OSLO: Statsminister Erna Solberg (t.h.) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (i midten) sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag.
OSLO: Statsminister Erna Solberg (t.h.) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (i midten) sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Erna Solberg varsler inngripende tiltak

Tiltakene som settes i verk mot koronasmitten er de mest inngripende vi har hatt i fredstid, sier statsminister Erna Solberg (H). Hun er bekymret for den raske utviklingen, men mener Norge har mulighet til å kontrollere dette.

Regjeringen innkaller til pressekonferanse om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset i Norge kl.14 i dag.

– Vi må være forberedt på at vi i dag kommer med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid i Norge, sa Solberg under et besøk hos Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag.

I ettermiddag vil statsministeren, helseministeren og direktøren for Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet orientere om tiltakene på en pressekonferanse ved statsministerens kontor i Oslo.

Vurdere skolestenging

Solberg understreker imidlertid at man må ha tiltak som gjør at samfunnet fortsatt fungerer og særlig gjelder det helsevesenet og andre funksjoner som er samfunnskritiske. Derfor er hun også avventende til å gi beskjed om at alle skoler skal stenges.

– Der må vi også passe på å sørge for at de som er foreldre kan gå på jobb når de jobber i samfunnskritiske sektorer. Vi må få gode faglige råd om dette er det riktige, sier Solberg.

Hun mener man allerede ser at tiltakene som alt er satt i verk, har effekt og viser til rapporter om at færre reiser kollektivt, blant annet med T-banen i Oslo.

– Tiltakene fra i går virker, langt færre reiser med kollektiv, folk har forstått alvoret og mange tar nå del i den norske dugnaden, sier Solberg til TV 2.

Bekymret

Hun er bekymret over utviklingen, men mener Norge har flere tiltak å komme med.

– Det er fortsatt mulig å kontrollere dette, men det kreves sterkere virkemidler. Jeg er bekymret for at dette skal gå for raskt, så det er derfor det er viktig at folk følger opp tiltakene.

– At universitetene bruker digital undervisning er viktig for å begrense spredning. Det viktigste er å sørge for at folk i kritiske jobber kan jobbe og være friske, sier Solberg.

Helseminister Bent Høie forteller at i dag vil det komme nye tiltak fra myndighetene.

– Det blir strenge tiltak i dag. Befolkningen må være forberedt, sier Bent Høie(H) til TV 2.

(©NTB)