REAGERER: Wayne Rooney mener avgjørelsen om å utsette fotballen i England kom altfor sent.
REAGERER: Wayne Rooney mener avgjørelsen om å utsette fotballen i England kom altfor sent. Foto: Rui Vieira

Rooney raser: – Behandlet som forsøkskaniner

Wayne Rooney (34) mener korona-situasjonen ble altfor dårlig håndtert i England.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det klart at Premier League, Championship, League One, League Two og FA Women's Super League i første omgang er utsatt til 4. april. Den avgjørelsen kom altfor sent, mener Manchester United-legende Wayne Rooney.

– For spillere, støtteapparat og familiene deres har det vært en uke bekymringsfull uke. En uke der man har følt et fravær av lederskap fra regjeringen, Det engelske fotballforbundet og Premier League, skriver Rooney i sin spalte for The Times.

Forsøkskaniner

Torsdag kveld hevdet Storbritannias statsminister at ikke var noen medisinske grunner til å forby arrangementer som Premier League.

Kun timer senere kom meldingen om at Arsenal-manager Mikel Arteta hadde testet positivt for koronaviruset. Morgenen etter opplyste Chelsea om at Callum Hudson-Odoi også hadde testet positivt.

– Alle andre idretter, tennis, formel 1, rugby, golf og fotball i andre land ble avlyst, mens vi ble fortalt å fortsette som vanlig. Jeg tror mange fotballspillere tenkte at dette har noe å gjøre med pengene som er involvert i fotballen. Hvorfor ventet de helt til fredag? Hvorfor måtte Mikel Arteta bli syk før sporten i England gjorde det rette?, spør Rooney og fortsetter:

– Etter krisemøtet ble i hvert fall riktig avgjørelse tatt. Men frem til det ble føltes det nesten som at fotballspillere i England ble brukt som forsøkskaniner.

– Om noen i min familie hadde blitt alvorlig syk etter å ha blitt smittet av meg, fordi jeg måtte spille da det ikke var trygt, ville jeg aldri tilgitt myndighetene, understreker Derby County-spilleren.

– Drar det kanskje litt langt

TV 2s fotballeksperter forstår Rooneys frustrasjon, men mener han drar det litt langt.

– Jeg forstår at spillerne kan reagere litt. Det tok veldig lang tid i England, kontra de andre landene. Det ble spilt for tomme tribuner, og ble suspendert i andre land mye tidligere enn England. En kamp som Liverpool mot Atlético Madrid burde aldri blitt spilt, eller burde i hvert fall ikke hatt folk på tribunen. Så jeg forstår jo at han skriver dette, men han drar det kanskje litt langt, mener Erik Huseklepp.

– Han skriver jo at noen av slektningene kunne blitt alvorlig syk fordi han måtte spille fotball, og så er han forbannet. Du kan selvfølgelig lage sånne scenarioer, men det letteste for fotballen er å forholde seg til landets myndigheter. Hva sier landets myndigheter? Det er jo det man må tenke, og når UEFA heller ikke kommer med noen retningslinjer... Og Boris Johnson & co. har vært veldig sittende på gjerdet i forhold til andre land, sier Erik Thorstvedt og legger til:

– Det er mulig at det kommer til å endre seg, men jeg forstår at her er det veldig vanskelig å ta et standpunkt, også må en se i det store bildet som er kompleks og vanskelig.

Flere fotballstjerner har de siste dagene ytret seg om korona-situasjonen. Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har begge publisert innlegg på sine Instagram-profiler der de ber mennesker ta ansvar og følge retningslinjene fra helsemyndighetene.

Søndag bekreftet Valencia-stopper Ezequiel Garay at han har fått påvist koronaviruset. Ifølge den spanske avisen Marca er han den første spilleren i La Liga til å få påvist viruset.