– Frykter at vårsesongen går i vasken og at alt blir kansellert

Sportslig blir Alexander Kristoff (32) rammet ekstra hardt. I år kommer alle hans sesongmål før sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff skal i år verken sykle Tour de France, OL, EM eller VM. Med andre ord skulle alt være sentrert rundt den første halvdelen av sesongen i 2020.

– Flandern Rundt var markert som det viktigste for min del i år. Sammen med Paris-Roubaix og Milano-Sanremo, var dette hovedmålene, før jeg skulle sykle Giro d`Italia i mai. Nå får vi se hva det blir til og hva som skjer. I år er dette den viktigste delen av sesongen, siden jeg ikke har så mange andre mål på høsten, sier Kristoff.

Dette sesongopplegget passet egentlig perfekt for 32-åringen slik situasjonen er på hjemmebane. Kona Maren er nemlig gravid og venter tvillinger i juni. De har to barn fra før. Hardkjør på våren og et roligere rittprogram på høsten skulle sikre at Kristoff kunne være mer hjemme i Stavanger etter familieforøkelsen enn han normalt har muligheten til.

– Frykter du at hele sesongen går i vasken for din egen del?

– Jeg frykter i hvert fall at vårsesongen går i vasken og at alt blir kansellert. Det blir uansett en amputert sesong.

– Bør man avlyse alt nå?

– Det er opp til arrangøren og landene i forhold til hvor ille de er rammet. Det virker som det sprer seg fort nå, og at flere land og steder blir hardere rammet enn i starten, sa Kristoff da TV 2 møtte ham tidligere denne uka.

Alt kan ryke

Han skulle egentlig sykle Paris-Nice denne uka, men laget har midlertidig trukket seg fra alt av konkurranser. Han befinner seg i stedet hjemme i Stavanger, der han forsøker å holde formen ved like.

– Jeg har fått ufrivillig ferie eller hjemmepermisjon. Jeg skulle vært i Paris-Nice, som er oppkjøringen mot klassikerne. Jeg mister dermed finpussen der jeg skulle finne godformen, medgir han.

– Jeg prøver derfor å trene ekstra her hjemme for å simulere det, men jeg får uansett ikke den samme matchingen som i løp. Sånn sett er det dumt, men så får vi se om det blir noe av klassikerne i det hele tatt. Nå kanselleres sportsarrangement over hele verden og alt er uoversiktlig, konstaterer Kristoff.

Rittene som skulle vært arrangert i Italia, deriblant Milano-Sanremo, er foreløpig lagt på is. Torsdag kom også meldingen om at alle idrettsarrangement i Belgia ut måneden blir avlyst.

Samme skjebne lider Volta a Catalunya i Spania. Selv om Paris-Nice oppsiktsvekkende nok går som planlagt, har flere lag trukket seg fra konkurranser. Nå begynner flere og flere å tvile på at det blir noe av Flandern Rundt og Paris-Roubaix. I tillegg kan også Giro d´Italia i mai ryke.

Kriseplan

Kristoff må imidlertid forberede seg som om at de to store klassikerne går som planlagt. UAE-rytterens trener og stefar, Stein Ørn, har derfor snekret sammen et opplegg for å holde formen ved like.

– Stein har jobbet på spreng nå med en plan for de neste dagene. Vi klarer ikke å simulere farten i løp når jeg sykler alene i stiv kuling og med masse tøy. Men det blir som en treningsleir hjemme der jeg holder formen ved like. Ikke optimalt, melder han.

UAE Team Emirates er ekstra hardt rammet, der deler av troppen og støtteapparat er, og har vært, i karantene i Abu Dhabi etter at det ble oppdaget smitte under sykkelrittet UAE Tour. I tillegg befinner alt konkurranseutstyret til Alexander Kristoff seg i rød sone i Italia.

– Vårt største problem er at vi har servicesenter i Nord-Italia, der herjingene er som verst. Dette er et lockdown-område som man ikke kommer seg inn og ut av. Dermed får vi ikke tak i utstyret som vi trenger for å kjøre løp, forteller Kristoff til TV 2.

Økonomisk får ikke situasjonen store konsekvenser for Kristoff.

– Man kan gå glipp av bonuser, men da må man først vinne rittene. Jeg pleier ikke å vinne så mye, så det har ikke så stor betydning. Men det er dumt for lagene. Sponsorene får ikke eksponert seg på TV og for publikum, så det kan være at de ikke være like villige i fremtiden på å gå inn med så mye penger. Da vil det igjen gå utover dem som arbeider for lagene og for rytterne, medgir 32-åringen.