BEKYMRET: Bjørn Arne Øverby er bekymret etter at to kunder fortalte de egentlig var i hjemmekarantene da de leverte søppel hos ham fredag.
BEKYMRET: Bjørn Arne Øverby er bekymret etter at to kunder fortalte de egentlig var i hjemmekarantene da de leverte søppel hos ham fredag. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo

Flere kunder i karantene kastet farlig avfall: – Ikke kom hit nå!

Fredag leverte flere kunder avfall ved gjenbruksstasjonen på Haraldsrud i Oslo selv om de var pålagt hjemmekarantene. – Greit at folk benytter karantenen til å rydde, men ikke kom hit.

Torsdag ble det innført strenge tiltak for å bekjempe spredningen av koronaviruset i Norge.

Blant annet ble enda flere pålagt hjemmekarantene, for eksempel de som har kommet hjem fra utlandet etter 27. februar.

De nye tilltakene er vedtatt med bakgrunn i smittevernloven.

Halv meter unna

Likevel opplevde de på Haraldsrud gjenbruksstasjon fredag at to personer leverte farlig avfall hos dem over disk – og fortalte at de var i karantene.

– Dette er jo helt feil. Ikke kom hit nå, om du er i karantene, sier Bjørn Arne Øverby, som jobber ved gjennbruksstasjonen, til TV 2.

Han reagerer på at folk tar sjansen på å utsette ansatte og andre kunder for smitte.

– Vi forsøker jo å holde litt avstand til folk, men vi mottar farlig avfall over disk her, og er redde for at vi kan bli smittet, sier han.

Han er oppgitt over at folk bruker karantene-tiden til å kaste avfall.

– Jeg skjønner det er fristende å rydde i bod og kjeller nå som man har en del tid hjemme og føler seg frisk, men så mye kan det jo ikke haste, sier han.

Etter at de to kundene fredag avslørte de var i karantene, innfører de nå nye tiltak ved gjennbruksstasjonen lørdag.

– Lørdag er vår travleste dag, og vi kan nå bare slippe inn noen om gangen, for å sørge for at ikke andre kunder blir smittet. Det kommer til å bli lange køer. De som bryter karantenene ødelegger altså for andre, sier han.

Ikke noe samlingspunkt

Jørgen Bakke Fredriksen er pressekontakt i renovasjons -og gjenvinningsetaten i Oslo. Også han oppfordrer folk til å holde seg unna mens de er i karantene.

– Vi ønsker ikke bli noe samlingspunkt for dem som er i karantene. Dette utsetter både våre ansatte og andre kunder for smitte. Slik kan vi ikke ha det, sier han til TV 2.

Han er oppgitt over at folk ikke overholder myndighetenes regler.

– Dette er en universell regel, folk må vurdere om de virkelig må komme hit nå. Vi holder åpent, men de i karantene får holde seg hjemme, sier han.

Ulovlig

De som er i karantene, skal ifølge Helsedirektoratet følge følgende regler:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser
  • ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
  • unngå nær kontakt med andre

Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, var under en pressekonferanse fredag klar på at befolkningen ikke må bryte karantene, dersom de oppfyller kravene til å være i karantene.

– Det er straffbart etter smittevernloven, sier han.

Også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo har tidligere gått ut mot de som bryter karanten.

– Vi må hindre smitten. Mange mennesker kan bli alvorlig syke og dø. Vis respekt, sa han til TV 2 tidligere i uken.

Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, var fredag tydelig på at koronaviruset nå sprer seg i Norge, og at det ikke er kontroll på situasjonen.

– Det er ekstra viktig at folk overholder de tiltakene som er iverksatt fra myndighetenes side nå, sa hun.