Champions League står i fare for å bli utsatt.
Champions League står i fare for å bli utsatt. Foto: Franck Fife

UEFA får skarp kritikk for møtedato

UEFA har innkalt til møte tirsdag neste uke. Der skal europeiske turneringer – inkludert EM – vurderes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag siterte TV 2 den spanske avisen Marca og sendte ut pushvarsel om at de europeiske turneringene var blitt utsatt. Dette stemmer ikke: Nå varsler UEFA at et møte vil bli avviklet tirsdag.

Det kommer frem i en pressemelding sendt ut av Det europeiske fotballforbundet (UEFA) torsdag ettermiddag.

De opplyser at de har invitert representanter fra de 55 medlemslandene, i tillegg til representanter fra klubb-, liga- og spillerforeninger, til en videokonferanse tirsdag 17. mars.

Der skal alle nasjonale og europeiske turneringer, inkludert fotball-EM, diskuteres som følge av koronaviruset.

Det er forventet at EM vil bli utsatt til 2021, hevder den franske avisen L'Équipe. De skriver også at Champions League og Europaligaen vil utsettes.

– Har reagert for sent

TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg stiller seg kritisk til at UEFA først skal avvikle møtet på tirsdag.

Torsdag kveld spilles for eksempel flere kamper i Europaligaen, der av Manchester United mot LASK Linz i Østerrike for tomme tribuner.

Mina Finstad Berg, TV 2s fotballekspert.
Mina Finstad Berg, TV 2s fotballekspert. Foto: Daniel Sannum Lauten, Tv 2

– Jeg er overrasket over at det skjer så sent. UEFA har generelt vært bakpå. De har ikke klart å stå frem som en tydelig ledende stemme som man burde forvente. Klubber har uttrykt frustrasjon, og det har vært vanskelig å få svar. Jeg synes UEFA ikke har klart å ta rollen som en ledende aktør, sier Finstad Berg.

Hun synes det er merkelig at UEFA ikke har adressert problemet tidligere.

– Flere italienske lag er i isolasjon, en Juventus-spiller har testet positivt, Real Madrid har karantene og to Europaliga-kamper er utsatt i kveld. Det er også vanskelig å se for seg at Real Madrid-Manchester City skal spilles. Samme med Juventus-Lyon, konstaterer Finstad Berg.

PS! Torsdag kveld ble det bekreftet at Manchester City-Real Madrid og Juventus-Lyon utsettes. Følg korona-oppdateringene i vårt livesenter.

– At UEFA ikke har gitt tydelige signaler, synes jeg er problematisk. Det er helt uforståelig at kampen på Anfield ble spilt med fulle tribuner. Bare se på Real Madrid nå, det er helt hodeløst at man ikke har tatt grep der. UEFA har hele veien vært på etterskudd, mener hun.

– Bør utsettes

Nå varsler altså UEFA at en avgjørelse først vil bli tatt på tirsdag.

TV 2s fotballekspert, Simen Stamsø-Møller, mener at Champions League og Europaligaen bør utsettes.

– Det ser ut som den eneste riktige løsningen når man ser det siste døgnet, hvor store folkemasser samles. Når det spilles fotball, uavhengig av fulle tribuner, så vill det bli store ansamlinger uansett. Da er det bedre å sette det på vent. Helsemessig er det det eneste logiske har man skjønt, sier Stamsø-Møller.

Til tross for at flere Champions League-kamper spilles for tomme tribuner, samles store supportergrupper utenfor arenaene. Senest onsdag dukket flere Paris Saint-Gemain-spillere opp utenfor stadion og feiret med fansen.

– Ting blir enda verre muligens – når spillere menger seg med supportere. Ikke for folket, men for spillerne er det stor sannsynlighet for at de blir smittet. Det er grunnen til at jeg tenker at det ikke bør spilles i det hele tatt. Folk kommer til å samles og feire ting, og mange gjør som de føler. Sånn virker det bare å være. Så da må det bare stoppes, slår Stamsø-Møller fast.