RETT TIL BUNNS: Oslo børs falt kraftig etter torsdagens åpning.
RETT TIL BUNNS: Oslo børs falt kraftig etter torsdagens åpning. Foto: Stian Lysberg Solum

Oslo Børs stuper

Nok en gang faller Oslo børs voldsomt. Siden midten av januar har hovedindeksen falt over 28 prosent.

Ved åpningen torsdag stupte Oslo Børs ned nesten fem prosent. I løpet av den første drøye timen hadde hovedindeksen falt med over seks prosent.

Dermed ligger det en an til enda en brutal dag på børsen, etter at kursen falt 8,1 prosent på mandag.

Onsdag kveld erklærte WHO (verdens helseorganisasjon) utbruddet av koronaviruset som en pandemi.

– Dermed ligger det i kortene at myndigheter verden over vil iverksette ekstra strenge tiltak for å begrense spredningen av viruset fremover, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

– Tiltak gir negativ effekt

Natt til torsdag norsk tid varslet Donald Trump at USA har innført innreiseforbud fra Europa de neste 30 dagene, fra og med lørdag.

– Konsekvensene av de ulike tiltakene som vil bli iverksatt vil ha stor negativ effekt for de aller fleste selskaper, i alle fall på kort sikt, skriver Berntsen.

– For å sørge for at viktige industrier skal klarer seg gjennom krisen vil myndighetene i de ulike landene bidra med nødvendige tiltakspakker. Den norske regjeringen har varslet slike tiltakspakker fredag.

Store fall i Europa

Europeiske børser falt kraftig fra start torsdag. Både DAX-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris åpnet ned over 5 prosent. Etter en times handel var nedgangen om lag 6,5 prosent.

På London-børsen falt FTSE 100-indeksen over 5 prosent fra start. Nedgangen var en time senere over 6 prosent. Også i blant annet Madrid, Milano, Stockholm og København har de viktigste indeksene falt kraftig.

Asia ble også sterkt berørt av ringvirkningene av viruspandemien, og det var bred nedgang torsdag. I Tokyo falt Nikkei-indeksen 4,4 prosent, mens hovedindeksen i Australia falt 7,4 prosent, noe som er det største fallet siden finanskrisen i 2008.

(NTB / TV 2)