TOMME TRIBUNER? Korona-viruset kan føre til tomme tribuner i Eliteserien.
TOMME TRIBUNER? Korona-viruset kan føre til tomme tribuner i Eliteserien. Foto: Heiko Junge

Eliteserie-klubbene kan tape millioner av kroner på tomme tribuner

Helsedirektoratet antyder at sesongstarten i Eliteserien kan bli spilt for tomme tribuner. Klubbene vil i så fall gå glipp av betydelige inntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet bekrefter at serieåpningen i Eliteserien helgen 4. og 5. april kan bli spilt for tomme tribuner. Årsaken er den vedvarende spredningen av det mye omtalte korona-viruset.

– Det kan alt etter hvordan situasjonen utvikler seg. Det er et annet poeng, nyhetsbildet er nytt fra dag til dag. Derfor består dette av en lokal vurdering. Men vi får en utfordring med disse store arrangementene som står foran oss. Kommunene vurderer, vi gir råd sammen med FHI og kan eventuelt ha myndighet, opplyser Lie til TV 2.

På spørsmål om en klubb som eksempel vil Brann måtte kunne spille for tomme tribuner, svarer han følgende:

– Det er ikke umulig, men vi har ingen planer om det fra vår side ennå. Vi har vært i kontakt med fylkesmann i Vestland som viste til en god dialog med kommuneoverlegen i Bergen, poengterer han.

Daglig leder Vibeke Johannesen i Brann sier dette om eventuelt tomme tribuner under sesongstarten:

– Dette holder vi dialogen med NTF og NFF om. Det er over en måned til vår første hjemmekamp, så vi har ikke begynt å frykte, men selvsagt forberede ulike scenarioer, poengterer hun.

Hun innrømmer at tomme tribuner vil svi økonomisk.

– Det er snakk om flere millioner per kamp, så det er helt klart kritisk om dette blir tilfellet, slår Vibeke Johannesen fast.

Kan tape millioner
TV 2 har vært i kontakt med en rekke klubber i Eliteserien, og Brann er ikke alene om å gå glipp av flere millioner kroner i inntekter både med tanke på billettsalg og salg av snacks, brus, supporterutstyr og øvrige salgsinntekter på kampdagen om publikum nektes adgang på grunn av korona-viruset.

Derfor frykter klubbene i Eliteserien selvsagt tomme tribuner under kampene.

– Det frykter vi selvsagt, økonomisk tap og samtidig går innbyggerne her glipp av den fantastiske opplevelsen det er å gå på kamp på Kristiansund Stadion, sukker daglig leder Kjetil Thorsen i Kristansund BK.

Han er åpen om at klubbene vil gå glipp av store inntekter dersom det blir vedtatt at hjemmekampene må spilles uten publikum.

– Vi går glipp av drøyt kr 150 000 kroner i billettinntekter, samt kr 300 000 kroner i øvrig omsetning på stadion per kamp, opplyser Kjetil Thorsen.

– I løpende dialog
Morten Nydal, publikum- og eventsjef i Vålerenga, vil følge rådene fra helsemyndighetene tett i ukene frem mot seriestart.

– Ja. Vi har løpende dialog både med NTF, NFF, aktuelle helsemyndigheter og andre eksperter knyttet til hvordan vi bør forholde oss situasjonen. NTF utarbeider en beredskapsplan for Eliteserien/OBOS-ligaen, og vil følge denne, som vil bygge på råd fra helsemyndighetene, opplyser Nydal til TV 2, før han legger til:

– Å spille for tomme tribuner har selvfølgelig økonomiske konsekvenser. Men Vålerenga vil naturligvis være de første til å følge gode råd for å bidra til god folkehelse. Vi har en lang historikk med å ta samfunnsansvar, og det ansvaret tar vi på ytterste alvor også i 2020.

– Frykten er der
Daglig leder John Harald Log i FK Haugesund kjenner på frykten for tomme tribuner.

– Frykten er der, vi forholder oss til det Helsedirektoratet og vår lokale helsemyndighet til enhver tid pålegger oss av event. Pålegg eller restriksjoner, nyhetsbildet endrer seg raskt og oppdateringene om korona er mange, men vi forholder oss per i dag til sesongpremiere som planlagt, sier han.

– Hvilke økonomiske konsekvenser vil det å eventuelt spille for tomme tribuner få for klubben med tanke på billettinntekter og salg av varer/snacks på kampdag?

– I en ellers trang klubbøkonomi er det klart det vil få økonomiske konsekvenser om vi skulle måtte spille for tomme tribuner, men per i dag har vi ikke brukt energien på det. Vi jobber frem mot sesongåpning med den «12. mann» på stadion og pølser i kioskene, svarer FKH-sjefen.

– Folks helse må komme først
Mediasjef Roar Johansen i Sarpsborg 08 opplyser at klubben bare må forholde seg til rådene fra helsemyndighetene.

– Det er vel ikke riktig og si at vi frykter det, vi har full tiltro til helsemyndighetene i denne saken. Om det er slik at de setter ned foten for publikum på første hjemmekamp, så er det noe vi innretter oss etter. Vi ønsker selvfølgelig å spille for flest mulige sarpinger og tilreisende, men vi følger utviklingen i saken og håper så få som mulig blir smittet, ikke bare her i Sarpsborg, men i hele landet, poengterer han.

Han påpeker at folks helse er viktigere enn økonomi og inntekter i det store bildet.

– Det vil selvfølgelig få økonomiske konsekvenser for oss om dette skulle skje, men det er ikke noe vi har regnet på. Men når det er av en slik grunn og det kan gå ut over folks helse og noen ganger liv, så er vel kanskje det økonomiske ikke fullt så viktig, sett i det store bilde, sier Johansen.

Tror publikum får komme på kamp
Arbeidende styreleder Christopher Langeland i IK Start håper myndighetene får kontroll over korona-smitten, og at folk kan komme på stadion.

– Vi vil ta alle forhåndsregler som mulig og følger råd fra de lokale og nasjonale myndigheter. Heldigvis har vi en stor, flott og moderne stadion som vi forhåpentligvis kan invitere alle som er glad i Start til hjemmekamp mot Aalesund 13. April, sier Langeland.

Start-toppen krysser fingrene for at folk kan komme på kamp når Eliteserien sparkes i gang, men medgir at tomme tribuner kan gi et stort økonomisk tap, ikke minst med tanke på billettinntektene.

– Billettinntektene er svært viktig for oss og det er klart at det vil bli betydelig mindre inntekter for oss dersom kampene må spilles for tomme tribuner. Først og fremst vil det være kjedelig for supporterne, spillerne og alle som er glad i fotball og vi håper og tror at dette lar seg gjennomføre som planlagt, mener Langeland.

– Vil slå negativt ut
Mjøndalen følger også situasjonen nøye.

– Vi følger selvsagt situasjonen og utviklingen nøye. Hvordan dette slår ut i forhold til arrangementene i Eliteserien må vi bare avvente å se. Vi gjennomfører våre forberedelser inn mot seriestarten som normalt med de forhåndsregler som blir anbefalt, og vil selvsagt til enhver tid forholde oss til den informasjon, råd og retningslinjer som kommer fra helsemyndighetene og NFF/NTF, sier daglig leder og sportssjef Andrè Nevstad.

– Konsekvensene økonomisk har vi ikke sett noe på, men det vil selvsagt slå negativt ut, varsler han.

Ønsker ikke å spekulere
Stabæk er inntil videre avventende til situasjonen som har oppstått.

– Vi forholder oss til NFF/NTF/FHI og ønsker ikke å spekulere noe utover det om fremtidige konsekvenser, sier arrangementssjef Kjetil Ekeli, som heller ikke vil spekulere i hvor mye klubben kan tape rent økonomisk på tomme tribuner.

– Dette er selvfølgelig vanskelig å spekulere i nå, men det er klart at dersom Eliteserien vil måtte spilles for tomme tribuner vil dette få konsekvenser for alle. Fotball er en publikumsidrett og den trenger selvsagt publikum i det lange løp både for stemning og økonomiske forhold, sier Ekeli.

Vikings daglige leder Eirik Henningsen forteller at klubben vil komme med mer informasjon om tiltak knyttet til koronaviruset senere.

– Dette er en veldig hektisk dag med et betydelig innslag av vurderinger knyttet til smitterisiko. Ber derfor om forståelse for at vi ikke har anledning til å respondere på utallige henvendelser fra media, opplyser han.