SIKTET: Den 32 år gamle litauiske statsborgeren var etterlyst av politi i Litauen. Han er siktet for å være sentral i et kriminelt nettverk som opererer i Europa.
SIKTET: Den 32 år gamle litauiske statsborgeren var etterlyst av politi i Litauen. Han er siktet for å være sentral i et kriminelt nettverk som opererer i Europa. Foto: Åsted Norge

Antatt hovedmann i narko-nettverk levde som håndverker i Norge

Den 32 år gamle litauiske statsborgeren var internasjonalt etterlyst i Europol-aksjon.

I morgentimene den 15. og 16. mai i fjor gikk tungt bevæpnet politi til aksjon flere steder i Europa. Den koordinerte aksjonen ble ledet av politisamarbeidet Europol.

Politiet i Litauen, Polen, Spania og Storbritannia slo til mot 40 adresser. 22 personer ble pågrepet og siktet for omfattende omsetning av narkotika og våpen.

Verdier for sju milliarder

Operasjon Icebreaker blir omtalt som en av de største aksjonene Europol har koordinert.

Luksusbiler, våpen, gull, diamanter, narkotika og kontanter verdt sju milliarder kroner ble beslaglagt i aksjonen.

Etterforskningen i kjølvannet av Operasjon Icebreaker avdekket at en av de antatte hovedmennene i nettverket fortsatt var på frifot.

Spor pekte mot Norge

Etterforskningen som ble utført av politiet i Litauen tydet på at mannen levde under egen identitet, i Norge.

Høsten i fjor fikk FAST-gruppen ved Kripos melding om at en av hovedmennene kunne befinne seg i Norge.

– Det vi fikk vite var at denne mannen var en av hovedmennene i dette organiserte kriminelle nettverket, forteller Egon Husabø Kvigne som er seksjonssjef Europol og Interpol i Kripos.

Hvitvasking og narkoomsetning

Den litauiske 32-åringen, som nå var internasjonalt etterlyst, var siktet for å være en del av det kriminelle nettverket. Han skulle ifølge litauisk politi være involvert i organisert smugling og omsetning av narkotika, samt hvitvasking av penger.

Her blir den etterlyste litaueren observert i et vindu på en adresse i Oslo. Kort tid etter ble han pågrepet av Beredskapstroppen.
Her blir den etterlyste litaueren observert i et vindu på en adresse i Oslo. Kort tid etter ble han pågrepet av Beredskapstroppen. Foto: Espen Storsve / Åsted Norge

– Vår oppgave ble da å lokalisere og pågripe mannen for å overlevere ham til politiet i Litauen, forteller Kvigne i Kripos til Åsted Norge.

Det er FAST-gruppen i Kripos som får oppdraget med å finne ut om mannen oppholder seg i Norge. FAST-gruppen er tilknyttet politisamarbeidet ENFAST. Hensikten med ENFAST er å lokalisere og pågripe personer som er etterlyst av andre lands myndigheter.

Søkte om arbeidstillatelse

I slutten av november ba Kripos Oslo politidistrikt om hjelp til å gjøre ytterligere undersøkelser rundt mannen. De fikk da opplysninger om at mannen kunne oppholde seg i Oslo.

32-åringen ble pågrepet uten å gjøre motstand. Han er nå overlevert til litauiske myndigheter.
32-åringen ble pågrepet uten å gjøre motstand. Han er nå overlevert til litauiske myndigheter. Foto: Espen Storsve / Åsted Norge

Bare noen dager i forveien hadde en mann med samme navn søkt om arbeidstillatelse hos Skatt Øst i Oslo. Han ønsket å jobbe som håndverker i et firma i hovedstaden.m

Sporene førte Oslo-politiet til en adresse i et bolighus i Oslo. Her ble mannen pågrepet av Beredskapstroppen i begynnelsen av desember ifjor.

Etter bare en drøy uke var mannen overlevert litauiske myndigheter hvor han nå sitter fengslet i påvente av en rettssak i hjemlandet. Han risikerer livstid i fengsel.

Det har ikke lykkes Åsted Norge å få en kommentar fra litauisk politi om saken.