Dette er de nye korona-tiltakene

Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) presenterer nye tiltak for å bekjempe koronaviruset torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen kalte inn til en pressekonferanse om nye tiltak for å bekjempe korona-utbruddet i Norge klokken 14 torsdag.

Se hele pressekonferansen øverst i saken.

– Tiltakene som settes i verk mot koronasmitten er de mest inngripende vi har hatt i Norge i fredstid, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun er bekymret for den raske spredningen av viruset, men mener Norge har mulighet til å kontrollere dette.

– Norge blir satt på en stor prøve, men også vi som enkeltmennesker. Vi vil alle få en annerledes hverdag. Koronaviruset sprer seg raskt, og dette skaper frykt hos både barn og voksne. Vi vet mange vil bli smittet i dagene som kommer, sier Solberg.

Hun oppfordrer alle til å holde avstand til andre mennesker.

– Vi har kommet gjennom tøffe tider før, og vi vil komme oss gjennom dette også. Flere personer vil dø av korona i Norge, og planlagte operasjoner vil bli utsatt, sier hun.

Tiltak

TV 2 meldte allerede tidligere torsdag at alle landets skoler og barnehager stenges. Også alle universiteter og høgskoler stenges.

– De barna med foreldre med samfunnskritiske oppgaver vil få et omsorgstilbud. Ordningen med sykedager med barn, blir utvidet, sier Solberg.

Solberg understreker at de også skal sørge for å hjelpe bedrifter økonomisk i tiden som kommer.

– Norge vil gå veldig sakte framover, sier Solberg.

De nye tiltakene er forankret i smittevernloven.

Helsepersonell

Bent Høie understreker også at de tiltakene som settes i gang er de mest drastiske de har i verktøykassen.

– Dette er det viktig at vi gjør. Nå må vi alle være med på å begrense smitte, sier Høie.

Dette blir forbudt/stenges:

  1. Kulturarrangementer
  2. Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
  3. Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
  4. Treningssentre
  5. Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
  6. Svømmehaller, badeland og liknende

Helsepersonell forbys å reise til utlandet, dette varer foreløpig ut april. De som har kostnader forbundet til dette, vil få dette dekket.

– For å stoppe spredningen av covid-19, har helsedirektoratet fattet vedtak om stengning av barnehager, ungdomsskoler, videregående skoler og andre utdanningsinstitusjoner. Ledere av barnehager og rektorer må sørge for et tilbud til barn av foreldre med særlig viktige oppgaver, eller barn med særbehov, sier Høie.

– Det er også fattet vedtak om stengning av idrettsarrangementer, kulturarrangementer, sier Høie.

Se hva som stenges i listen til høyre.

Det er også fattet vedtak om stengning av alle badeannlegg og lignende.

– Dagligvarebutikkene vil holde åpent, og det er ingen grunn til å hamstre. Vi har nok mat, sier Solberg.

Personer som utfører kritisk viktige samfunnsfunksjoner bes gå på jobb, men arbeidsgivere som har mulighet for å innføre hjemmekontor eller økt bruk av fleksibel arbeidstid, bes om å gjøre dette.

Karantene

GOD AVSTAND: Det var god avstand mellom journalistene under pressekonferansen tordag. Foto: Anine Hallgren / TV 2
GOD AVSTAND: Det var god avstand mellom journalistene under pressekonferansen tordag. Foto: Anine Hallgren / TV 2

Alle som har kommet fra reise utenfor Norden, med tilbakevirkende kraft tilbake til 27. februar, må holde seg i hjemmekarantene i 14 dager, opplyser Høie.

Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å ikke reise til utlandet.

– For noen av oss betyr det at de ikke får gjort det de drømmer om, men for andre er dette alvor. Jeg håper folk respekterer dette og bidrar, sier Høie.

Folkehelseinstituttet understreker at det er umulig å vite hva veien videre blir. Det anslås nå at minst 700.000 nordmenn vil bli smittet.

– Det er nettopp kommet en ny europeisk risikovurdering. Det er derfor behov for øyeblikkelig, målrettet handling. Vi har estimert feil, og vi vil estimere feil i fremtiden, det er helt sikkert, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet.