Oslo kommune hever beredskapsnivået:

– Nå er det på tide med drastiske tiltak

Beredskapsnivået i hovedstaden blir hevet, og det blir nedsatt en sentral kriseledelse for å håndtere spredningen av koronaviruset. Syv pasienter er innlagt med koronasmitte på OUS.

SISTE: Oslo universitetssykehus opplyser onsdag kveld at syv personer er innlagt på sykehuset med koronavirus.

Tiltakene i Oslo vil i stor grad stemme overens med det som tirsdag ble varslet i Bergen.

Byrådet i Oslo informerte om tiltakene onsdag ettermiddag.

Se hele pressebriefen i toppen av saken.

– Nå er det på tide med drastiske tiltak, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Byrådslederen sier videre at tiltakene vil ha stor betydning for byen og befolkningens liv, og at han har forståelse for skuffelsen blant arrangører og publikum.

– Alt tyder på at det norske samfunn må forberede seg på en krevende situasjon over tid, sier han.

Antall koronasmittede i Oslo har økt fra 70 tirsdag til rundt 140 onsdag, ifølge Aftenposten.

Det er altså en dobling i antall smittede av covid-19, ifølge avisen.

– Våre tall viser en betydelig økning. Vi tror det nå er rundt 140, sier medisinsk fagsjef i Oslo kommune, Johan L. Torper.

Fem av de smittede har ukjent smittekilde.

Nivå tre

Oslo kommune har nå hevet beredskapsnivået til nivå tre. De kommer i den forbindelse med følgende tiltak:

  • Smittevernoverlegen i Oslo har onsdag fastsatt at arrangører må søke kommunen eller bydelen om å gjennomføre arrangementer med mer enn 100 deltakere.
  • Det blir også forbud mot arrangementer med mer enn 500 deltakere, innendørs og utendørs.
  • Utesteder, serveringssteder og arenaer uten plasstildelinger må sørge for at alle til stede kan holde en meters avstand til andre i lokalet.
  • Oslo rådhus stenges for turister og arrangementer inntil videre, og det legges begrensning på antall gjester under vielser.
Byrådsleder Raymond Johansen orienterte om håndtering av koronaviruset onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen orienterte om håndtering av koronaviruset onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det som er noe av hovedutfordringen nå, er at det høyst sannsynlig er mange som går rundt i gatene, som er smittet, at det har en ukjent smittekilde og at vi ikke får drevet med en massiv testing, satt folk i karantene og avgrenset dem. Det er utfordringen, sier byrådslederen til TV 2.

– De må vi ha tak i for å begrense smitten akkurat nå, slik at ikke alt tårner seg opp og vi svekker helsevesenet og gjør det umulig for folk som har andre lidelser å få behandlingen de har krav på, fortsetter han.

I forskriftene Oslo kommune kom med onsdag, står det også at det er straffbart å bryte dem. Byrådslederen kan ikke si noe på nåværende tidspunkt om hva strafferammen er.

– Men det forteller litt om hvor mange som bryter dette, når man er i karantene og tror at det bare er moro å være ute og lever som vanlig, bare at man ikke er på jobb. Det går ikke, sier han og understreker:

– Det er alvorlig, mange mennesker kan bli alvorlig syke og dø, særlig eldre. Da har vi alle et ansvar for å påse at de ikke blir smittet og at smittehastigheten drar ut over tid.

Kommer med oppfordring

Johansen sier at situasjonen vil sette det norske velferdssamfunnet på prøve, og kommer med en klar oppfordring til befolkningen:

– Ikke ring legevakten hvis du ikke har behov for hjelp. Hvis du tror at du kan være smittet av koronavirus må du ringe koronatelefonen på 21 80 21 82, sier han.

– Vi vet at det er ventetid der. Vi jobber med å styrke kapasiteten, sier han videre.

Helsebyråd Robert Steen retter en takk til de i kommunen og landet som jobber innen helsetjenesten.

– De står på døgnet rundt, de fortjener en klapp på skulderen, det er de som er hverdagsheltene nå, sier han.

Steen understreker at vi fortsatt er i en tidlig fase i utbruddet. Smittedeteksjon, smittereduksjon og informasjon og kommunikasjon er hovedprioriteringene i denne fasen.

Steen benytter også anledningen til å mane til en god dugnadsinnsats i befolkningen.

– Vi må hjelpe hverandre i en situasjon som vi sannsynligvis bare er i begynnelsen av, sier han.

Informerer på SMS

De nye tiltakene vil bli sendt ut til kommunens innbyggere via SMS.

– Situasjonen er svært alvorlig for hovedstaden vår, for Norge og det internasjonale samfunnet. Vi må alle gjøre det som står i vår makt for å begrense smitte av koronavirus i Oslo. Vi må prioritere folkehelse og derfor tåle at andre hensyn prioriteres lavere. Derfor innfører vi nå forbud mot større arrangementer i Oslo. Jeg er glad for at Helsedirektoratet var så tydelig tirsdag kveld. Nå tar vi i kommunen dette videre og innfører flere nye tiltak, blant annet nedlegger vi forbud der nasjonale helsemyndigheter gir tilråding. Oslo kommune gjør vår del av dugnaden som må til for å redusere spredning mest mulig, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Johansen sier at det er viktig å ikke skape unødvendig frykt, samtidig som man er realistisk når det gjelder utfordringene vi står overfor som følge av koronautbruddet.

– Hva vi gjør som kommune har stor betydning for smitte her i byen og i hele landet, sier han.

Holder skoler åpne

Oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen sier at det foreløpig ikke er aktuelt å stenge skoler og barnehager.

– Rådet fra helsemyndighetene er at dette ikke bør gjøres på nåværende tidspunkt, sier hun.

Foreløpig vurderes konsekvensene av å holde friske barn borte fra skole og barnehage som for store. Samtidig understreker hun at situasjonen kan endre seg, og at kommunen følger dette tett.

– Vi kommer til å stille mange spørsmål rundt det, for å være sikre på at man gjøre grundige og gode vurderinger, sier hun.

Hun understreker også at det er viktig å skape trygghet for barn og unge.

– Vi må ta vare på ungene og jeg vil sette en ekstra takk til alle ansatte i Oslo kommune som gjør det hver eneste dag, sier hun.