Helrødt på Oslo Børs – stengte ned 8,1 prosent

Regjeringen vurderer å sette inn økonomiske krisetiltak.

Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg varsler pressekonferanse tirsdag. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg varsler pressekonferanse tirsdag. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Store børser i Europa stupte, og handelen måtte avbrytes på Wall Street etter kombinasjonen koronavirus og det verste oljeprisfallet siden Gulfkrigen.

Børser i Asia, Midtøsten og Europa gikk betydelig ned mandag etter at Saudi-Arabia innledet priskrig på olje som svar på en dragkamp mellom Opec og Russland.

Analytikerne hadde på forhånd spådd et fall på 9 prosent ved åpning. Etter få minutters handel mandag var imidlertid hovedindeksen ned 12 prosent, men fallet var redusert til 8.1 prosent ved børsslutt.

Oljeprisen er ned med hele 18,7 prosent, og et fat nordsjøolje ble omsatt helt ned i 36,80 dollar fatet.

– Katastrofe

– For oljeselskapene er dette helt katastrofe, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til E24.

Equinor alene falt med hele 17,7 prosent. Også selskaper innen oljeservice falt kraftig. Dagens børstaper ble Petroleum Geo-Services som falt med hele 37,9 prosent, tett fulgt av Aker Solutions (-32 prosent), BW Offshore (-31 prosent) og Aker BP (-28,3 prosent).

Både koronavirusets virkning på den internasjonale økonomien og et kraftig fall i oljeprisen får skylden for det brede børsfallet.

Vurderer norsk krisepakke

Regjeringen vurderer nå å sette inn økonomiske krisetiltak. Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) har varslet en pressekonferanse tirsdag der de vil redegjøre for situasjonen.

– Vi vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilket tempo disse eventuelt skal innfases, sier finansministeren.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri kaller det som nå skjer for «ekstremt dramatisk», og ber regjeringen sette inn en tiltakspakke for å få bedriftene gjennom krisen.

Sanner forsikrer at regjeringen jobber på høygir, og at de er i tett kontakt med banker og næringslivet, spesielt reiseliv og industrien.

Ber staten gripe inn

Bedrifter innen reiseliv, konsertarrangører og eventbyråer sliter etter en rekke avbestillinger på grunn av koronaviruset. Virke og NHO ber staten gripe inn.

Reisearrangører og konsert- og eventaktører opplever en drastisk økning i antallet avbestillinger og stans i nye bestillinger, og Hovedorganisasjonen Virke mener staten bør dekke disse bedriftenes lønnsutgifter under hele permitteringsperioden.

– Vi må sette inn tiltak nå for å hjelpe disse bedriftene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Også Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) krever at staten umiddelbart handler for å hindre koronakonkurser i reiselivet.

– Reiselivets viktigste krav er at staten umiddelbart tar midlertidig ansvar for lønnsplikt i arbeidsgiverperioden på 15 dager, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Dette for å skjerme bedriftene fra mulig konkurs.

Reduksjonen i bookinger og oppgangen i kanselleringer innen reiselivet beskrives av NHO som drastisk.

I møte med NHO Reiseliv mandag rapporterte flere av serverings- og hotellkjedene at situasjonen forverres time for time. Av dem som ikke allerede har varslet permitteringer, understreket flere at dette vurderes løpende. Enkelte kjeder varslet også om mulige oppsigelser.

Wall Street måtte ta pause

Det var allerede sterk uro i markedene som følge av at koronavirusutbruddet og de stadig mer omfattende smitteverntiltakene som griper om seg.

I USA ble handelen stanset i et kvarter da markedene åpnet med et kraftig børsfall. Dow Jones-indeksen var da ned 5,8 prosent og den bredere sammensatte S&P 500-indeksen ned 7 prosent.

Handelspause er et tiltak som tas i bruk når fallet overstiger 5 prosent i løpet av én handledag. Det var første gang siden presidentvalget i 2016 at handelen ble midlertidig stanset på Wall Street.

Ned i Europa

Europeiske børser falt også kraftig mandag. Både DAX-indeksen i Frankfurt og FTSE-indeksen i London falt med 6,7 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris falt med 7 prosent.

Også børsene i Midtøsten faller kraftig. Det skjer for andre dag på rad.

I Asia avsluttet Nikkei-indeksen i Tokyo med en nedtur på 5,1 prosent. Hongkong-børsen falt 4,2 prosent.

På USA-børsene var S&P 500-indeksen rundt klokken 17 ned 4,7 prosent, mens Dow Jones falt 4,8 prosent.

Norwegian stuper videre

Flyselskapet Norwegian faller også kraftig og falt 27 prosent da børsen åpnet mandag. Det sendte aksjen ned til en kurs på 8,80 kroner, det laveste nivået siden 2005, ifølge E24. Ved børsslutt ble aksjen omsatt for 11 kroner, et fall på 9,8 prosent.

Oljeprisfallet kommer etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland. Opec-landene ønsker å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av koronaviruset som herjer i verden, men fikk ikke med seg Russland på dette.

Priskrig

Saudi-Arabia innledet da priskrig på olje. Dermed ble fallet i etterspørselen møtt med en kraftig økning i tilbudet, som igjen har ført til oljepriskollapsen.

Analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB kaller situasjonen uvanlig. Det er krisestemning i markedet, slår hun fast i DNBs morgenrapport:

– Om ikke markedene allerede var preget av en viss grad av krisestemning som følge av koronavirusutbruddet, er det liten tvil om at krisestemning hersker i markedene akkurat nå.

Ringvirkninger

Den siste måneden har Oslo Børs falt med 20 prosent, hovedsakelig som følge av uro i forbindelse med koronautbruddet.

De økonomiske ringvirkningene av virusutbruddet øker stadig. I Nord-Italia er 15 millioner mennesker, én firedel av landets befolkning, ilagt strenge reiserestriksjoner i én måned for å stanse ytterligere spredning. Tiltaket er det strengeste i verden siden Kina sperret av Hubei-provinsen for å stanse spredningen av viruset.

Land etter land berøres økonomisk av utbruddet. Mandag ble det blant annet kjent at antall turister til Thailand er halvert, Romania legger ned forbud mot alle arrangementer med flere enn tusen deltakere, mens Saudi-Arabia stanser alle fly- og båtreiser til og fra ni land.

Det internasjonale pengefondet IMF oppfordrer til betydelige stimuleringspakker og internasjonalt samarbeid for å dempe de negative økonomiske ringvirkningene.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2