NÆR AVGANG: Trine Skei Grande var ifølge TV 2s opplysninger svært nære å bli vraket.
NÆR AVGANG: Trine Skei Grande var ifølge TV 2s opplysninger svært nære å bli vraket. Foto: Heiko Junge

ukjent drama i venstre:

Slik ble Skei Grande reddet med et nødskrik – Rotevatn takket nei

Åtte av de ni medlemmene i valgkomiteen ville kaste Trine Skei Grande bare timer før valgkomiteens innstilling ble presentert, ifølge TV 2s opplysninger. Sveinung Rotevatn lå an til å bli innstilt som leder, men takket ifølge kilder nei.

Kilder i Venstre og valgkomiteen beskriver noen intense timer før valgkomiteen la frem sin enstemmige innstilling.

– Dette har vært en tøff prosess, fastslo komitéleder Per A. Thorbjørnsen torsdag.

Nå kan TV 2 avsløre hvordan Trine Skei Grande ble reddet med et nødskrik.

Samme dag som valgkomiteen la frem sin innstilling, skal hele åtte av ni av de faste medlemmene i komiteen ha ønsket å vrake Trine Skei Grande. Bare Espen Ophaug fra Oslo ønsket primært Skei Grande på topp.

Ophaug vil ikke kommentere TV 2s sak.

Bare to av 13, hvis man inkluderer varamedlemmene, ønsket Skei Grande på topp. Den andre var Trond Åm fra Trøndelag, får TV 2 opplyst.

Rotevatn hadde flertall i komiteen mot Abid Raja på å bli innstilt som leder.

KUNNE VÆRT LEDER: Hadde Sveinung Rotevatn ønsket å bli innstilt som leder, hadde han blitt det, ifølge TV 2s kilder. Foto: Morten Kristoffersen
KUNNE VÆRT LEDER: Hadde Sveinung Rotevatn ønsket å bli innstilt som leder, hadde han blitt det, ifølge TV 2s kilder. Foto: Morten Kristoffersen

Rotevatns nei

Likevel landet valgkomiteen enstemmig på Skei Grande. Årsaken skal ifølge TV 2s opplysninger være at Sveinung Rotevatn takket nei til å bli innstilt som partileder, på direkte spørsmål fra valgkomiteens leder så sent som torsdag.

VILLE VRAKE TRINE: Per A. Thorbjørnsen (V) var innstilt på å vrake Skei Grande om partileder.
VILLE VRAKE TRINE: Per A. Thorbjørnsen (V) var innstilt på å vrake Skei Grande om partileder. Foto: Annika Byrde

– Valgkomiteens leder ringte Sveinung, som sa han skulle ringe Trine. Da Sveinung ringte opp igjen, takket han nei, sier en kilde i valgkomiteen.

Sveinung Rotevatn skriver i en sms til TV 2 at han ikke har noen kommentar til dialogen som har vært mellom ham og valgkomiteen.

Valgkomiteens leder, Per A. Thorbjørnsen, vil verken avkrefte eller bekrefte TV 2s opplysninger.

– Vi gikk inn i valgkomiteen med den betingelsen at vi skulle stole på hverandre og ha takhøyde for diskusjon. Det eneste vi skulle offentliggjøre var sluttresultatet. Hva som skjedde når i prosessen, kommer jeg ikke til å verken bekrefte eller avkrefte, sier han til TV 2.

– Kan du bekrefte at du underveis i det siste møtet ringte Sveinung Rotevatn og ga tilbud om at han ville bli innstilt som partileder?

– Jeg ringte mange i løpet av de hektiske døgnene. Det er riktig at jeg blant annet ringte Sveinung. Hva vi snakket om er en del av den interne prosessen, sier Thorbjørnsen.

– Hva synes du om at TV 2 er kjent med hva som foregikk?

– Jeg tar til orientering at noen forteller hvordan valgkomiteen arbeider. Enten det medfører riktighet eller ikke. Det er aldri kjekt å kommentere anonyme kilder som løper til media.

Thorbjørnsen forsvarer innstillingen slik:

– Jeg står rakrygget for innstillingen, som jeg minner om var enstemmig. Den speiler bredden i partiet på en god måte. Vi bygger videre på den store, geografiske utvidelsen av regjeringsapparatet, så har jeg understreket: Et parti er alltid et lag og det laget består av mange flere enn de som utgjør ledelsen.

Trine Skei Grandes rådgiver har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Et siste forsøk

TV 2s avsløring vil si at valgkomiteen gjorde et forsøk på å overtale Rotevatn, til tross for at både han og Raja, rett etter at de var blitt statsråder, ga beskjed om at ting hadde endret seg.

– De ga klare beskjeder om at ting har endret seg. De peker på Trine og sier de har tillit til Trine. Det er ikke tvil om at det var avgjørende for innstillingen, sa Thorbjørnsen til TV 2 tordag.

– Hadde dere vraket Skei Grande om de ikke hadde trukket seg?

– Det er helt umulig å svare på, sa Thorbjørnsen.