Erna Solberg:

– Trine hadde fortjent en bedre skjebne

– Politikk er brutalt. Trine hadde fortjent en bedre skjebne, basert på hva hun har bidratt med i politikken.

Dette sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse i statsministerboligen i Oslo onsdag ettermiddag.

Solberg sier at hun ble informert om Skei Grandes beslutning allerede mandag.

– Jeg har kjent til denne beslutningen noen dager og syns det er leit. Jeg har hatt et utmerket samarbeid med Trine, som er en dyktig dame som er brennende opptatt av de sakene hun har jobbet med, sier Solberg.

– En utrolig flott person

Statsministeren mener Grande virkelig har vært med å sette preg på de politiske sakene i regjeringen.

– Trine er en tøff forhandler og en utrolig flott person, som jeg syns det har vært kjempefint å samarbeide med, sier Solberg som ønsket å bruke anledningen til å takke Trine for et veldig godt samarbeid i disse årene.

Se pressekonferansen øverst i saken.

Selv om Grandes beslutning kom overraskende på mange, virker det ikke som avgjørelsen kom helt som lyn fra klar himmel på Solberg.

– Jeg har hatt samtaler med Trine opp gjennom, der jeg har sett at det har vært vanskelig. Du skal ha glede, energi og overskudd når du skal lede et parti. Det opplevde hun ikke at hun fikk, med de diskusjonene som pågikk i Venstre, sier statsministeren.

– Det var en tung beslutning å ta

Grande overrasket fullstendig partifellene onsdag ved å si at hun går av som Venstre-leder og statsråd og heller ikke ønsker gjenvalg til Stortinget.

– I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier Grande til VG , som først omtalte avgangen.

LEIT: Statsminister Erna Solberg (H) sier at hun synes det er leit at Trine Skei Grande nå trekker seg både fra regjeringen og som Venstre-leder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEIT: Statsminister Erna Solberg (H) sier at hun synes det er leit at Trine Skei Grande nå trekker seg både fra regjeringen og som Venstre-leder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Onsdag ble stortingsgruppa og valgkomiteen informert.

– Det var en tung beslutning å ta, men jeg mener det er det beste for partiet, skriver Grande i et brev til Venstres medlemmer onsdag kveld.

Skape ro

I meldingen skriver hun videre at det har vært hennes livs største privilegium å være leder i Norges liberale og grønne parti.

– Jeg vil alltid elske vår ideologi, våre medlemmer og våre velgere - og jeg vil aldri svikte dem, men jobben som partileder er det nå på tide å overlate til noen andre etter landsmøtet, skriver Grande som håper at hun med dette kan bidra til å skape ro i partiet.

Mange i Venstre har ønsket at Grande skulle byttes ut som partileder, men partiet har vært splittet når det gjelder hvem som burde etterfølge henne.

Nå bekrefter valgkomiteen at de tar opp arbeidet på nytt.

Vil ikke svare

Sveinung Rotevatn vil ikke svare på om han er kandidat til å overta som leder i Venstre etter Trine Skei Grande.

– Dagen i dag er ikke en dag for å lansere lederkandidatur, sa Rotevatn etter et partimøte på Stortinget onsdag ettermiddag.

– I dag er jeg opptatt av å si at jeg syns Trine har vært en svært god leder for Venstre. Mange i Venstre er glad i Trine, og jeg tror folk respekterer beslutningen hun har tatt. Så er det viktig at vi nå står sammen som parti framover, sa Rotevatn.