I RUTE: Real Sociedad-trener Imanol Alguacil mener Martin Ødegaard nesten presterte for godt i starten av sesongen. Han antyder at det nærmest ville vært umulig å opprettholde det samme nivået i hele år.
I RUTE: Real Sociedad-trener Imanol Alguacil mener Martin Ødegaard nesten presterte for godt i starten av sesongen. Han antyder at det nærmest ville vært umulig å opprettholde det samme nivået i hele år. Foto: Heiko Junge

Treneren avviser Ødegaard-formsvikt: – Han har hele tiden levert på et høyt nivå

Står trolig over lokaloppgjør – men får skryt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Ødegaard forbløffet spanske fotballeksperter i starten av sitt Real Sociedad-opphold og ble blant annet kåret til månedens spiller i La Liga i september.

Etter nyttår har er det imidlertid en annen nordmann som har stjålet overskriftene i Fotball-Europa.

For der Erling Braut Haaland har banket inn mål for Borussia Dortmund, er status at Martin Ødegaard står uten målpoeng i 2020 i den spanske toppdivisjonen.

I kveld er han dessuten, ifølge TV 2s opplysninger, tvilsom til kampen mot naboen Eibar i La Liga. Dette skyldtes en liten smell han fikk mot Barcelona, men det skal ikke være noe alvorlig og Serbia-kampen 26. mars skal ikke være i fare.

Men selv om målpoengene og tildels oppmerksomheten ikke har vært like stor som den har vært, mener de som følger Martin Ødegaard aller tettest at det ikke er grunn til å være bekymret for noen formsvikt inn mot Serbia-kampen.

– Saken er den at det er vanskelig å holde seg på det nivået han hadde i begynnelsen av sesongen. La Liga er en tøff liga og konkurransen er hard. Dessuten har Martin hatt noen problemer som har hindret han i å ha kontinuitet. Men Martin har hele tiden levert på et høyt nivå. Det er bare det at det er vanskelig å holde seg på et så høyt nivå som han hadde i starten, sier Real Sociedad-trener Imanol Alguacil til TV 2.

– Merker når Ødegaard mangler

I november sto Ødegaard over to ligakamper grunnet skade. I februar sto 21-åringen over lokaloppgjøret mot Athletic Bilbao grunnet en smell han fikk i kampen i forkant mot Real Madrid.

En av dem som følger Real Sociedad tett, er journalisten Ángel López i Mundo Deportivo.

– Det er ingen grunn til å være bekymret for Ødegaard. Hans nivå er fortsatt veldig høyt, og selv om han ikke har scoret i ligaen, så har han scoret noen viktige mål i Copa del Rey. Han har hatt en stor sesong, sier López.

I den spanske cupen, der Sociedad har tatt seg til finalen, har Ødegaard siden nyttår scoret tre og hatt tre målgivende.

– Det er ingen tvil om at Ødegaard er en av de bedre spillerne hos Real Sociedad og at han utgjør en forskjell for laget. Når han ikke er på banen, så merker laget det fordi det ikke er noen andre spillere med hans talent som har den samme linken med spissene, López.

Inne på topplister

Det vises blant annet igjen på statistikken. Ifølge nettstedet whoscored.com leverer Ødegaard i snitt 2,3 nøkkelpasninger i La Liga per kamp. Bare en spiller i hele ligaen har flere: Barcelona-stjernen Lionel Messi med 2,5 i snitt.

Det samme nettstedet har ratet Ødegaard til snittkarakteren 7,27 hittil i år. Bare sju spillere i hele den spanske toppdivisjonen vurderes til å ha vært bedre.

Og det er ikke kun på grunn av prestasjonene hans tidlig i sesongen, ifølge sportsjournalist Ángel López.

– Ødegaard har fortsatt å vise gode ferdigheter og vist at han er en veldig viktig spiller for laget i en svært viktig del av sesongen, sier han.

For tross manglende målpoeng i ligaen, har Real Sociedad virkelig vist storform i det siste. Selv om det ble tap mot Barcelona sist, kan Ødegaards klubb innta en topp fire-plassering med seier mot Eibar i kveld.

På toppen av det hele har altså Ødegaard bidratt til å skyte klubben til cupfinalen.

Men først venter ytterligere Champions League-jakt mot Eibar. Det på en arena Real Sociedad aldri har vunnet før på øverste nivå.

– Hvis vi fortsetter å spille som vi gjorde mot Barcelona, er det mulig med Champions League. Vi er der oppe med de store lagene nå. Men det er lenge igjen, så gjenstår det å se om vi klarer å holde ut, sier Real Sociedad-trener Imanol Alguacil.