KOMMER SEG IKKE VEKK: Øya Kuredu er muligens det vakreste stedet man kan befinne seg om man først må i karantene. Foto:; Facebook/Kuredu Island Resort
KOMMER SEG IKKE VEKK: Øya Kuredu er muligens det vakreste stedet man kan befinne seg om man først må i karantene. Foto:; Facebook/Kuredu Island Resort

Seks nordmenn i korona-karantene på paradisøy

«Himmel på jord», skriver en gjest om øya Kuredu på Maldivene. Nå er alle gjester og ansatte på luksusresorten satt i karantene etter at det er konstatert koronavirus blant turister som har besøkt øya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle gjester og ansatte må holde seg på øya inntil videre.

– Det midlertidige tiltaket vil fortsette fram til myndighetene frigir øya fra karantene. For tiden vil det ikke være flytrafikk til og fra øya, heter det i en Facebook-post fra Kuredu Island Resort.

Ferieøya er populær blant skandinaver, og Aftonbladet skriver at 40 svensker er isolert på øya.

– Vi hadde koffertene pakket, men nå står det vakter på bryggen som hindrer oss fra å reise, sier en turist til avisen.

Kuredu Island Resort opplyser til TV 2 at det er seks norske gjester på øya.

– Utenriksdepartementet er kjent med saken, og de berørte har gjennom sitt reiseselskap fått tilbud om å ta kontakt med ambassaden i Colombo for konsulær assistanse, sier Wera Helstrøm i Utenriksdepartementet til TV2.no

Hun sier at UD ikke kan uttale seg om enkeltsaker på grunn av taushetsplikten.

– Rent generelt har UD svært begrensede muligheter til å gi assistanse til norske borgere som settes i karantene i utlandet. Norske myndigheter har ikke anledning til å påvirke eller påklage andre lands tiltak de mener er nødvendige for å hindre videre smitte innenfor egne landegrenser.

Er du på øyen eller kjenner noen der? Tips oss på tips@tv2.no

Ber gjester følge med

Ifølge Aftonbladet har en italiensk turist testet positivt på koronavirus etter at vedkommende kom hjem til Italia. Kuredu Island Resort skriver på Facebook at det er bekreftet to positive tilfeller.

Ving skriver på sine nettsider at Kuredu Island Resort & Spa er det eneste hotellet på øya. Gjestene fraktes med sjøfly til og fra den øya i Det indiske hav.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving sier til TV 2 søndag morgen at Ving ikke har noen norske gjester på stedet.

– Det vi har fått vite om situasjonen, er at en italiensk gjest har smittet et par. Ingen av dem er på øya lenger, men man vet at det har vært smitte på øya. Derfor avventer de nå situasjonen og venter på beskjed fra helsemyndighetene om hvordan de skal forholde seg, sier Røhr-Staff.

Gjestene får bruke telefon og internett gratis så de kan kontakte reisearrangør, flyselskap og forsikringsselskap.

Hotellet anbefaler alle gjester som har reist fra øya mellom 23. februar og 6. mars og å være obs på symptomer som feber, hoste og pusteproblemer.

– Om du opplever symptomer på covid-19, sørg umiddelbart for å bli sjekket av helsevesenet, skriver hotellet på Facebook.

Stenger deler av landet

I Italia setter myndighetene nå millioner av mennesker i karantene som følge av virusutbruddet. Store områder av landet stenges av, deriblant området Lombardia der storbyen Milano ligger.

I tillegg til å be folk om å unngå å dra inn til eller ut fra Lombardia, bes de også om å ikke flytte seg rundt innad i regionen dersom det ikke er ytterst nødvendig. Ifølge avisa Corriere della Sera kan de som trosser restriksjonene bli bøtelagt og fengslet i opp til tre måneder.

I USA har delstatene Washington og New York erklært unntakstilstand på grunn av smitten.

– Mens vi fortsetter å formidle informasjon og oppfordre folk til å handle ut fra fakta om koronaviruset i stedet for rykter, har jeg erklært unntakstilstand, noe som gir oss visse fullmakter til å hjelpe lokale helsemyndigheter som er under stort press, sa guvernør Andrew Cuomo under en orientering om situasjonen lørdag.