TAR GREP: Stortinget innfører nye tiltak.
TAR GREP: Stortinget innfører nye tiltak. Foto: Vidar Ruud

NYE KORONATILTAK:

Stortinget ber ansatte jobbe hjemmefra

Nasjonalforsamlingen innfører tøffere tiltak for å hindre korona-smitte.

Både administrasjonen og partiene på Stortinget velger å gå foran i arbeidet for å hindre korona-smitte.

Opprettholder virksomhet

I en e-post til representantene og partigruppene på Stortinget som ble sendt ut i ettermiddag heter det at:

«Målet er å sikre at den parlamentariske kjernevirksomheten er robust og går som planlagt samt at Stortinget tar sin del av ansvaret for å redusere spredningen av smitte».

Adgangen til publikumsgalleriet på Stortinget blir begrenset og Stortinget stanser alle omvisninger for skoleklasser og besøksgrupper ut april.

«Stortinget opprettholder sin kjernevirksomhet. Med det menes virksomhet knyttet til Stortinget i plenum og behandling i komiteene. Komitehøringer skal skje skriftlig eller ved bruk av videokonferanseløsning i denne perioden. I lys av denne situasjonen avlyses alle utenlandsreiser,. Komitereiser innenlands avlyses også».

NYE TILTAK: Her er eposten som er sendt alle representantene og de ansatte i partigruppene.
NYE TILTAK: Her er eposten som er sendt alle representantene og de ansatte i partigruppene.

Nye regler

For alle som har sitt virke på Stortinget gjelder nå følgende:

«Alle som har sitt virke på Stortinget og som har influensasymptomer, forkjølelse eller hoster må holde seg hjemme og ta kontakt med fastlege/legevakt. Stortinget opprerettholder sitt parlamentariske arbeid».

Stortinget stenger gymsalen, trimrommet og badstuer inntil videre, mens det daglige renholdet blir forsterket.

Fra nå blir de ansatte i partigruppene bedt om å ta med PC-en hjem og holde seg hjemme dersom det ikke er tvingende nødvendig å være på Stortinget.

– Vi ber alle ha hjemmekontor hvis de kan. Rådgivere og andre enn representantene bes holde seg borte fra møter de ikke absolutt bør være til stede på. Vi er blitt strengere med besøk, særlig større grupper, og vi oppfordrer våre ansatte til å i størst mulig grad unngå rushtiden dersom de er avhengige av offentlig kommunikasjon, sier lederen av Abeiderpartiets sekretariat på Stortinget, Snorre Wikstrøm til TV 2.

Også de ansatte i Frp har fått beskjed om å ha hjemmekontor hvis de kan fra i morgen. Også Høyre, Senterpartiet og SV har innført de samme rutinene og innstramningene for sine rådgivere.

Fikk kritikk

I onsdagens spørretime, der statsminister Erna Solberg stilte opp på vegne av regjeringen, uttrykte politikere fra både Ap, SV og Frp bekymring for at regjeringen ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak, og heller ikke har vært tydelige nok i sine konkrete anbefalinger til folk flest i forbindelse med korona-situasjonen. Flere etterlyste blant annet at myndighetene går ut med klare anbefalinger om bruk av hjemmekontor og unngå rushtiden på offentlig transport.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kritiserte regjeringen for at myndighetenes informasjon har skjedd utydelig og ukoordinert.

– Pandemi er noe vi vet vi må ha god beredskap for. Situasjonen er svært alvorlig. Folk vil dø. Da må regjeringen være tydelig, sier Jonas Gahr Støre.