HØY VANNSTAND: I flere fylker bør man sørge for at båter ligger godt fortøyd, og at gjenstander er sikret, i forkant av den høye vannstanden som er ventet onsdag.
HØY VANNSTAND: I flere fylker bør man sørge for at båter ligger godt fortøyd, og at gjenstander er sikret, i forkant av den høye vannstanden som er ventet onsdag. Foto: Meteorologisk Institutt

Varsler høy vannstand i en rekke fylker onsdag

Supermåne og vindretningen gjør at det vil bli høy vannstand langs kysten av Norge onsdag. Men det vil ikke bli like dramatisk som lignende situasjoner tidligere i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologisk Institutt har sendt ut gult farevarsel, deres laveste nivå, for en rekke kystfylker onsdag.

Ifølge dem ligger det an til å bli mellom 40-60 centimeter høyere vannstand enn det som er oppgitt i tidevannstabellen.

Høy vannstand

– Det er fullmåne i natt, og det er i tillegg supermåne. Det betyr at månen er på sitt nærmeste punkt til Jordkloden. Jo nærmere jorden er månen, jo høyere blir vannstanden, sier vakthavende meteorolog hos Meterologisk institutt, Pernille Borander, til TV 2.

Kombinert med at det er ventet en del pålandsvind inn mot Vestlandet, Møre og Romsdal og Trøndelag, sørger dette for den høye vannstanden.

– Det kan bli liten storm midt på dagen her onsdag. Derfor får vi det vi kaller stormflo, som skjer i en kombinasjon av høy astronomisk vannstand og vind som stuer opp vann mot kysten.

Mindre dramatisk

Også tidligere i 2020 har vi sett høy vannstand, deriblant under ekstremværet Elsa. Denne gang ser det foreløpig ut som at det blir mindre dramatisk.

– Det ser ikke ut til å bli like alvorlig som vi har sett tidligere. Foreløpig ser det ut til at det kan komme lokale oversvømmelser i eksempelvis utsatte naust og strandsoner, og bygg kan få vann inn i kjelleren. Det er lurt å fortøye båter og sikre gjenstander i strandsonen godt før onsdag, sier Borander.

Hun forteller at farevarselet kanskje også kan ramme Nordland torsdag.

– Men her vil vi følge utviklingen fremover, sier hun.