STENGES: Alpinanlegget i Hemsedal er ett av mange anlegg som stenges som et tiltak mot koronaviruset.
STENGES: Alpinanlegget i Hemsedal er ett av mange anlegg som stenges som et tiltak mot koronaviruset. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix

En rekke apinanlegg stenges umiddelbart

Alpinanleggene i Hemsedal, Trysil, Hafjell og Kvitfjell stenges umiddelbart. Mens hytteeiere oppfordres til å ikke dra på hytta.

Det svenske selskapet Skistar har torsdag med umiddelbar virkning stengt Norges to største apinanlegg i Hemsedal og Trysil, opplyser de i en børsmelding torsdag.

Hemsedal er stengt ut sesongen mens Trysil er steng inntil videre.

Selskapet skriver også at de regner med at flere alpinanlegg i Norge vil måtte stenge.

Opprettet krisestab

Senere på dagen torsdag kom meldingen om at også Hafjell, Kvitfjell og Sirdal stenger sine anlegg.

Hemsedal kommune har fått informasjon fra myndighetene om å gjøre tiltak mot koronaviruset som går inn i en ny pandemi-fase.

Kommunen har som svar tatt flere beslutninger, ett av disse er å stenge Hemsedals skiområde, skriver Hemsedal skisenter i en pressemelding.

Kommuneoverlege Camilla Cecilie Underland forteller til TV 2 at de opprettet krisestab så fort kommunen åpnet torsdag.

– I tillegg til skisenteret stenger vi all drift i turistsammenheng. Vi er en liten kommune med knappe ressurser, men vi er stolte av næringen som tar dette på høyeste ansvar og bidrar til dugnad, sier Underland.

Videre har kommuneoverlegen en klar oppfordring til folk:

– Vi oppfordrer folk til å ikke reise til fjells. Hold dere i deres hjemkommune, sier Underland og legger til at folk som oppholder seg i kommunen vil få beskjed forløpende om hva de anbefaler.

Folk sendes hjem

PR-sjef i SkiStar Linda Morell sier at beslutningen om stengning er tatt for å begrense antall mennesker som befinner seg i kommunen.

– Fordi sykdomsapparatet i Hemsedal kun er dimensjonert for å håndtere komplekse sykdomsspørsmål fra de fastboende, og det har vi stor forståelse for, sier Morell.

Beslutningen innebærer at tilreisende til Hemsedal så fort som mulig vil bli informert om dette.

Gjester som befinner seg i Hemsedal nå vil få reise hjem.

– Vi har akkurat fått denne informasjonen. Vår prioritet nå er å informere våre gjester og medarbeidere, sier Morell.

Advares mot å dra på hytta

Vinje kommune oppfordrer alle hytteeiere om å vurdere nøye om de skal dra på hytta nå.

– På grunn av smittesituasjonen som vi har i Norge i dag, velger Vinje kommune å oppfordre hytteeiere om å nøye vurdere om det er riktig å dra hit nå, skriver de på sine hjemmesider.

Vilje velger å legge seg på en restriktiv linje for å avgrense smittefaren, noe som kan påvirke hytteeiere.

– Vinje kommune har små sentre, butikker og andre samlingssteder. Når mange menneske er samlet på ett sted øker smittefaren, skrive de videre.