å bli president i morgen. Jeg ville valgt en kvinne som min visepresident, slo tidligere visepresident Joe Biden fast.

Sanders sa omtrent det samme, men vil ha en kvinne som tenker i samme baner som ham selv.

– For meg handler det ikke bare om å nominere en kvinne. Det handler om å sikre at vi har en progressiv kvinne, og det finnes progressive kvinner der ute. Så jeg heller veldig mot å bevege meg i den retningen.

Avlyste valgmøter

Koronaepidemien har tvunget begge til å avlyse valgmøter de siste dagene, selv om tirsdagens nominasjonsvalg i Florida, Illinois, Ohio og Arizona kan bli svært avgjørende.

I disse fire delstatene skal det kjempes om hele 577 delegater, og den som stikker av med flest, vil ta et langt steg i retning nominasjon.

Søndagens debatt vil gi Biden og Sanders anledning til å demonstrere lederevne og forklare hvorfor de er bedre egnet enn president Donald Trump til å lose USA gjennom koronakrisen, men det er høyst uklart hvem av dem som vil gå seirende ut.

Perfekt anledning

– Slike øyeblikk dukker ikke ofte opp i valgkampen, og dette er en perfekt anledning til å vise millioner at du har det som trengs, sier Robert Gibbs, som var pressesekretær og rådgiver for tidligere president Barack Obama.

– De må vise velgerne at de har svar på det som mangler akkurat nå, og det må de gjøre ved å være rolige og ærlige og ved å vise empati og vilje til å lede, sier han.