KAOTISK: Pål André Helland, Vegard Eggen Hedenstad og resten av Fotball-Norge forbereder seg i disse dager på oppstarten i Eliteserien. Men inntil videre vet egentlig hva de helt nøyaktig forbereder seg mot.
KAOTISK: Pål André Helland, Vegard Eggen Hedenstad og resten av Fotball-Norge forbereder seg i disse dager på oppstarten i Eliteserien. Men inntil videre vet egentlig hva de helt nøyaktig forbereder seg mot. Foto: Ned Alley

All toppfotball utsettes i Norge

Eliteserien starter ikke som planlagt. Det gjør heller ikke Toppserien – all toppfotball er utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Offisielle kamper vil tidligst starte opp igjen første helgen i mai, skriver NFF på sine hjemmesider.

Treningskamper vil ikke bli spilt fra og med 13. mars.

Torsdag formiddag var samtlige klubber i Eliteserien kalt inn til telefonmøte sammen med Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball, Divisjonsforeningen og Toppfotball Kvinner. Det er beslutningen fra dette møtet Rosenborg har lagt ut på sine hjemmesider.

– Nasjonen er i krevende situasjon. Da vi gikk til toppklubbene var de enig, så det var veldig enkelt. Vi har også operert med andre alternativer, men dette var riktig måte å gjøre det på. Vi satser på å gjennomføre sesongen, men vi må se på sammenheng med cup og serie. Kanskje vi må spille lenger ut på høsten enn det som er planlagt, sier Direktør for konkurranseavdelingen i NFF Nils Fisketjønn til TV 2.

«Fotballen er en viktig samfunnsaktør og er sitt ansvar bevisst. Hensynet til liv og helse er altoverskyggende.», skriver de.

Også på Ullevaal er det hektisk møtevirksomhet torsdag. NFF-generalsekretær Pål Bjerketvedt opplyser at han er i beredskapsmøte og derfor kan uttale seg om saken først torsdag ettermiddag.

– Ingen ønskelig situasjon

All toppfotballaktivitet stopper i første omgang til 15. april 2020. Dette innebærer at alle planlagte kamper i Toppserien, Eliteserien, 1. divisjon kvinner, OBOS-ligaen, PostNord-ligaen, Norsk-Tipping ligaen, NM kamper og treningskamper utsettes til etter 15. april, står det på NFFs hjemmesider.

– Det er ingen ønskelig situasjon, men liv og helse går foran. Vi må bare forholde oss til myndighetene i en slik alvorlig situasjon, sier Vålerengas daglige leder Erik Espeseth til TV 2.

Klubbene er blitt enige om å gi spillerne fri til mandag.

– Vi må se an hvordan ting utvikler seg, ting endrer seg hele tiden, sier Espeseth.

Han mener det er for tidlig å spekulere på økonomi og konsekvenser.

Administrerende direktør i NTF, Leif Øverland, sier det blir en smell økonomisk for flere klubber, men føler at de har et samfunnsansvar.

– Det er naturligvis helse som er førsteprioritet. Vi driver med fotball, og fotball uten supportere er et halvveis produkt. Toppklubbene er som bedrifter. Vi er utsatt på samme måte som reiseliv, luftfart og mange andre, sier Øverland til TV 2.

– Økonomi er knyttet opp til cash og det å betale regninger. Det er knalltøft å være daglig leder i Eliteserien og Obos-ligaen. Norge er i en utfordrende situasjon i dag.

Bred enighet

Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann, forteller at det var bred enighet om å utsette.

– Jeg tenker at det var riktig beslutning sånn situasjonen er nå, og at det var viktig å få tatt en avgjørelse såpass tidlig. Vi må begynne å planlegge ulike scenarioer. Det blir nok en god del telefonmøter fremover, sier hun.

Tidligere i uken bekreftet hun at det gikk mot milliontap dersom Brann måtte spille for tomme tribuner. Hvordan utsettelsen vil påvirke dem, er uvisst.

– Det er mange spørsmål som fremdeles må avklares. Dette var nødvendige konsekvenser uavhengig av økonomi. Vi må gjøre de riktige grepene, og jobbe for at det blir minst mulig konsekvenser økonomisk, men mest av alt for dem som kan bli alvorlig syke og rammet av det, slår Johannesen fast.

Norges Fotballforbund (NFF) er i tett dialog med myndighetene og vil sammen med Toppfotball Kvinner (TFK), Norsk Toppfotball og Divisjonsforeningen (DF) følge utviklingen tett fremover. Ytterligere tiltak og utsettelser kan ikke utelukkes under gjeldende situasjon, står det i mailen som forbund og forening sendte ut til klubbene etter møtet.

– Det klubbene er mest positive til

I løpet av dagen er det blitt diskutert en rekke tiltak og alternativer mellom klubber, foreninger og forbund.

– Jeg vil tippe at seriestarten blir utsatt, og at det er det alternativet klubbene vil være mest positive til, sa Mathisen tidligere torsdag.

TV 2 kunne torsdag formiddag skrive at disse scenarioene ble diskutert.

* Hele serien utsettes på ubestemt tid.

* Kampene spilles uten tilskuere

* Man forsøker å tilpasse det, slik at man kan få inn en del tilskuere

* Man avventer en konklusjon og håper at ting skal kunne avvikles

Et annet alternativ som ble nevnt, blant annet av VG som også har omtalt temaet, er at de første serierundene erstattes av cuprundene. Dette er nå bekreftet at ikke kommer til å skje.

Vil ha kamper med tilskuere

Jesper Mathisen håper i det lengste at norsk fotball blir startet opp med tilskuere på banen.

– Det å starte opp norsk fotball uten tilskuere på tribunene, har jeg veldig liten tro på at kommer til å skje, for det vil være alt annet enn positivt for norsk fotball som produkt, sa han.

Han var klar på at situasjonen langt ifra er ideell. Likevel handler det om å gjøre det beste ut av det, påpeker han.

– Hvis man utsetter Eliteserien en måned, vil det likevel være mulig å få gjennomført sesongen i løpet av 2020. Det kan jo da godt være at sesongen vil være helt frem til jul, men akkurat i år kan det faktisk være det beste alternativet. Cupen kan også flyttes til andre datoer eller i verste fall kanselleres, uten at det vil være krise for norsk fotball, sa Jesper Mathisen.