Koronasmittede Atle (67) med klar oppfordring til alle som føler seg småsyke

Atle Kvamme er koronasmittet, men det tok lang tid før han skjønte det selv.

Atle Kvamme er i hjemmeisolasjon. Han er en av de over 950 personene i Norge som har testet positivt for koronaviruset.

Nå advarer han folk som føler seg syke mot å møte andre.

Dersom du begynner å føle deg sår i halsen, eller at du brygger på en influensa: gå heller i karantene og ha hjemmekontor, er den klare oppfordringen fra bergenseren.

– Det er ikke noe hyggelig å ringe rundt til 50 personer og si at du har vært smittekilde for dem, sier Kvamme til TV 2.

Gikk på jobb i flere dager

I forrige uke begynte 67-åringen å føle seg dårlig.

– Jeg merket at jeg hadde vondt i halsen, og vondt i hodet. Og etter noen dager begynte jeg å få verk i kroppen. Men jeg oppfattet det som en vanlig influensa, og ikke som noe som kunne være farlig, sier Kvamme.

Han hadde ikke vært i utlandet og regnet derfor ikke med at forkjølelsesymptomene han opplevde kunne være Covid 19-viruset.

Derfor gikk han på jobb som vanlig i flere dager.

Det var først da Kvamme fikk melding av en bekjent som hadde testet positivt for viruset, at han begynte å ane mistanke. Han ringte legevakten, fikk testet seg neste dag – og ble veldig overrasket da testen viste seg å være positiv.

– Det er jo mange som går rundt med influensa for øyeblikket. Så jeg hadde forventet at det ville være kraftigere og sterkere reaksjoner hvis det var korona, sier han.

I ISOLASJON: TV 2 intervjuet Kvamme ut vinduet av boligen hans i Bergen. Foto: Viktor Fylling / TV 2
I ISOLASJON: TV 2 intervjuet Kvamme ut vinduet av boligen hans i Bergen. Foto: Viktor Fylling / TV 2

Ringte 50 personer

Kvamme er næringspolitisk sjef i Bergen Næringsråd. Det vil si at han møter mange mennesker, både i møter og konferanser, i løpet av en dag.

– Det var jo den store jobben i går, da jeg fikk vite at jeg var smittet. Da måtte jeg, sammen med helsevesenet, kontakte over 50 personer og si at de måtte i karantene alle sammen, fordi de hadde truffet meg de siste fire-fem dagene, sier han.

– Det var jo veldig ubehagelig da, å vite at du hadde vært i møte med mange i hele Bergen på ulike plasser.

Hjemmeisolasjon

Siden onsdag har Kvamme sittet i hjemmeisolasjon. Det kommer han til å fortsette å gjøre de neste to ukene. Dagene i karantene fyller han med litt av hvert.

– Nå leser jeg bøker og ser på tv og prøver å få dagene til å gå, og prøver å jobbe litt.

Utfordringene melder seg først når det er snakk om praktiske daglige gjøremål.

– Du må inn på nettbutikk for å handle dagligvarer og nettbutikk for å prøve å få andre ting du må ha levert. Det er godt å se at slike ting fungerer, selv om det var kø de fleste plasser, og jeg måtte innom fire butikker før jeg fikk levert noe.

Også familien hans må holde seg innendørs de kommende dagene.

– Tre dager i karantene har ikke vært noe problem. Men når vi skal ha 10 dager til tror jeg vi må sørge for å at vi finner hver våre hobbyer og andre ting å holde på med, sånn at vi ikke tråkker oppå hverandre hele tiden.

Nye karanteneregler

Det finnes ikke lenger en nøyaktig oversikt over hvor mange som er smittet i Norge.

Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I går endret Folkehelseinstituttet reglene for hvem som skal testes for viruset. Koronaprøver er nå forbeholdt visse pasientegrupper og helsepersonell som får luftveissymptomer.

Smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore W. Steen, mener dette er en god ting.

– Jeg synes det er veldig fornuftig. Det er mye mer målrettet enn det har vært før. Og vi unngår å teste masse folk der en positiv prøve kanskje ikke vil ha så stor betydning. For det er jo egentlig ikke noen behandling. Så jeg tenker de nye kriteriene kombinert med nye karanteneregler er veldig fornuftig, sier han.