DEKKER BEHANDLING: Forsikringsselskapet Tryg advarer mot utenlandsreiser, men dekker fortsatt behandling om du blir smittet på reise.
DEKKER BEHANDLING: Forsikringsselskapet Tryg advarer mot utenlandsreiser, men dekker fortsatt behandling om du blir smittet på reise. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Forsikringsselskapet Tryg fraråder alle utenlandsreiser

Tryg Forsikring fraråder alle utenlandsreiser. De tror folk risikerer å bli strandet som følge av koronaviruset.

Bakgrunnen er at stadig flere land tar raske beslutninger som får stor betydning for reisende.

– I verste fall kan man bli sittende fast ute i verden dersom landet man oppholder seg i stenger ned flyplasser eller andre transportmuligheter, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Han viser samtidig til at det er stor gjennomstrømming av folk, er det også stor smittefare.

Dekker behandling

Forsikringsselskapet dekker fortsatt behandling om du blir smittet på reise utenfor land med stor smittespredning.

– Vi dekker behandling og hjelper deg hjem dersom du må evakueres. Blir du plassert i karantene på reise får du dekket forlenget opphold og utsatt hjemreise. Må du avlyse en reise fordi du sitter i karantene i Norge, enten du er syk eller frisk, dekkes også dette av forsikringen, sier han.

Dette gjelder ikke dersom man reiser til områdene som UD fraråder mot å reise til som følge av koronaviruset. Det gjelder Tirol i Østerrike, Italia, Sør-Korea og Kina, ifølge reiserådene utstedt tirsdag.

– Flytrafikken utsatt

– Reiseforsikringen gjelder ikke for dem som reiser til områder Norske myndigheter fraråder reise til. Selv med reiseforsikring er du altså uten forsikringsdekning dersom noe skulle skje med deg. Du må selv dekke alt hvis du blir syk, trenger legehjelp, ved tyveri eller egenandelsdekning for leiebil, sier Irgens.

Tryg viser til at flytrafikken til og fra de mest smitteutsatte områdene allerede er i ferd med å stoppe helt opp.

– Endringer skjer så fort at man risikerer å bli strandet dersom man reiser til utlandet nå. Vær hjemme til situasjonen blir mer stabil, sier Irgens.

Kan raskt komme restriksjoner

I en sak på Utenriksdepartementets hjemmesider oppfordrer de at norske borgere som er på reise, eller som vurderer å reise, å sette seg godt inn i innreisebestemmelsene for det eller de landene de skal til.

Land kan raskt innføre innreiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra land med koronavirus, grenser kan bli stengt, flyavganger bli kansellert eller andre tiltak kan iverksettes, skriver de.

– Oppdaterer hva som dekkes

Forsikringsselskapet Fremtind, som er eid av DNB og Sparebank1, vil foreløpig ikke ta samme grep som Tryg, og forholder seg til rådene til Folkehelseinstitutet og helsemyndighetene.

– Vi anbefaler at man tar gode reisevalg basert på deres råd, og det som dekkes av forsikringen. Både vi og våre eiere oppdaterer hele tiden hva som dekkes. Men kundene må være bevisst på at dette kan endre seg raskt, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Vetleseter til TV 2.

Om man er satt i karantene eller fått påvist smitte av helsemyndighetene, dekker Fremtind avbestilling av private feriereiser, men reisene må ha vært bestilt før 27. februar, og karantenen startet før 15. mars. Ifølge Vetleseter vil pålegg om å holde seg hjemme av arbeidsgiver og lignende ikke være gjeldende, og kundene må legge frem dokumentasjon fra enten fastlege eller helsemyndigheter for å få dekket avbestilt reise.

Gjensidige legger seg på samme linje som Fremtind.

– Vi er uenige i vurderingen som Tryg gjør. Vi forholder oss til det helsemyndighetene og Utenriksdepartementet sier. Derfor må våre kunder følge med på utviklingen i de landene det gjelder, forteller kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rystad.

Rystad forteller videre at forsikringsselskapet ikke vil dekke skadekostnadene dersom man nå drar til land som UD fraråder reise til.

Dekker avbestilling

Kommunikasjonsrådgiver i If, Andreas Bibow Handeland, forteller at reiseforsikringselskapet til If, Europeisk Reiseforsikring, også forholder seg til myndighetenes råd.

– Det er ikke vår rolle er å komme med reiseråd. Den eneste instansen vi støtter oss på er myndighetene, i dette tilfellet Folkehelseinstituttet og Utenriksdepartementet.

DEKKER AVBESTILLING: Andreas Bibow Handeland forteller at Europeisk Reiseforsikring dekker avbestilling av reiser til land som UD fraråder å reise til.
DEKKER AVBESTILLING: Andreas Bibow Handeland forteller at Europeisk Reiseforsikring dekker avbestilling av reiser til land som UD fraråder å reise til. Foto: KILIAN MUNCH

Bibow Handeland forklarer videre at EF ikke vil dekke skadekostnadene dersom man nå reiser til land som UD fraråder reise til.

– Det er forskjell på om du dro før eller etter reiserådene ble utstedt. Om du drar før reiserådene ble justert, dekker vi kostnadene som normalt. Men om du derimot trosser UD, så vil ikke reiseforsikringen gjelde.

Kommunikasjonsrådgiveren understreker også at EF dekker avbestilling til land som UD fraråder reise til, inntil 14 dager etter at reiserådene ble justert. Det vil eksempelvis si at du nå har 13 dager på deg om du vil avbestille en reise til Italia.