FEIRER: Ungdom i Oslo by feirer at de har fått skolefri. Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon oppfordrer dem til å droppe festen.
FEIRER: Ungdom i Oslo by feirer at de har fått skolefri. Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon oppfordrer dem til å droppe festen. Foto: Gorm Kallestad

Politiet advarer mot «korona-fester»

Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon har mottatt henvendelser på ungdom som feirer skolefri. – Kanskje informasjonen ikke har vært god nok på å nå ungdommene i sine kanaler, sier ungdomstrener i Bøler IF Marius Sigolsen.

Torsdag ble det kjent at alle landets skoler og barnehager skulle stenges fra og med fredag 13. mars til 26. mars.

I et Facebook-innlegg oppfordrer Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon ungdom til å la vær å feire «koronafri».

«Vi har fått flere henvendelser og bildehenvisninger hvor ungdom, fra ungdomsskolealder til russ, er på større fester» forteller de i innlegget.

Ungdommen deltar på festene for å feire at man har fri fra skole, og slipper skoleeksamen.

«Dette er svært uheldig, da det er vanskelig å vite hvem som er smittet.»

Se innlegget nederst i saken.

– Ser ikke alvoret

Ungdomstrener i Bøler IF Marius Sigolsen synes det var godt skrevet, og valgte å dele innlegget fra ungdomssavsnittet.

– Ungdommer er jo generelt veldig impulsive. De ser kanskje ikke alvoret like tydelig som voksne, og hva de utsetter andre for ved å ikke holde seg i ro, sier han.

Etter skoler og barnehager ble stengt fredag er alle barn og ungdom nå hjemme.

– De er veldig glad i bevege seg fritt og besøke venner. Nå er det kanskje på tide å slappe mer av og la det gå litt tid, sier han.

Han forstår at de har lyst til å finne på ting.

– Vi har jo alle vært der, slik er ungdommen, sier han.

Vag informasjon

Sigolsen skjønner de er rastløse og vil gjøre ting, men han mener de voksne må trå til å forklare dem hvordan det ikke er greit akkurat nå.

Han synes det er urovekkende at de velger å feire «koronafri».

– Det er feil fokus, sier han.

Han tror feiringen kan være en indikator på at budskapet rundt situasjonen ikke har vært tydelig nok til ungdommen.

– Kanskje informasjonen har vært på et mer overordnet nivå rettet mot voksne og at vi ikke har vært gode nok på å nå ungdom i kanalene de er vant med, sier han.

Smittefaren øker

FAU-leder på Kolvikbakken ungdomsskole i Ålesund, Kjetil Aarseth, har mottatt flere bekymringsmeldinger om at store grupper med ungdommer samles, selv om skolene er stengt. Mange av dem er sammen på kjøpesenteret i Moa.

– Jeg er helt sjokkert over at det er mulig. Etter den spesielle dagen i går som skriver seg inn i norgeshistorien, så er det noen som gir blaffen i flokksmitte, sier Aarseth.

Politiet i Møre og Romsdal har sendt ut en bekymringsmelding til alle foreldre til elevene ved skolen. Her oppfordres det til at foreldrene skal gå foran som gode rollemodeller, og sørge for at barna også holder seg hjemme.

Ifølge Aarseth er det det eneste riktige hvis tiltakene som Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har iverksatt skal fungere.

– Det at ungdommene ikke vet nok om viruset til å klare å ta det innover seg er mulig å forstå. Her må derfor foreldre ta affære, sier Aarseth.

Nye råd

Fredag kom Helsedirektoratet med flere, mer konkrete råd:

Alle bes om å være mest mulig hjemme. Man kan omgås søsken som normalt, dette gjelder også barn fra skilte familier som har flere hjem. Hovedmålsettingen er likevel å redusere antall kontakter til et så lavt nivå som mulig.

  • Det anbefales å ikke samle flere til leketreff eller felles aktiviteter. Målet er å holde avstand for å hindre smitte.
  • Anbefalingen er å holde minst en meters avstand.
  • Samvær bør begrenses (få timer).

For å ivareta barns behov for lek med andre barn kan man ha en til to faste lekevenner og holde seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.

  • Det er bedre å møtes for lek utendørs enn innendørs.
  • Lekeplasser med mange barn samtidig bør unngås. Anbefalingen om en meters avstand gjelder også her.
  • Bursdagsselskaper bør utsettes.
  • Overnattingsbesøk bør begrenses i denne perioden.
  • Vask hender ofte, både før, under og etter lek, og ha god hostehygiene.