DØMT: Harvey Weinstein er dømt til 23 års fengsel.
DØMT: Harvey Weinstein er dømt til 23 års fengsel. Foto: Carlo Allegri/NTB scanpix

Harvey Weinstein (67) dømt til 23 års fengsel

Harvey Weinstein er dømt til 23 års fengsel for voldtekt og seksuelle overgrep.

Harvey Weinstein var tidligere en av Hollywoods mektigste menn. Nå er han dømt til 23 år i fengsel for voldtekt og seksuelt overgrep.

Straffeutmålingen kom onsdag etter at en jury 24. februar kjente Weinstein skyldig i seksuelt overgrep mot produksjonsassistenten Mimi Haleyi i 2006, samt i voldtekt av en annen kvinne i 2013.

Begge kvinnene var til stede i rettsbygningen på Manhattan onsdag.

– Voldtekt er ikke bare ett øyeblikk med penetrering. Det er for alltid, sa kvinnen som ble voldtatt i 2013.

Ba om lavere straff

Weinsteins forsvarere hadde bedt om kun fem års fengsel, blant annet på grunn av hans helsetilstand. De argumenterte også for at en streng straff i praksis vil bety livstid for 67-åringen.

Dommer James Burke tok imidlertid ikke anmodningen til følge og dømte Weinstein til 23 år i fengsel. Maksstraffen var 29 år.

Weinstein har beklaget sin oppførsel, men har avvist at han har gjort noe ulovlig, og erklærte seg ikke skyldig. Weinsteins forsvarere har tidligere sagt at de vil anke dommen.

– Jeg er uskyldig. Jeg er uskyldig. Jeg er uskyldig. Hvordan kunne dette skje i Amerika? sa Weinstein ifølge forsvarer Arthur Aidala da han ble kjent skyldig for litt over to uker siden.

Metoo-seier

Weinstein har sittet i fengsel siden 24. februar i påvente av straffeutmålingen. Nå overføres han til New York-delstatens fengselsmyndigheter. Hvor han skal sone dommen, er fortsatt ikke kjent.

Dommen mot Weinstein anses som en seier for metoo-bevegelsen ettersom anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

I saken der Weinstein nå er dømt, frifant juryen Weinstein for den mest alvorlige anklagen, at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner.

(©NTB)

Fakta om Harvey Weinstein:

* Født i New York 19. mars 1952. 67 år gammel. Far til fem barn.

* Amerikansk filmprodusent som sammen med broren Bob først grunnla Miramax Films, deretter The Weinstein Company. De har vunnet de prestisjetunge prisene Oscar og BAFTA og har vært nominert til Emmy et titall ganger.

* I oktober 2017 sto en lang rekke kvinner frem i The New York Times og New Yorker og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.

* Hollywood-stjernene Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie og Salma Hayek er blant dem som i løpet av de neste dagene og ukene sa de var blitt trakassert av Weinstein.

* Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

* Weinstein har fått sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, er blitt utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra sin kone som følge av anklagene.

* I mai 2018 meldte han seg selv for politiet i New York. Han ble tiltalt for voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep mot to kvinner. Han ble løslatt mot en kausjon på 1 million dollar.

* I mai 2019 inngikk han og hans konkursslåtte selskap forlik med flere titall kvinner som anklaget ham for overgrep og trakassering. Ofrene fikk en erstatning på til sammen 25 millioner dollar, mens Weinstein slapp å innrømme at han hadde gjort noe galt.

* I januar måtte Weinstein møte retten i New York, tiltalt for overgrep mot to kvinner – en voldtekt i 2013 og ett tilfelle av tvungen oralsex i 2006.

* Weinstein har beklaget sin oppførsel, men avviser at han har gjort noe ulovlig og erklærte seg ikke skyldig.

* 24. februar ble han kjent skyldig i seksuelt overgrep og voldtekt.

* Onsdag 11. mars ble han dømt til 23 års fengsel for seksuelt overgrep og voldtekt.

Kilde: NTB