AVVIKLER ØVELSEN: Generalløytnant Rune Jakobsen og forsvarsledelsen satt onsdag i møter for å vurdere avlysning av NATO-øvelsen Cold Reponse. Senere onsdag ble dette bekreftet.
AVVIKLER ØVELSEN: Generalløytnant Rune Jakobsen og forsvarsledelsen satt onsdag i møter for å vurdere avlysning av NATO-øvelsen Cold Reponse. Senere onsdag ble dette bekreftet. Foto: Foto: Nils Ole Refvik

Avlyser enorm forsvarsøvelse: – Viruset er nå ute av kontroll

Forsvarsledelsen har onsdag avlyst den store internasjonale øvelsen Cold Response, der rundt 14.000 soldater deltar

Forsvarsledelsen satt onsdag i møte for å diskutere avlysning av NATO-øvelsen Cold Reponse, der rundt 14.000 norske og allierte soldater deltar.

– Forsvarsledelsen besluttet onsdag å iverksette en kontrollert avvikling av vinterøvelsen i Nord-Norge, skriver Forsvaret i en uttalelse på sine nettsider onsdag ettermiddag.

Beslutningen er fattet av sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i samråd med resten av Forsvarets ledelse.

– Situasjonen har endret seg dramatisk siden i går. Korona-viruset er nå ute av kontroll i et norske samfunnet, og helsevesenet har ikke kontroll på smittelinjene, sier generalløytnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

– For å sørge for at vi skal kunne støtte det sivile samfunnet i en utfordrende tid fremover, og for at vi ikke skal være til belastning for et allerede belastet helsevesen, velger vi nå å avslutte øvelsen, sier han.

Vil bidra med utstyr

Jakobsen mener det var en enkel avgjørelse å ta, slik situasjonen nå har utviklet seg. Han mener Forsvaret kan bistå samfunnet på ulike måter fremover.

– Det avhenger litt av hvordan situasjonen utvikler seg, men Forsvaret kan bidra på flere ulike måter. For eksempel med karanteneinfrastruktur og helikopterevakuering, dersom det skulle bli nødvendig.

Det var NRK som først meldte saken.

Folkehelseinstituttet har tidligere kommet med anbefalinger om å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere.

Øvelsen skulle egentlig pågått frem til 18. mars.

– Det blir en styrt avvikling av øvelsen, og det vil fremdeles ta en del tid før alt materiell og styrker er trukket ut fra øvingsområdet, melder Forsvaret.