FRARÅDES: Nå fraråder UD reise til hele Italia, dersom det ikke er strengt nødvendig. Dermed bør du heller ikke besøke Colosseum i Roma.
FRARÅDES: Nå fraråder UD reise til hele Italia, dersom det ikke er strengt nødvendig. Dermed bør du heller ikke besøke Colosseum i Roma. Foto: Remo Casilli/REUTERS

UD fraråder reiser til hele Italia

Utenriksdepartementet har oppdatert sine reiseråd til Italia. Nå fraråder de reiser til hele Italia som ikke er strengt nødvendige.

Italienske myndigheter har innført reiserestriksjoner i Italia på grunn av koronaviruset.

Nå fraråder også Utenriksdepartementet all reise til hele Italia som ikke er strengt nødvendig.

Italia er landet i Europa som er hardest rammet av koronautbruddet. Over 9000 personer er blitt bekreftet smittet, samtidig som over 450 er blitt bekreftet omkommet som følge av viruset.

– Dette har vi gjort fordi reiserestriksjonene i Italia kan begrense bevegelsesfriheten i landet. I tillegg har smittesituasjonen i landet forverret seg, sier Mari Bangstad, pressetalsperson i UD, til TV 2.

Bangstad sier at Danmark og Finland nå også fraråder reise til Italia.

Stenger landet

Statsministeren i Italia, Giuseppe Conte, har beordret italienerne til å holde seg hjemme, samtidig som en må søke om tillatelse for å kunne reise i landet, skriver BBC.

– Hele Italia skal bli isolert. Det skal ikke lenger være en rød sone. Det vil være Italia, og hele Italia vil være den beskyttede sonen, sa statsministeren på mandag.

Conte har også sagt at italienske styresmakter vil forby inn og utreise fra Lombardia-regionen i Nord-Italia. Lombardia-regionen huser over 9 millioner mennesker.

– Vi må unngå all reising med mindre det er av følgende grunner: Nødvendig arbeid, nødstilfeller eller helseårsaker, fortsatte Conte.

I hele Italia holdes museer, skoler og universiteter stengt. Sports- og kulturarrangementer er avlyst. Det er også restriksjoner og krav om avstand mellom mennesker på barer, restauranter, og noen butikker.

På utenriksdepartementet sine nettsider anbefales reisende å følge med på informasjon og oppdateringer som fremkommer via media, før man reiser til Italia. Man blir også bedt om å registrere seg før man reiser til landet.

Lockdown

Kristian Bjørnsen er professor og privatlærer i Milano. Han forklarer hvorfor de italienske myndighetene har innført reiserestriksjoner i landet.

– Utbruddet var i stor grad konsentrert i Lombardia, nord i Italia. Så ble det lekket at regjeringen i Italia vurderte å sette Nord-Italia i lockdown. Da satte mange italienere seg på toget, og begynte å reise sørover, forteller Bjørnsen til TV 2.

LOCKDOWN: Kristian Bjørnsen forteller om hvordan situasjonen oppleves fra Italia. Foto: Ingrid Fjelltveit/TV 2
LOCKDOWN: Kristian Bjørnsen forteller om hvordan situasjonen oppleves fra Italia. Foto: Ingrid Fjelltveit/TV 2

Den italienske regjeringen har respondert med å sette hele landet i lockdown.

– Om man vil reise mellom provinsene må man fylle ut et skjema hvor man skriver ned hvorfor man vil reise. Da holder det ikke å skrive at man vil besøke en venn, forteller professoren.

Bjørnsen sier også at man vil bli bøtelagt om politiet skulle finne ut at man lyver i skjemaet. I verste fall kan man også risikere fengselstraff.

– Nedstengningen har egentlig ført til mer solidaritet. Italienerne har skjønt alvoret, og samarbeider nå om å sørge for at smitten ikke sprer seg, avslutter Bjørnsen.