Ekspertene mener det går mot full priskrig på olje
Ekspertene mener det går mot full priskrig på olje Foto: Yasser Al-zayyat

Oljeprisen stuper nesten 25 prosent

Prisen på nordsjøolje stupte søndag med over 30 prosent til om lag 31 dollar fatet etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opec-landene har ønsket en enighet om å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av koronaviruset som herjer i verden.

På det laveste var prisen ned mer enn 30 prosent etter at handelen startet søndag kveld. Prisen på 31,02 dollar fatet er det laveste siden februar 2016, skriver CNBC.

Ekspertene mener det går mot full priskrig på olje når en tidligere avtale om kutt hos Opec-landene utløper i slutten av mars. Da kan i teorien Saudi-Arabia og Russland øke produksjonen så mye de vil, og prisen kan falle til 20 dollar fatet.

Etter det første fallet hentet prisen seg noe inn igjen til 36,22 dollar fatet. Der er likevel et prisfall på litt over 21 prosent.

Oljeprisen var allerede på god vei nedover i forrige uke da prisen på nordsjøolje falt under 50 dollar og fredag endte på 45 dollar fatet.

Etterspørselen etter olje faller ettersom folk reiser mindre, skriver nyhetsbyrået AP. Frykten er at koronaviruset skal svekke verdensøkonomien og slik svekke etterspørselen ytterligere.

Ifølge Bloomberg er fallet det største siden krigen mellom USA og Irak i 1991.

– Investorene våkner opp til granatsjokk, sier sjefstrateg Stephen Innes i AxiCorp i sin vurdering av prisfallene, skriver CNN.

– Dette er en dommedagssituasjon. Finansmarkedene kan falle 30 prosent de neste 30 dagene, sier John Leaks, sjef for Leader Capital, til Reuters.

Kronen stuper

Kronekursen svekkes kraftig. Euroen har aldri vært dyrere for nordmenn.

En dollar koster mandag morgen 9,51 kroner. Det er ned rundt 27 øre eller 2,94 prosent. En dollar har ikke kostet mer i norske kroner siden 2000.

Kronen er også kraftig svekket mot euroen. Euroen koster nå 10,84 kroner, noe som er rekordsvakt, viser tall fra Infront. Det er ned rundt 41 øre eller 3,9 prosent.

Målt mot pundet er svekkelsen på 36 øre eller 2,96 prosent. Pundet koster nå 12,42 kroner.

Også den svenske kronen er blitt dyrere for oss nordmenn det siste døgnet, og en svensk krone koster nå 1,01 norske kroner. Ikke siden 2016 har det vært så dyrt for nordmenn på harrytur til nabolandet.

Tokyo-børsen ned mer enn seks prosent

Børsen i Tokyo faller kraftig mandag på grunn av frykten for koronaviruset og fordi oljeprisen stuper til 34 dollar fatet.

Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 5,5 prosent mandag. Samtidig falt også børsene i andre deler av Asia.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 3,6 prosent. Shanghai Composite Index var 2,4 prosent ned like før stengetid, og Shenzhen Composite Index tapte seg 3,4 prosent.

I Sydney hadde børsen falt med 7,4 prosent ved stengetid, mens den i Seoul svekket seg med 3,92 prosent.

Også fall i Midtøsten

Børsene i Midtøsten faller for andre dag på rad kraftig etter at Saudi-Arabia har innledet priskrig på olje, noe som har resultert i et kraftig prisfall.

Hovedindeksen i Kuwait falt mandag med 9,5 prosent, før handelen ble stanset.

I Dubai falt børsen med 9 prosent, mens hovedindeksen i Abu Dhabi falt med 7,1 prosent.

Oljeprisen har falt med 29 prosent det siste døgnet, det største fallet siden Golfkrigen i 1991.