AVLYST TRENINGSLEIR: Erlend Slokvik i forgrunnen og Gjert Ingebrigtsen måtte avlyse treningsleir til USA. Nå har de bedt NIF om å få midlertidig opphevet høydehusforbudet.
AVLYST TRENINGSLEIR: Erlend Slokvik i forgrunnen og Gjert Ingebrigtsen måtte avlyse treningsleir til USA. Nå har de bedt NIF om å få midlertidig opphevet høydehusforbudet. Foto: Carina Johansen

– Har bedt om at høydehusforbudet oppheves midlertidig

Friidrettsforbundet har bedt om at høydehusforbudet oppheves midlertidig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kveld ble det klart at Team Ingebrigtsen og resten av distanseutøverne i friidretten måtte avlyse sin planlagte høydesamling til Flagstaff i USA. Innreiseforbudet gjør det umulig for nordmennene å dra på sitt årlige opphold i fjellene i Arizona.

– Alt ble kansellert i går. Det gjelder totalt åtte utøvere som skulle dit, sier sportssjef Erlend Slokvik.

Vil bruke høydehus

Avlysningen får store konsekvenser for sesongplanen til Team Ingebrigtsen, Håvard Haukenes, og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Derfor tar friidrettsforbundet drastiske grep.

– Vi sendte en anmodning til idrettspresidenten i går om at vi får midlertidig fritak for forbudet mot høydehus. Det er den enkleste måten for oss å kunne forberede oss mot OL på, sier Slokvik.

Søknaden er sendt etter en diskusjon i forbundet, og er klarert med den politiske ledelsen.

– Vi har jo alltid vært i mot høydehusforbudet. Og vi mener at så lenge vi ikke kan reise fritt slik situasjonen er nå, så trenger vi å kunne få like vilkår som våre konkurrenter inn mot OL, sier sportssjefen.

Bruk av høydehus som erstatning for høydetrening er derfor plan A for Team Ingebrigtsen &co.

Fortvilet Gjert

Gjert Ingebrigtsen ønsker ikke å kommentere forbundets ønske om bruk av høydehus. Men innrømmer gladelig at den uoversiktlige situasjonen plager en systematiker som han.

– Jeg er litt fortvilet over at vi ikke kan følge planene våre. Jeg er en "sucker" for planer. Så når planene ikke kan gjennomføres, så blir jeg litt fortvilt, sier Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

Han frykter ikke konsekvensene av at de eventuelt ikke får gjennomført høydetrening.

– Konsekvensen er at vi ikke får forberedt oss på den måten vi ønsker. Vi tar det dag for dag nå. Det er vanskelig å holde følge. Men vi skal ikke klage. Det er likt for alle. Vi får ikke gjort noe med situasjonen slik den er.

– Idrett er i denne situasjonen tross alt ikke viktig i det hele tatt. Vi må ikke bli navlebeskuende i denne situasjonen. Så får det bli som det blir. Vi vil aldri skylde på det ene eller det andre. Vi må bare sørge for å være best mulig forberedt, sier Gjert Ingebrigtsen.

Venter på OL-avgjørelse

Slokvik mener de må tenke kynisk med tanke på at det fortsatt er uklart om OL blir avlyst eller ikke.

– Det skal tas en avgjørelse om OL i april. Men fram til da må vi forberede oss så godt vi kan.

Inntil videre avventer man svaret fra Idrettsforbundet.

– Det ble diskutert om det var steder man kunne reise. Men vi får avvente. Slik som situasjonen er nå, så er anbefalingen å holde seg i Norge. Derfor mener vi det er en god løsning.

I likhet med resten av Norge, er friidrettsforbundet i en unntakstilstand.

– Alle på forbundet har hjemmekontor. Det innførte vi på tirsdag. Pålegget er at vi skal reise minst mulig, sier Slokvik.

– Ikke fokus nå

Idrettspresident Berit Kjøll gir følgende kommentar på henvendelsen fra Friidrettsforbundet.

– Dette er ikke vårt fokus nå. Det skal ikke drives idrettsaktivitet, og vårt fokus som en viktig samfunnsaktør handler om bidra til å hindre smitte i samfunnet.

– Samtidig jobber vi nå med å kartlegge ringvirkningene av den krisen vi nå står i, på kort og lang sikt, og samtidig opprettholde en tett og god dialog med myndighetene for å finne gode løsninger, slik at idrettsbevegelsen samlet sett, både topp- og breddeidretten, settes i stand til å tilby aktivitet og et godt tilbud til våre medlemmer når tiden er moden for dette, skriver Kjøll i en e-post til TV 2.