SPILLER I ROMA: Aleksander Kolarov er bare en av seks spillere i en antatt Serbia-tropp som spiller i karantenerammede Italia.
SPILLER I ROMA: Aleksander Kolarov er bare en av seks spillere i en antatt Serbia-tropp som spiller i karantenerammede Italia. Foto: Maddie Meyer

«Halve» Serbia spiller i Italia – landslagssjefen frykter stjernespillere mister Norge-kampen

– Ville vært et stort tap for Serbia, mener TV 2s fotballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av Serbias aller største stjerner spiller fotball i Italia. Nå frykter Serbias landslagssjef at skjebnekampen mot Norge skal måtte gå av stabelen uten flere av sine nøkkelspillere.

– Hvis Serbia mister spillerne som spiller i Italia, vil det være et stort tap for dem, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Bakgrunnen er at italienske myndigheter har lagt ned forbud mot enhver reise inn og ut av et område, såfremt det ikke er strengt nødvendig.

Det har blant annet ført til at svenskene allerede konkludert med at de ikke kommer til å ta med sine spillere som spiller i Italia til sine landskamper i mars.

Landslagsledelsen til Serbia frykter nå det verst tenkelige scenarioet og har satt i gang en rekke drastiske tiltak, melder NTB.

– Det er ikke riktig at vi skal spille denne kampen uten våre faste spillere fra Italia, sier landslagssjef Ljubiša Tumbaković til Sportski Zurnal.

Det serbiske fotballforbundet skal ha blant annet ha chartret to fly. Disse skal, om planen lykkes og det lar seg gjøre, hente spillerne i Italia og få dem ut av landet før det som omtales som «fristen 23. mars».

Men Tumbaković «frykter at italienske myndigheter vil kunne blokkere denne muligheten».

– Serberne tror det blir tap uansett

TV 2 har vært i kontakt med UEFA for å høre hva det er som skal til for å utsette en kamp. Det konkrete spørsmålet ønsker de ikke å besvare.

Ifølge generalsekretær Pål Bjerketvedt tyder imidlertid alt på at det blir kamp slik det ser ut nå.

– Vi er i løpende dialog med Uefa, men det er ikke noe som tyder på at det blir noen avlysning, sier Bjerketvedt til NTB.

Han presiserer at han har full forståelse for at dette utgangspunktet kan endre seg på kort tid.

Ifølge sportsjournalist Sofija Marjanovic i den serbiske avisen Informer er ikke det serbiske folket veldig bekymret for at noen av de største stjernene skal miste Norge-kampen.

– Det serbiske folket er ikke så redd for spillerne fra Italia, rett og slett fordi de ikke forventer at Serbia skal ta seg til EM uansett. Serbia har ikke hatt gode resultater på lang tid og ingen forventer at vi skal slå Norge selv om det er med eller uten spillerne fra Italia. Det er i alle fall det 80 prosent av serberne skriver i sosiale medier og på nettsider, sier hun til TV 2.

Hun påpeker at mye kan endre seg fram til kampstart, men slik det er nå er hun lite bekymret for at Serbia-stjernene faktisk skal få corona-karantene.

– Ville ha vært et stort tap

En gjennomgang TV 2 har gjort av en antatt Serbia-tropp, viser at seks spillere tradisjonelt sett er høyaktuell for å være med i troppen mot Norge.

Spillerne som er høyaktuelle for en Serbia-tropp fra Italia er i utgangspunktet Nikola Milenkovic (Fiorentina), Nikola Maksimovic (Napoli), Aleksander Kolarov (Roma), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Sasa Lukic (Torino) og Filip Djuricic (Sassuolo).

Tidligere denne uka gjestet Sandnes Ulfs serbiske assistenttrener Bojan Zajic TV 2-programmet «Målshow». Ifølge hans antatte Serbia-oppstilling, vil de fire første være i en normal startoppstilling.

– Hvis fire av de starter kampen, så er jo det snakk om store deler av elleveren. Bojan Zajic er jo en fin fyr som kjenner laget godt, så det er selvfølgelig snakk om veldig viktige spillere. Milinkovic-Savic er for eksempel en av de virkelige offensive truslene, så i verste fall hadde det vært et stort tap for Serbia, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Han har imidlertid ikke veldig stor tro på at det ender med at serberne må klare seg uten flere av sine nøkkelspillere.

– Jeg tror ikke serberne kommer til å utelate disse spillerne. I alle tilfelle tenker jeg at det blir kjørt en helsesjekk på de. Jeg tror dette kommer til å ordne seg, sier Jesper Mathisen.

TV 2 har spurt UEFA om hva som kreves for at en kamp eventuelt skal bli utsatt. UEFA ønsker ikke å kommentere det spesifikt, men påpeker at de tar virussituasjonen alvorlig og at det i all hovedsak er WHO (Verdens helseorganisasjon), nasjonale og lokale myndigheter som styrer deres retningslinjer.

NB: I utgangspunktet er det en nordmann som kunne vært aktuell for en Norge-tropp som spiller i Italia: Sampdorias Morten Thorsby. Han har imidlertid bare en A-landskamp fra 2017 på samvittigheten.