MANGE KOMMER IKKE HIT: Overlege ved voldtektssmottaket i Trondheim, Cecilie Hagemann, sier at det er flere årsaker til at mange ofre for voldtekt aldri melder fra.
MANGE KOMMER IKKE HIT: Overlege ved voldtektssmottaket i Trondheim, Cecilie Hagemann, sier at det er flere årsaker til at mange ofre for voldtekt aldri melder fra. Foto: Frank Lervik / TV 2

Overlege: Derfor anmeldes ikke flere voldtekter i Norge

Det anslås at de fleste voldtekter i Norge aldri blir anmeldt. Overlege og forsker Cecilie Hagemann sier at frykt for ikke å bli trodd og manglende tillit til politi og helsevesen er blant årsakene til at ikke flere voldtekter anmeldes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 historien til 28 år gamle Kamilla Visnes.

Hun er fornærmet i straffesaken der den tidligere Molde-spilleren Babacar Sarr (29) står tiltalt for voldtekt.

Ifølge Visnes ble hun voldtatt av Sarr på et nachspiel i Molde i mai 2017. I tingretten ble Sarr frikjent for straff, men dømt til å betale oppreisningserstatning.

Statsadvokaten anket dommen, og straffesaken er derfor ikke rettskraftig avgjort – snart tre år etter at Visnes anmeldte saken.

– Hvis du mener at du har blitt voldtatt, er det rette alltid å gå til politiet. Men jeg må si at hvis jeg kunne gått tilbake, er jeg ikke sikker på at jeg ville gjort det igjen, sier Visnes til TV 2.

Hun er redd for at hennes historie skal skremme andre fra å anmelde voldtekt.

Store mørketall

I rapporten «Voldtektssituasjonen i Norge» skriver Kripos at «seksuallovbrudd er et kriminalitetsområde med store mørketall».

Politiet har de siste årene hatt kampanjer som oppfordrer flere til å melde fra om voldtekt.

Ifølge undersøkelser NRK Brennpunkt gjorde i 2018, har det skjedd en dobling i antall anmeldelser de siste 15 årene. Den samme reportasjen viser derimot også at 80 prosent av sakene blir henlagt og dermed aldri når retten.

Krisesentersekretariatet viser til tall som tyder på at nesten tredel av kvinner som opplever voldtekt, aldri forteller om den. Mye tyder altså på at det skjer mange voldtekter som aldri havner på politiets bord.

Dette er årsakene

Overlege ved voldtektsmottaket på St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU, Cecilie Hagemann, har forsket på voldtekt. Hun sier at det er flere årsaker til at mange voldtekter ikke blir meldt fra om til verken politiet eller helsevesenet.

– Tillit er viktig. Hvis man har opplevd et tillitsbrudd eller følt seg trakassert av enten helsevesenet eller politiet, så har man ikke tillit til systemet. Det gjør at mange ikke kommer, sier Hagemann og fortsetter:

– Andre kan føle seg truet av overgriperen eller være redd for ikke å bli trodd.

Hagemann sier at det ofte tar tid før en fornærmet forstår at en har blitt utsatt for voldtekt. En klassisk myte, ifølge overlegen, er at det skjer mange overfallsvoldtekter. I virkeligheten skjer mange voldtekter i nære relasjoner.

– Det er ofte mye lettere å fortelle om en overfallsvoldtekt med en ukjent gjerningsmann. Når det skjer privat, kanskje etter en fest, så kan det ta lenger tid før en oppfatter at man har blitt utsatt for en krenkelse. Da kommer man kanskje ikke til voldtektsmottaket før det har gått en stund, sier Hagemann.

Mange får ikke hjelp

Hun mener det er flere ting som kan gjøres for at flere skal melde fra om voldtekt.

– For første er det viktig at man har tillit til politiet og helsevesenet. Det er viktig å vite at man ikke må anmelde selv om man oppsøker voldtektsmottaket. Det er viktig at man får helsehjelp etter en voldtekt.

Hun mener det er flere gode grunner til å anmelde.

– Det er viktig å anmelde for å synliggjøre at en krenkelse har skjedd. Selv om en sak blir henlagt, betyr ikke det at man ikke har blitt trodd av politiet. Det er veldig strenge beviskrav for å få en sak prøvd i retten, sier Hagemann.