FRYKTER FALL: I en rapport før børsåpning mandag morgen spår en Nordnet-analytiker at mandag kan bli en brutal dag.
FRYKTER FALL: I en rapport før børsåpning mandag morgen spår en Nordnet-analytiker at mandag kan bli en brutal dag. Foto: Stian Lysberg Solum

Spår brutal børsåpning

En analytiker tror Oslo børs vil få en hard start etter helgens oljepriskollaps.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Koronafrykt og oljekrangel har ført til et dramatisk fall på børsene natt til mandag. Det tror Nordnet-analytiker Roger Berntsen kan få store følger for Oslo Børs.

– Det går mot en brutal børsåpning etter helgens oljepriskollaps. Vil Norges Bank kutt renten? spør han i et innlegg hos Nordnet tidlig mandag morgen.

Analytikeren spår at Oslo Børs åpner ned -9 prosent, eller mellom -10 og -8, mandag morgen.

– Kommer til å falle mye

– De tallene høres ikke utenkelige ut. Børsene kommer nok til å falle mye, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til TV 2.

– Hvorfor skjer dette?

– Dette er en kombinasjon av to ting: For det første har vi koronaviruset, som blant annet gjør at folk flyr mindre. Etterspørselen er blitt mindre. Samtidig var det et møte med OPEC-landene, samt Russland, fredag, som skulle se på muligheten for å redusere oljeproduksjonen, med mål om å holde prisen oppe. Det falt sammen, sier Olsen i Nordea.

Berntsen peker på usikkerheten rundt koronaviruset, og fallene som skjedde på Wall Street fredag. Han peker på at mange nå tror at den amerikanske sentralbanken vil gjøre ytterligere kutt i styringsrenten.

– Bevegelsene i rentemarkedet vil med stor sannsynlighet «tvinge» alle andre sentralbanker (inkludert Norges Bank) til å kutte sine styringsrenter og rentebaner, skriver Berntsen.

Han peker også på de asiatiske børsene, som opplevde fall natt til mandag, som følge av Saudia Arabias oljekrangel med Russland.

– Oljeprisens innvirkning på verdensøkonomien er enorm, noe som gjenspeiler seg i de globale finansmarkedene, både i aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet, skriver analytikeren.