Kong Harald ombord i sin seilbåt Sira.
Kong Harald ombord i sin seilbåt Sira. Foto: Felix Kastle/DPA/NTB scanpix

Avlyser fest der kong Harald skulle delta

Norges Seilforbund avlyser lørdagens jubileumsfest der kong Harald var invitert som gjest.

Etter at Folkehelseinstituttet (FHI) tirsdag ettermiddag anbefalte å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere, har Norges Seilforbund (NSF) avgjort å avlyse klubbkonferansen og jubileumsfesten 14. mars.

NSF runder 50 år i år, noe som skulle markeres med en stor fest med kong Harald til stede. Det var styret i NSF som i et ekstraordinært styremøte tok avgjørelsen tirsdag kveld.

– Vanskelig avgjørelse

– Styret i Norges Seilforbund har besluttet å avlyse den planlagte jubileumsfesten og den forutgående klubbkonferansen 14. mars, opplyser informasjonsmedarbeider Morten Jensen i NSF til TV 2.

Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av råd fra FHI om å gjøre en grundig risikovurdering av alle arrangementer for å begrense smitterisiko.

– Å avlyse disse to arrangementene har selvfølgelig vært en vanskelig avgjørelse, men vi er av den oppfatning at NSF må være seg sitt ansvar overfor deltakerne bevisst, og gjøre det som er mulig for å redusere eventuell smittefare og ytterligere utbredelse av korona-viruset blant befolkningen, sier president Jørgen Stang Heffermehl i Norges Seilforbund.

Det er innført en rekke tiltak for å hindre spredning av koronaviruset.

– De tiltakene som nå kommer, er viktige for å redusere smitten fra person til person i samfunnet, og dermed beskytte de sårbare gruppene. Dette vil bidra til at det er kapasitet i helsetjenesten til å ta seg av de som behøver det, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet tirsdag kveld.

– I dialog med arrangør

Ifølge Kongeparets offisielle program skulle kong Harald være til stede ved Seilforbundets jubileumsmiddag lørdag.

Slottets kommunikasjonssjef opplyser at NSFs avgjørelse tas til etterretning.

– Vi følger anbefalingene fra myndighetene, og ønsker å bidra til å begrense spredningen av viruset. Vi vurderer nå kontinuerlig arrangementer som de kongelige deltar på, og er i dialog med arrangør om at myndighetenes anbefalinger følges, sier kommunikasjonssjef Guri Ofstad Varpe ved Det kongelige hoff til TV 2.

Verdensmester og flaggbærer

Kongen har holdt på med seiling i en årrekke, og har mange meritter fra tiden som kronprins.

Han representerte Norge i seiling under sommerlekene i 1964, 1968 og 1972, og bar det norske flagget under åpningsseremonien i Tokyo i 1964.

I 1987 ble den daværende kronprinsen og hans mannskap verdensmestere i seiling. Konkurransen ble holdt i Kiel, hvor de slo alle konkurrenter i klassen for bane- og havseilas med båten Fram X.