Handelen stanses etter kraftig fall på Wall Street.
Handelen stanses etter kraftig fall på Wall Street. Foto: Richard Drew/AP/NTB scanpix

Handelen stanset etter kraftig fall på Wall Street

Oljeprisras og koronavirusfrykt førte til handelspause i USA.

Handelen på Wall Street ble midlertidig stanset da New York-børsen åpnet med kraftig fall mandag, etter bekymring over oljeprisras og koronavirusfrykt.

Handelspausen ble iverksatt da den bredt sammensatte S&P 500-indeksen raste 7 prosent ved børsåpning for å hindre ytterligere børsfall. Handelen ble gjenopptatt 15 minutter senere.

En time senere var S&P 500-indeksen ned 6,6 prosent. Dow Jones-indeksen hadde da falt til 6,9 prosent mens teknologitunge Nadaq var ned 6,2 prosent.

Handelspause er et tiltak som tas i bruk når fallet er på 5 prosent. Da utløses stans i all handel i 15 minutter. Det var første gang siden presidentvalget i 2016 at handelen var blitt midlertidig stanset på Wall Street.

De siste to ukene har vært vanskelige for finansmarkedet idet koronavirusfrykten har vokst i omfang. Mandag så markedet ut til å gå inn i en ny bekymringsfase etter at oljeproduserende land ikke klarte å enes om en avtale om å begrense oljeproduksjonen. Da falt oljeprisene kraftig.

Virusspredningen fører til økonomiske ringvirkninger. I Nord-Italia er 15 millioner mennesker, én firedel av landets befolkning, ilagt strenge reiserestriksjoner i én måned for å stanse ytterligere spredning. Tiltaket er det strengeste i verden siden Kina sperret av Hubei-provinsen for å stanse spredningen av viruset.

Det internasjonale pengefondet oppfordrer til betydelige stimuleringspakker og internasjonalt samarbeid for å dempe den negative økonomiske påvirkningen.

Brutalt for Oslo Børs

Oslo Børs har falt med 8 prosent mandag og med hele 20 prosent den siste måneden.

Årsaken til den brutale åpningen er fall i oljeprisen, etter at Saudi-Arabia i helgen besluttet å dumpe prisen.

– OPEC-landene og Russland klarte ikke å enes om nytt produksjonskutt på 1,5 millioner fat for å balansere det globale oljetilbudet, skrev Nordnets analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

Verdien av oljefondet falt mandag ettermiddag under 10.000 milliarder kroner for første gang siden i høst.

Statens pensjonsfond utland har vært verdt mer enn 10.000 milliarder kroner siden 25. oktober 2019. Fallet skyldes synkende kronekurs og raskt fallende børsindekser verden over.

(NTB/TV 2)