VINNER: Tidligere visepresident Joe Biden har vunnet nominasjonsvalget i Mississippi, Missouriog Michigan.
VINNER: Tidligere visepresident Joe Biden har vunnet nominasjonsvalget i Mississippi, Missouriog Michigan. Foto: Brendan McDermid / NTB scanpix

Biden dominerte under «mini-supertirdags»

Joe Biden øker ledelsen i demokratenes presidentkandidatkamp etter seier i fire nye delstater.

Biden vinner de viktigste delstatene under nattens primærvalg i det demokratiske partiet.

Onsdag ettermiddag er det klart at han seirer i både Idaho, Michigan, Missisippi og Missouri med klar margin. I sistnevnte får han 81 prosent av stemmene, mot Bernie Sanders' 15.

Motkandidaten kan erklære seier i North Dakota (53 %), og ligger an til seier i Washington, skriver New York Times.

– Til de grader i live

Det var ventet at Biden ville vinne stort i Mississippi, en sørstat med en stor afroamerikansk befolkning, og i relativt konservative Missouri.

Seieren i Michigan er Bidens tredje i de seks delstatene som hadde nominasjonsvalg tirsdag.

Natt til onsdag talte Biden i Philadelphia. Han sa dette er et comeback i USAs ånd.

– For en uke siden sa mange at mitt kandidatur var dødt. Nå er vi til de grader i live, sier Joe Biden.

Var avhengig av Michigan

Ved Demokratenes forrige nominasjonsvalg før presidentvalget i 2016 var det Bernie Sanders som kapret flest stemmer i Michigan. Men ved tirsdagens valg har Biden klart å trekke flere av de stemmene over på sin side.

CNN skriver at Biden gjør det bra i de delene av Michigan der Hillary Clinton hadde problemer med å slå Donald Trump i 2016, og der Sanders var populær ved det forrige nominasjonsvalget.

Mediet skriver at tapet for Sanders i Michigan skader bildet av hans populæritet blant arbeiderklassen og unge velgere. Det har hele veien blitt sagt fra Sanders sin side, at med den gruppen i ryggen vil han kunne utfordre Trump ved presidentvalget.

Mange har falt fra

Det er kun Joe Biden og Bernie Sanders som står igjen som kandidater til å bli demokratene sin presidentkandidat.

De siste ukene har en etter en kandidat måtte trekke seg etter skuffende resultater ved de unnagjorte nominasjonsvalgene.

Etter «supertirsdag» måtte Pete Buttigieg, Michael Bloomberg og Elizabeth Warren se seg slått av de gjenværende kandidatene.

«Mini-supertirsdag»

Seks delstater holdt nominasjonsvalg i det som kalles mini-supertirsdag, og analytikerne fulgte spesielt med på Michigan, den største av de seks, der Bernie Sanders måtte gjøre det bra om for å ha håp videre i prosessen.

Sanders prioriterte i forkant å drive valgkamp der de siste dagene, og Biden avsluttet også sin valgkamp i de seks statene med folkemøter med bilarbeidere.