Folket om Jahn Teigen:

– Et nasjonalt ikon

TØNSBERG DOMKIRKE (TV 2): Flere hundre personer har møtt opp for å overvære begravelsen til den folkekjære artisten.

Jahn Teigen døde i Ystad i Sverige, den 24. februar i år, 70 år gammel.

Den populære artisten bisettes i Tønsberg Domkirke onsdag klokken 12.30.

Følg bisettelsen direkte på TV2.no.

Kirken har plass til 550 personer, men kommunen har valgt å sette en grense på 500 personer, grunnet frykt for spredning av korona-viruset.

Ettersom det ikke vil være plass til alle fremmøtte inne i kirken, er det satt opp storskjerm utenfor, slik at så mange som ønsker kan følge bisettelsen.

Nasjonalt ikon

Utenfor kirken hadde fremmøtte begynt å strømme til flere timer før bisettelsen. TV 2 har snakket med flere som hyller den avdøde artisten.

– Jeg fikk en spesiell invitasjon av datteren, og da ble jeg rørt. Jahn Teigen har vært på det hotellet jeg arbeider på, Gabels hus, i mange, mange år, og vi ble godt kjent. Fikk en liten klem hver morgen når han kom ned til frokost, forteller Einar Sjøblom.

SISTE HILSEN: Einar Sjøblom er en av de som vil ta farvel med Jahn Teigen. Foto: TV 2
SISTE HILSEN: Einar Sjøblom er en av de som vil ta farvel med Jahn Teigen. Foto: TV 2

Mange som ikke kjente Teigen personlig, men har hatt et sterkt forhold til han som artist og offisiell person, har også møtt opp.

– Jeg har hørt på musikken hans i alle år. Jeg har vært stolt av å være fra samme by som Jahn Teigen, for han er jo et nasjonalt ikon. Så det har vært gøy å følge han, sier Steinar Høybakk og legger til:

– Det er rart, selv om man ikke kjente han privat. Det er jo en man har fulgt nesten hele livet.

MØTT OPP: Nora Guren Solheim (8) og Lilly Fadum (8) er blant de som har møtt opp utenfor kirken. Foto: TV 2.
MØTT OPP: Nora Guren Solheim (8) og Lilly Fadum (8) er blant de som har møtt opp utenfor kirken. Foto: TV 2.

– Ble passet av Jahn Teigen

Folk i alle aldre har møtt opp for å hedre artisten en siste gang. Nora Guren Solheim (8) og Lilly Fadum (8) går i tredje klasse og forteller at klassen skulle på biblioteket, da de samtidig ville se på statuen av Jahn Teigen.

– Jeg synes han hadde veldig mange fine sanger, og så har jeg begynt å høre mye på han nå, sier Solheim.

Fadum har samtidig et litt spesielt forhold til sangstjernen.

– Da mamma var bitteliten, så ble hun passet av Jahn Teigen. Og oldefaren min, eller tippoldefaren min var faktisk venn med Jahn Teigen, forteller 8-åringen og legger til:

STORSKJERM: Mange følger bisettelsen via storskjermen utenfor Tønsberg Domkirke. Foto: TV 2.
STORSKJERM: Mange følger bisettelsen via storskjermen utenfor Tønsberg Domkirke. Foto: TV 2.

– Da mamma fortalte det betydde han ganske mye for meg, og så hørte jeg på nesten alle sangene hans på en dag!

Reist langt

Flere av de fremmøtte har reist et godt stykke for å ta farvel med Teigen.

– Jeg har fulgt Jahn Teigen siden begynnelsen av 70-tallet, det er 50 år siden, så jeg tenkte at da skal jeg være med på den siste reisen også. Og det er veldig fint å komme hit og være sammen med andre også som har fulgt han opp igjennom med sanger og konserter, sier Ellen Holmkvist som kommer fra Mjøndalen.

Venninnen Jorunn Lindvåg har reist fra Notodden, og håper de får plass til tross for at de står litt bak i køen.

– Vi håper jo at vi kommer inn, at vi får være med på dette også, når vi har fulgt han i så mange år. Jeg har jo også fulgt han siden jeg var 12-13 år, så det begynner jo å nærme seg 50, forteller Lindvåg.

Skulket sangtimer sammen

GODE VENNER: Helge Hammelow-Berg og Finn Schjøll har begge kjent Teigen. Foto: TV 2.
GODE VENNER: Helge Hammelow-Berg og Finn Schjøll har begge kjent Teigen. Foto: TV 2.

TV 2 har også snakket med flere av sangstjernens nærmeste venner og omgangskrets. Helge Hammelow-Berg kjente Teigen siden de var barn.

– Vi spilte fotball, og var på småguttlaget på Tønsberg Turn. Jeg sto i mål og Jahn spilte ytre venstre. Jahn ble tatt av banen fordi han hoppet hele tiden, og det ble treneren lei av. Vi gikk på skole sammen, og skulket sangtimer hos sanglærer Lunde, tenk at Jahn Teigen skulket sangtimer – det er ganske spesielt, og så ble vi tatt for skulk til slutt, forteller Hammelow-Berg.

Senere har de hatt kontakt opp igjennom årene i ulike perioder, og det er spesielt én ting han forbinder med Teigen.

– Hvis du husker øynene hans, så er de snille. Selvfølgelig idérik og en fantastisk kunstner. Men snillheten hans, det vil jeg huske, sier Hammelow-Berg.

Blomsterdekoratør og TV 2-profil, Finn «Blomster-Finn» Schjøll, kom samtidig som Hammelow-Berg. Han har vært venn og nabo av Teigen, og er full av lovord om ham.

– Han hadde en mye større stemme, altså når han sang disse små, hyggelige balladene sine, det var én ting. Jeg så han som Fisle Narrepanne, og kommer aldri til å glemme det. Det var helt villt, forteller Schjøll.

«Adieu»

Teigen etterlater seg blant annet datteren Sara, fra sitt tidligere ekteskap med Anita Skorgan, og barnebarnet Josef.

I dødsannonsen sto blant annet følgende strofe: «Nå er tiden inne til å si adjø». En setning som er hentet fra en av Teigen og Skorgans mest kjente duetter, «Adieu», skrevet at Herodes Falsk. Ifølge bisettelsens program skal Sara Teigen synge denne solo helt til slutt.

Sangen var også Norges bidrag i Eurovision Song Contest i 1982. Artisten deltok i musikkonkurransen til sammen tre ganger. Han var også sterkt knyttet til Melodi Grand Prix, hvor han har rekord etter å ha deltatt i finaler hele 14 ganger.