UD Ber nordmenn komme hjem:

– Svært begrenset mulighet til å hjelpe nordmenn som kommer i karantene

UD fraråder alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige.

Det opplyser Utenriksdepartementet lørdag morgen.

Reiserådet gjelder i første omgang frem til 14. april.

– Det er aktuelt å forlenge det dersom situasjonen tilsier det, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til TV 2.

– Alvorlig situasjon

Statsminister Erna Solberg sier i en uttalelse at vi nå står i en alvorlig og stadig mer uforutsigbar situasjon.

– Vår prioritet er å ivareta liv og helse. Det krever ekstraordinære grep. Situasjonen endrer seg raskt i mange land og derfor fraråder vi reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, sier statsminister Erna Solberg i en uttalelse.

Årsaken til at UD nå fraråder reiser til alle land, som ikke er strengt nødvendige, er koronapandemien.

Kan endres raskt

På grunn av virusets store spredning, kan situasjonen endre seg raskt i mange land.

– Nå endrer situasjonen seg dramatisk fra time til time i de aller fleste land i verden. Det betyr at det kommer stadig flere innreiserestriksjoner. Land stenger grensene sine, man settes i karantene og det kanselleres veldig mange flyavganger, sier Søreide til TV 2.

– For at vi skal kunne gi publikum et godt og oppdatert råd, er vår vurdering at det nå er riktig å gi dette rådet. Det betyr at vi fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, fortsetter hun.

Ber folk komme hjem

UD ber også alle norske borgere som er på reise i utlandet, om å vurdere å reise hjem så snart som mulig.

– I første omgang gjelder denne oppfordringen borgere som er på reise nå, og at de i samråd med sitt reise- eller flyselskap må finne måter å komme hjem. Det er fortsatt fly som går, men det er stadig færre fly som går og vi ser at det kanselleres mer og mer. Derfor er det viktig for oss å gi dette rådet nå, sier Søreide.

Utenriksministeren understreker at dette bør skje på en trygg og rolig måte, i samråd med reise- eller flyselskap.

– Helsesystemene i land med smitteutbrudd opplever stor belastning. Når situasjonen endrer seg så raskt, er det riktig å gi dette rådet, sier utenriksministeren.

Internasjonalt ansvar

Hun sier videre at dette er et bidrag til den internasjonale dugnaden.

– VI må forhindre internasjonal spredning, og er særlig bekymret for hva som vil skje når viruset sprer seg i mer sårbare land med svake helsesystemer, sier utenriksministeren.

UD følger situasjonen nøye. Søreide sier til TV 2 at det har vært viktig for departementet å bidra til at nordmenn forstår alvoret i den globale situasjonen, og ikke legger ut på reise til steder der de vil møte store restriksjoner, karantenebestemmelser eller innreisenekt.

– Men også å signalisere at vi har svært begrenset mulighet til å hjelpe nordmenn som for eksempel kommer i karantene, sier hun, og forklarer:

– Noe av årsaken til det, er at restriksjonene som nå gjelder i de aller fleste land, også på bevegelser internt i landene, også rammer utenrikstjenestene og ambassadene.

Norske utenrikstjenester må dermed ha redusert bemanning flere steder.

– Det gjør at vi har veldig begrenset mulighet til å hjelpe hvis man havner i den situasjonen.

Gjelder ikke fastboende

Alle nordmenn som oppholder seg i utlandet anbefales å følge med på nyheter lokalt og nasjonalt.

– Det er fordi de bor fast i utlandet og skal forholde seg til rådene og reglene som gjelder i det landet de bor, sier utenriksministeren til TV 2.

I land og regioner der Utenriksdepartementet allerede fraråder reiser gjelder det eksisterende reiserådet.

Stenger grenser

Russland stenger grensen til Norge og Polen for utenlandske statsborgere for å unngå spredning av koronaviruset, melder nyhetsbyrået Interfax.

Politiet i Finnmark opplyser at nordmenn som er i Russland og skal tilbake til Norge via Storskog, bes henvende seg til generalkonsulatet i Murmansk.

I en kunngjøring fra statsminister Mikhail Misjustin heter det at stengningen av landegrensene gjelder fra midnatt natt til søndag og omfatter alle utlendinger enten de reiser av private eller profesjonelle grunner, eller for studier eller turisme.

Eneste unntakene er hviterussere, medlemmer av offisielle delegasjoner og de som har lovlig opphold i Russland.

Turkish Airlines og Pegasus Airlines har avlyst alle flyginger til Norge. Tyrkia vil fra lørdag avvise reisende fra ni europeiske land, inkludert Norge, for å bremse spredningen av koronaviruset.

Grensene stenges for reisende fra Belgia, Danmark, Frankrike, Nederland, Norge, Spania, Sverige, Tyskland og Østerrike, melder det tyrkiske innenriksdepartementet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook