BRENNES: Et bilde av innenriksminister Amit Shah settes fyr på under protester mot den dødelige volden utført av hindunasjonalistisk mobb i India.
BRENNES: Et bilde av innenriksminister Amit Shah settes fyr på under protester mot den dødelige volden utført av hindunasjonalistisk mobb i India. Foto: Manish Swarup

– Gandhi hadde snudd seg i graven

Hindunasjonalistisk mobb bevæpnet med sverd og stokker har angrepet og drept muslimer i India flere dager på rad. Den norske regjeringen sier de er bekymret for volden.

Rundt 200 mennesker demonstrerte i går utenfor den indiske ambassaden i Oslo. De demonstrerte etter at hindunasjonalister har angrepet muslimer i Indias hovedstad, Delhi.

Volden pågikk fire dager på rad. Bilder og video på sosiale medier viser at også indisk politi deltok i de målrettede angrepene som kostet nesten 50 mennesker livet. Hundrevis ble skadet og tusenvis har rømt fra sine hjem. Norske myndigheter sier de følger situasjonen nøye.

– Under sitt nylige besøk til New Delhi tok utviklingsminister Dag-Inge Ulstein opp den sekteriske volden og uttrykte sin bekymring i møte med den indiske helseministeren, sier kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i Utenriksdepartementet.

Hus og moskeer påtent

Volden i India er den verste på flere tiår. Den skjedde samtidig som USAs president Donald Trump besøkte landet. På den ene kanten av hovedstaden Delhi var det musikk, dans og hundre tusen jublende mennesker. På den andre kanten ble muslimer angrepet og deres hus og moskeer satt fyr på.

Bakgrunnen er en omstridt statsborgerlov som er tvunget frem av statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske parti, BJP. Landets muslimer sier den nye loven er diskriminerende, og Amnesty International mener den bryter med rettssikkerheten.

Flere av de som demonstrerte utenfor ambassaden i Oslo hadde selv indisk bakgrunn. Samina Tagge var en av initiativtakerne. Hun har en mor som er født i India.

En demonstrant anholdes under demonstrasjonene i New Delhi.
En demonstrant anholdes under demonstrasjonene i New Delhi. Foto: Manish Swarup

– Vi har alltid hatt et nært forhold til indere. Dagens India er ikke til å kjenne igjen. Mine to kommende svigersønner er begge fra India. En av dem er kristen og den andre er sikh. Jeg har engasjert meg i denne tematikken på tross av at jeg muligens ikke kan reise for å ha bryllup for min datter som er planlagt i desember. Vi er nødt til å få fokus på det som skjer i India. Folk jages på bakgrunn av sin tro, sier Samina Tagge til TV 2.

Hun får full støtte fra Nasim Rizwi fra Drammen. Hun har pakistanske røtter.

– Ingen av våre indiske venner i Norge ønsker det som skjer i India. De er like sjokkerte som oss. Vi håper denne demonstrasjonen kan være med på å vekke den norske regjeringen til ta avstand fra volden mot minoriteter. Ikke bare i Delhi, men også det som skjer i Kashmir. Der får ikke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner tilgang til sivilbefolkningen, sier Rizwi.

Hun er overrasket over at ikke flere norske politikere og medier har engasjert seg i det som skjer i et land som kalles for verdens største demokrati.

– Verden følger med

Ifølge Utenriksdepartementet har de tatt opp spørsmålet om Kashmir i en årrekke.

– I dialog med indiske myndigheter uttrykker vi våre klare forventninger om at India overholder sine menneskerettighetsforpliktelser i Kashmir, og at de opptrer i tråd med folkeretten i sin håndtering av konflikten med Pakistan. Konflikt mellom de to landene er en viktig underliggende årsak til spenningene i området. Norge har ved gjentatte anledninger oppfordret India og Pakistan til å gå i dialog og ta nødvendige steg for å finne en fredelig løsning på den langvarige konflikten, sier kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i Utenriksdepartementet.

En av appellantene utenfor ambassaden var samfunnsdebattanten Ali Chishti.

– Vår stemme skal sende et klart og tydelig budskap. Statsminister Narendra Modi, du skal skal vite at verden følger med. Du og dine likesinnede skal vite at din rasisme blir avkledd dag for dag. Du skal vite at kampen for rettferdighet engasjerer langt flere enn de som sprer hat og splittelse. Og du skal vite at Indias landsfader Mahatma Gandhi hadde snudd seg i graven hvis han hadde sett den hatefulle politikken din regjering står for, sa Chishti.

Det har ikke lyktes TV 2 å få en kommentar fra den indiske ambassaden i Oslo.