Camilla (19) kom seg ut av korona-område i Italia – reiser i karantene på fjellet

TORP (TV 2): Camilla Tamara Eriksen var med et Ryanair-fly fra Bergamo som søndag formiddag landet på Torp lufthavn ved Sandefjord.

Ryanairs flyvning FR4557 fra Bergamo øst for Milano landet på Torp lufthavn klokken 10.11.

Flyet returnerte til Bergamo etter et kort opphold på norsk jord. Ved Torp lufthavn får TV 2 opplyst at 80 prosent av billettene til flyvningen var solgt.

Milano og Bergamo ligger i Lombardia-regionen, som er en av regionene hvor italienske myndigheter nå har innført karantene. Ingen får love til å bevege seg inn i eller ut av karantenesonen eller reise innenfor sonen.

Rundt 16 millioner mennesker bor i regionen.

Anbefaler karantene

Folkehelseinstituttet definerer nå alle regioner nord for Roma som områder med vedvarende, utbredt smitte. Utenriksdepartementet fraråder reise til fire regioner i Italia med mindre reisene er strengt nødvendige.

Helsedirektoratet anbefaler at alle som har vært i områder med vedvarende smitte skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

Det betyr at man ikke skal gå på jobb eller skole, man skal unngå reiser, ikke ta offentlig transport og unngå andre steder der man lett kommer i kontakt med andre.

Vil gå på jobb

Både SAS og Norwegian har innstilt sine flyvninger mellom Oslo og Milano. Men Ryanair trafikkerer fortsatt mellom Norge og Nord-Italia.

Én av passasjerene som ankom søndag formiddag, sier han ikke vil sette seg i karantene i 14 dager. Han kom fra Lanzarote og hadde bare mellomlandet i Italia. Oppholdet varte i fem timer.

– Jeg jobber med musikk og vil tape 40.000 om jeg ikke går på jobb. Hvem vil betale det, spør Renato, som ikke ønsker å oppgi etternavnet.

Renato anslår at det var omkring 30 passasjerer på flyet til Torp.

Norwegian kansellerte

En av passasjerene var Camilla Tamara Eriksen. Hun forteller at hun har vært i Italia i to omganger, fra januar til slutten av februar og deretter fra 2. mars.

– Så fant jeg ut at her vil jeg ikke være, så fredag kjøpte jeg billett hjem til Norge. Den ble kansellert av Norwegian, så måtte jeg kjøpe ny billett fra Ryanair. Jeg er veldig glad for å være i Norge nå.

– Norske myndigheter ber deg holde deg 14 dager i karantene. Hvordan forholder du deg til det?

– Jeg tenker at jeg skal holde meg hjemme for å være på den sikre siden, selv om jeg ikke tror jeg har viruset, sier Camilla, som også har tenkt seg en tur på fjellet.

Koronarammet modellbransje

Camilla forteller at hun jobber som modell, men at det var veldig lite jobb nå på grunn av koronasmitten. Hun var også redd for at hun ikke skulle komme seg derfra.

– Jeg hørte rykter om at de vurderte å stenge flyplassene, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med FHI for å få deres kommentar til at det fortsatt er flyvninger mellom Norge og Nord-Italia, men de hadde ikke anledning til å svare på TV 2s spørsmål før søndag ettermiddag.

Smittevernsenter på Gardermoen

VG skriver søndag at et fly fra Lyon som landet på Oslo lufthavn lørdag kveld, ble parkert på en egen del av flyplassen med et mottakssenter for situasjoner for dette. Passasjerene hadde vært i Nord-Italia.

Passasjerer og mannskap ble møtt av møtt av kommuneoverlegen, helsepersonell og politi i smitteverndrakter. Alle som var om bord ble bedt om å holde seg hjemme i karantene, skriver avisen.

83 passasjerer var om bord i flyet. Pressevakt Cathrine Framholt i Avinor sier til TV 2 søndag at ingen av de som var om bord i flyet, fikk påvist covid-19-smitte.

– Vi ble varslet om en flyvning fra Lyon med mistanke om koronasmitte. Da følger vi den beredskapen vi har, som er en kriseplan som er lagt sammen med kommunen og lokale helsemyndigheter. Avinors jobb er å sørge for at flyet blir isolert et lite stykke unna terminalen og vi gir tilgang til helsemyndighetene, sier Framholt.

Retningslinjene er like for alle Avinors lufthavner.

Hadde ikke fått med seg anbefaling

Torp er ikke del av Avinor-systemet. Det var ikke tilsvarende tiltak på Torp da flyet fra Italia landet søndag formiddag. Mange av passasjerene som TV 2 snakket med, hadde ikke hørt om myndighetenes anbefaling om hjemmekarantene.

«Torp Sandefjord lufthavn inngår som en del av smittevernplanen til Sandefjord Kommune. Vi iverksetter kun tiltak dersom det kommer pålegg/instruks fra kommuneoverlegen, fylkeslegen eller Folkehelseinstituttet», heter det på flyplassens nettside.

Markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Torp Sandefjord lufthavn sier til TV 2 at situasjonen på Oslo lufthavn lørdag kveld var spesiell fordi det var mistanke om koronasmitte. På Torp fikk man ingen bekymringsmelding vedrørende passasjerene på Ryanair-flyet.

– Da iverksetter vi ei heller spesielle tiltak. Vi skal sørge for at det er god informasjon og anbefalng til folk som har vært i dette området om frivillig 14 dagers karantene. Det skal vi sørge for, sier Kleive-Mathisen.

Ingen mistanke

Hun viser til at Bergamo-flyplassen er åpen og operativ.

– Vi er i tett dialog med offentlige myndigheter og er godt forberedt med prosedyrer dersom det kommer bekymringsmeldinger, men det har det ikke gjort, fortsetter markedssjefen.

Kommuneoverlegen i Sandefjord, Ole Henrik Augestad, sier til TV 2 at de har kriseplaner tilsvarende den de har på Gardermoen som gjelder for Torp der det er mistanke om koronasmitte om bord.

– Hvis det meldes om mistanke så skal jeg varsles, og det har ikke skjedd. Det var ingen konkret mistanke, derfor ble det verken iverksatt tiltak eller varslet til meg, sier Augestad.