TESTING: Bildet er tatt fra et av teste-teltene utenfor Aker legevakt i Oslo.
TESTING: Bildet er tatt fra et av teste-teltene utenfor Aker legevakt i Oslo. Foto: Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/ Stian Lysberg Solum

Hjemmesykepleier i Oslo korona-smittet – har vært i kontakt med 17 brukere

En hjemmesykepleier i Oslo har testet positivt for Covid-19. Sykepleieren har vært i kontakt med flere brukere i bydel Ullern før smitten ble påvist.

– Det er en sykepleier fra en privat leverandør, som heter Diakonhjemmet omsorg, som yter tjenester for Ullern bydel, som er smittet, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten til TV 2.

Bydelsdirektøren og Diakonhjemmet omsorg bekrefter at sykepleieren har vært i kontakt med flere brukere.

– Sykepleieren hadde kommet hjem fra utlandet tre dager før karantenereglene ble innført, og var på jobb disse dagene før. På denne tiden var vedkommende i kontakt med 17 pasienter, sier direktør i Diakonhjemmet omsorg Helle Dorthea Gjetrang til TV 2.

Ble orientert fredag

Diakonhjemmet omsorg har orientert de 17 pasientene og deres pårørende.

Ikke alle blir testet, men de som har hatt kontakt med den smittede hjemmesykepleieren er satt i hjemmekarantene.

– Våre hjemmesykepleiere går med beskyttelsesutstyr når de er hos disse pasientene nå, sier Gjertrang.

Noen av kollegaene er testet, men det er foreløpig ikke kommet flere positive prøvesvar.

Bydelen ble informert om smittetilfellet fredag kveld.

– Vi har ikke fått informasjon om noen av brukerne har fått symptomer. Dersom brukerne er i en risikokategori vil de bli testet, og hvis de har symptomer. Inkubasjonstiden kan variere fra 0 til 14 dager, sier bydelsdirektøren.

Ekstra utsatt

Syke eldre er spesielt utsatt for viruset. Brukere i hjemmehelsetjenesten er blant de mest sårbare for smittespredning.

Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, sa tidligere denne uken til Vårt Land at de har bedt alle kommuner om å tenke spesielt på de som er utsatt i sykehjem og hjemmetjenesten.

– Jeg er trygg på at dette tas på det største alvor, sa han til Vårt Land.

* Så langt er det bekreftet tre dødsfall som følge av viruset. Torsdag 12. mars meldte Oslo universitetssykehus at en eldre pasient var død, og natt til lørdag 14. mars døde én eldre pasient til samme sted. Lørdag opplyste også Sykehjemsetaten i Oslo at en beboer ved Ellingsrudhjemmet som døde tidligere i uka, hadde fått bekreftet koronasmitte.

* Koronasmitte overføres oftest gjennom dråpesmitte (hosting/nysing), men viruset antas å kunne overleve på flater fra noen timer til flere dager.

* Inkubasjonstiden kan variere fra 0 til 14 dager.

* Det finnes ingen vaksine mot covid-19-viruset.

* Ifølge et FHI-scenario kan 2,2 millioner nordmenn bli smittet, mens mellom 730.000 og 780.000 vil bli syke. 22.000 kan trenge sykehusbehandling. I en ny risikovurdering anslår FHI at epidemitoppen vil komme mellom mai og oktober.

* Onsdag 11. mars la Helsedirektoratet ned forbud mot innendørs arrangementer med flere enn 500 deltakere. I Oslo er nå arrangementer med mer enn 50 deltakere forbudt.

* Torsdag 12. mars ble de strengeste tiltakene i fredstid i Norge iverksatt for å bremse epidemien. Alle barnehager, skoler, kirker og andre institusjoner må holde stengt de neste to ukene.

* Myndighetene ber folk holde seg hjemme ved mistanke om sykdom, være nøye med håndvask og holde avstand til hverandre.

Karantenereglene for personer som kom fra utlandet ble endret torsdag.

Før torsdag var det kun de som ankom fra områder med vedvarende smitte som måtte i hjemmekarantene. Fra og med torsdag ble det innført hjemmekarantene for alle som hadde kommet fra utlandet, bortsett fra Norden, med tilbakevirkende kraft fra 27. februar.