PRESSEKONFERANSE: Finansminister Jan Tore Sanner (H) skal redgjøre for de økonomiske konsekvensene av koronaviruset tirsdag,
PRESSEKONFERANSE: Finansminister Jan Tore Sanner (H) skal redgjøre for de økonomiske konsekvensene av koronaviruset tirsdag, Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Finansministeren bekymret over korona: – Vi vurderer økonomiske tiltak

Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg vil redegjøre for de økonomiske konsekvensene av koronaviruset tirsdag. Samtidig ber Norsk Industri staten om krisehjelp.

Statsministeren og finansministeren vil holde en pressekonferanse med regjeringens vurdering av de økonomiske konsekvensene av koronaviruset tirsdag.

– Vi jobber på høygir og har tett kontakt med næringslivet og bankene. Vi følger særlig med på reiselivsnæringen, industrien og andre næringer som er særlig utsatt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en epost til TV 2.

Dramatisk fall

Mandag åpnet Oslo børs, samt resten av verdens børser, med et voldsomt fall. Årsaken til den brutale åpningen var fall i oljeprisen, etter at Saudi-Arabia i helgen besluttet å dumpe prisen.

– Mandag har vi sett et markert fall i oljeprisen og på Oslo Børs. Vi har opplevd slike fall før og har erfaring for hvordan vi bør håndtere det, sier Sanner.

– I første omgang må vi se om oljeprisen blir liggende på et lavere nivå, eller om den tar seg opp igjen. Vi vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilke tempo disse eventuelt skal innfases, sier finansministeren.

Forstår bekymringen

Statsminister Erna Solberg varsler at hun og finansministeren holder en pressekonferanse om tiltak for å demme opp for økonomiske problemer som følge av koronaviruset.

– Jeg forstår at mange er bekymret. Regjeringen følger situasjonen tett, og har den på dagsorden hver gang vi møtes for å håndtere den akutte helsesituasjonen og de mer langsiktige innvirkningene på økonomi, arbeidsliv og resten av samfunnet, sier Solberg til TV 2.

– Vi kommer, som finansministeren har varslet, tilbake med mer informasjon i morgen. Da vil både helseministeren redegjøre i Stortinget, og i etterkant av det vil jeg og finansministeren holde en pressekonferanse. Vi vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilke tempo disse eventuelt skal innfases, sier statsministeren.

Ber om hjelp

For norsk eksportindustri er det et hardt slag når børsen og oljeprisene faller samtidig, advarer administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

– Det er ekstremt dramatisk, sier han.

Lier-Hansens frykt er at koronaviruset raskt vil føre til flere permitteringer. Skulle viruskrisen vedvare, kan resultatet også bli oppsigelser og økende arbeidsløshet på sikt.

Norsk Industri-sjefen ber nå staten komme på banen med en tiltakspakke for å hjelpe bedriftene igjennom krisen.

– Det vi primært ønsker, er tiltak fra myndighetene som demper presset på bedriftenes likviditet, sier Lier-Hansen til NTB.

Eksempler på slike tiltak kan ifølge ham være utsatt betaling av arbeidsgiveravgift eller utsatt betaling av formuesskatt for familieeide bedrifter som ikke er børsnotert. Slike grep kan ifølge Lier-Hansen gjøre det lettere for bedriftene å holde hjulene i gang.