De norske jentene har vært i Italia siden torsdag, og kom til Napoli mandag. Nå prøver de å komme seg ut av landet.
De norske jentene har vært i Italia siden torsdag, og kom til Napoli mandag. Nå prøver de å komme seg ut av landet. Foto: Privat

Sara (19) og Doris (20) prøver å komme seg ut av Italia: – Håper vi ikke blir sittende fast her

Tirsdag trer kraftige karantenetiltak til i hele Italia. Norske Sara Eik (19) og Doris Haugland (20) prøver å komme seg ut av landet.

De norske jentene er på InterRail i Europa, og skulle etter planen ta båt videre til Hellas. Nå ser de bare etter en vei ut av Italia.

– Vi fant ut om karantenetiltakene for et par timer siden da vi ble ringt av foreldrene våre som så det på nyhetene. Da pakket vi bagene våre raskt og hoppet i en taxi til flyplassen, forteller Eik til TV 2.

Når TV 2 snakker med jentene rundt klokken halv to, sitter jentene utenfor flyplassen som åpner klokken 03 og forsøker å sikre seg flybilletter.

– Vi ser bare hva vi finner. Vi skulle egentlig ta båt videre til Hellas, men alle båtene er kansellert fram til april.

Eik forteller at prisen på flybilletter har gått kraftig opp de siste timene.

– Vi prøver å booke flybilletter på nettet, men nettsidene krasjer. Vi så på et fly til Budapest, men nå har prisen gått opp med mange tusen kroner. Vi lurer på om vi skal vente på at flyplassen åpner, og kjøpe billetter inne, sa de til TV 2 tidligere i natt.

Klokken 05 ser det ut til at jentene kommer seg ut av Italia tirsdag.

– Vi har nå kommet oss inn på flyplassen og greid å finne et litt rimeligere fly til Budapest om fire timer. Vi tenker å fortsette InterRail-turen vår derfra, og holde oss unna land med høy smittespredning, skriver Eik i en SMS til TV 2.

– Virker som mange er klare for å isolere seg

De er ikke de eneste som forsøker å komme seg ut av landet, og forteller at det stadig kommer taxier med folk til flyplassen.

– Det er noen som er litt stresset, og det er en dame som har stått og ropt på italiensk og forsøkt å komme seg inn på flyplassen. Det er en del militær- og politifolk som sørger for at ting holder seg rolig, sa Eik klokken 01.30.

Hun forteller at de var stresset, men at de nå har fått roet seg ned.

– Det går fint med oss, men det begynner å bli kaldt. Vi var litt stresset tidligere, men har fått roet oss ned nå.

Jentene håper de ikke blir sittende fast i Italia. De sier de ikke vet hvordan tiltakene vil påvirke flytrafikken, men at de har sett på skjermen inne på flyplassen at et fly allerede er kansellert.

– Vi har fått tips om å kontakte den norske ambassaden som kunne hjelpe oss å komme hjem. Vi håper vi ikke blir sittende fast her i Italia.

Venninnene merket situasjonen på kroppen allerede før karantenetiltakene ble kjent.

– Tidligere mandag stod vi i kø i 20 minutter for å komme inn i en matbutikk, og det så ut som køen fortsatte utover ettermiddagen. Det virker som mange er klare for å isolere seg de neste ukene.

– Vi har en AirBnB i fire dager til som vi håper vi slipper å reise tilbake til, avslutter Eik.

Hele Italia i krantene

Mandag ble det kjent at italienske myndigheter utvider karantenetiltakene til å gjelde hele landet, som er i en desperat kamp mot koronaviruset. Antall smittede og døde stiger fortsatt raskt.

Heretter må alle italienere dokumentere at de har en god grunn hvis de vil reise utenfor områdene hvor de bor. Tiltakene som inntil nå har omfattet den «røde sonen» i Nord-Italia, skal gjelde hele landet, sa statsminister Giuseppe Conte mandag kveld.

– Det vil ikke lenger bare være en rød sone. Det vil være ett Italia, ett beskyttet område, sa Conte i en TV-sendt tale.

Han ba alle italienere holde seg hjemme og avlyse offentlige sammenkomster. I tillegg innstilles all italiensk idrett, inkludert toppfotballen. Alle skoler og universiteter vil være stengt fram til 3. april.

Tidligere samme dag opplyste det italienske sivilforsvaret at antall smittede i landet har økt fra 7.375 til 9.172. Det er registrert 97 nye dødsfall, og det samlede antallet døde som følge av virusepidemien er nå 463.