STÅR BAK ROTEVATN: Nestleder i Unge Venstre, Ane Brevik vil at Sveinung Rotevatn skal bli innstilt som ny leder i Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STÅR BAK ROTEVATN: Nestleder i Unge Venstre, Ane Brevik vil at Sveinung Rotevatn skal bli innstilt som ny leder i Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Unge venstre etter grande-exit:

– Vi vil ha Sveinung Rotevatn som leder

Nestleder i Unge Venstre, Ane Brevik, er tydelig i talen. Flere andre i Venstre tror også at klimaministeren vil ta over ledervervet.

Onsdag ble det kjent at Venstre-leder Trine Skei Grande går av som partileder og statsråd.

– Vi har stått fast ved hva vi tenker om hvem som burde lede partiet. Det er Sveinung Rotevatn, sier nestleder i Unge Venstre, Ane Brevik, til TV 2.

– Nå må landsmøtet ta stilling til hvem som får ledervervet, men vi vil være åpne om hvem vi anbefaler, sier hun videre.

Brevik, som også er leder i Bergen Venstre, takker Skei Grande for jobben hun har gjort.

– Det er en bittersøt følelse. Trine har gjort en fantastisk jobb med partiet, og løftet Venstre over sperregrensen ved to stortingsvalg. Samtidig opplever vi at kravet om fornyelse har gjort seg gjeldende i eget lokallag og i hele organisasjonen.

Leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark, ville på sin side ikke si hvem han håper skal ta over ledervervet.

– Jeg kommer ikke til å kommentere interne prosesser i partiet. Nå skal vi se hvem som stiller til ledervervet, og så skal vi diskutere saken med valgkomiteen.

– Ønsker du Sveinung Rotevatn som leder?

– Jeg kommer ikke til å peke ut noen nå. Unge Venstre har levert sine innspill, men de har ikke jeg vært delaktig i å utforme, ettersom jeg selv er medlem av valgkomiteen, sa Hansmark.

Han mener det var riktig av Skei Grande å trekke seg fra ledervervet.

– Gitt den situasjonen vi var i, så var det nok riktig å gjøre det. Men det er en trist dag.

Raja: – Flere må gå i seg selv

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) er en av kandidatene til å ta over ledervervet i Venstre. Han sier selv at han stiller til disposisjon om det skulle bli nødvendig.

– Jeg kommer til å svare valgkomiteen dersom valgkomiteen tar på seg oppdraget om en ny innstilling. Inntil det så har vi en enstemmig innstilling vi vil forholde oss til.

Raja etterlyser et internt oppvaskmøte i partiet Venstre.

LEDERKANDIDAT: Kulturminister Abid Raja er en av kandidatene til å ta over ledervervet i Venstre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDERKANDIDAT: Kulturminister Abid Raja er en av kandidatene til å ta over ledervervet i Venstre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Istedenfor å stille motkandidater så har anonyme kilder drevet jakt på Trine. Jeg har en oppfordring til resten av partiet. Nå må vi roe dette ned mange hakk. Flere må gå i seg selv for hvordan man har opptrådt de siste ukene, sier Raja til TV 2.

Kulturministeren sier at han gjerne skulle sett at Skei Grande fortsatte som leder.

– Jeg har ønsket at hun skulle fortsette som leder. Det har jeg også gjort i dag. Ved tre anledninger har jeg vært på intervjuer hos valgkomiteen og sagt følgende: 1. Jeg står til valgkomiteens disposisjon og 2. så lenge Trine ønsker å fortsette som leder, så ønsker jeg at hun fortsetter som leder.

Nybø: – Kandidatene må vise lederskap

Næringsminister Iselin Nybø (V) får nå ansvaret for å lede Venstres arbeid i regjering, som den med lengst ansiennitet av Venstre-statsrådene. Nybø sier at hun har forståelse for at Skei Grande nå trekker seg.

– Trine har gjort en formidabel innsats for partiet som partileder gjennom 10 år. Jeg har forståelse og respekt for valget hennes. Og det viser at hun setter partiet foran seg selv.

Nybø ber om at lederkandidatene setter partiet i sentrum.

FORSTÅELSE: Næringsminister Iselin Nybø har sagt at hun har forståelse for at Skei Grande trekker seg som leder.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSTÅELSE: Næringsminister Iselin Nybø har sagt at hun har forståelse for at Skei Grande trekker seg som leder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nå må de som ønsker å være lederkandidater vise lederskap og vise at de ikke bare vil vinne Venstre for seg selv, men for de liberale verdiene og samle velgere for disse verdiene. Det er et stort ansvar, avslutter statsråden.

– Burde hun ha gitt valgkomiteen gitt beskjed tidligere om at hun ikke ønsket å fortsette som leder?

– Hva som har blitt sagt i valgkomiteen har jeg ikke peiling på, så det kommer jeg heller ikke til å kommentere, avslutter Nybø.

Hamar: – En unngåelig utvikling

Tidligere statsekretær i klima- og miljødepartementet, Atle Hamar, har støttet kritikken av Skei Grande etter at han selv og Ola Elvestuen ble vraket fra regjeringen. Hamar sier til TV 2 at han ikke ble overrasket over Skei Grande sin beslutning.

– Det var vel en uunngåelig utvikling, med alt som kom frem det siste døgnet om valgkomiteens innstilling, sier Hamar.

Hamar mener det er flere gode kandidater i Venstre til å tre inn i ledervervet.

– Rotevatn er en kunnskapsrik og sterk politiker. Raja har en egen evne til å skape begeistring, også utenfor partiet. Mens Ola Elvestuen var en meget god klimaminister som håndterte vanskelige saker på en god måte.

– Bare trist

Leder i Venstres valgkomitè, Per A. Thorbjørnsen, ville ikke ta stilling til hvem som skal overta partiet.

– Jeg synes bare det er trist at hun trekker seg. Jeg vet at hun ønsket å stille på grunn av Venstres beste. Jeg må nesten få tid til å fordøye dette, sa Thorbjørnsen til TV 2.

Thorbjørnsen forteller hadde fått beskjeden om Skei Grande sin avgang, like før det ble kjent i mediene.

– Jeg snakket med NTB bare for en halvtime siden om at jeg så frem til at hun skulle fortsette som leder, sa Thorbjørnsen til TV 2.

Parlamentarisk leder for Venstres stortingsgruppe, Terje Breivik, forteller at han har forståelse for avgjørelsen.

– Det at hun trekker seg nå, sier litt om presset hun har stått i. Jeg har respekt for at hun nå har tatt en avgjørelse helt på egenhånd.

– Er partiet i uro?

– Jeg har ingen kommentar til den type ting. Jeg har en filosofi som går ut på å sette partiet i sentrum, og la de frie kvalitetsmediene stå for oppslagene.

– Synd

Fylkesleder Aina Dahl i Telemark og Vestfold Venstre sier hun er satt ut av nyheten.

– Det er veldig synd at Trine ikke vil fortsette. Jeg stilte meg bak valgkomiteens innstilling, og synes dette er veldig trist, sier fylkeslederen.

Leder av Agder Venstre, Petter Toldnæs er også lei seg.

– Det var trist at det skjedde på denne måten. Trine er den første Venstre-lederen siden Gunnar Garbo på 1960-tallet som har levert to stortingsvalg over sperregrensen, og hun vil stå som en av Venstres viktigste og sterkeste ledere, sier han.

Fylkesleder i Møre og Romsdal Venstre, Ragnhild Helseth, synes også det er trist at avgangen ble som den ble. Hun er samtidig klar på at det er riktig med et lederskifte.

– Valgkomiteen har fått innspillene i høst som de må se gjennom, og det er Abid Raja og Sveinung Rotevatn det vil stå om. Møre og Romsdal har fremmet Abid Raja som leder. Men vi bør ha en kvinne inn i ledertrioen også, sier Helseth.

Roser Skei Grande

Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V), som tidligere har uttrykt sterk støtte til Abid Rajas kandidatur til Venstres partiledelse, sier det er vanskelig å fordøye den dramatiske meldingen om at Skei Grande trekker seg.

– Jeg har ikke blitt orientert om det på forhånd. Det kom som et sjokk, så nå må jeg sette meg ned og få ned pulsen.

Grimstad roser Skei Grande for innsatsen hun har gjort.

– Trine har vært en fantastisk partileder, som har opplevd mange oppturer, og etter hvert nedturer. Hun er en av de absolutt beste politikerne vi har, og er elsket av mange i partiet, og av mange som person.

– Det er en veldig trist dag. Nå trekker partilederen seg etter et åpenbart press nedenfra. Jeg klarer ikke helt å ta inn helt det som har skjedd. Nå må vi høre hennes refleksjoner om avgangen, sier han.