MINDRE AKTIVITET: Salget i årets to første måneder ligger 12 prosent under fjoråret. Her et bilde fra et boligfelt i Drammen.
MINDRE AKTIVITET: Salget i årets to første måneder ligger 12 prosent under fjoråret. Her et bilde fra et boligfelt i Drammen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Svake boligtall – frykter koronaeffekt

Salg og igangsetting av boliger har vært lav i starten av året. Nå frykter Boligprodusentenes Forening at koronaviruset kan føre til bråstopp.

Salget i årets to første måneder ligger 12 prosent under fjoråret, mens igangsetting av nye boliger ligger 10 prosent under fjoråret.

Disse tallene inkluderer ikke effekten av koronaviruset, nedgang i oljeprisen og det kraftige børsfallet, påpeker administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

– Vi frykter for bankenes situasjon, og at dette kan føre til bråstopp i boligbyggingen og store sysselsettingsmessige konsekvenser, understreker Jæger.

Han tror mange prosjekter ikke vil la seg gjennomføre som planlagt på grunn av den urolige situasjonen.

Boligprodusentene viser til at bygging av eneboliger og småhus i randsonen av byene har vært en viktig buffer i nedgangstider tidligere, og mener regjeringen derfor må lempe på kravene om knutepunktsbygging.

(©NTB)