Politiet ber foreldre kontrollere barna sine

Helsemyndighetene avlyste kollenfesten av frykt for koronaspredning. Likevel er det tett med feststemte tilskuere langs løypene i Holmenkollen, og nå melder politiet om mange mindreårige berusede i området

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet er på stedet, og reagerer kraftig på det de kaller «en stor fyllefest».

– Det er ikke greit i det hele tatt. Folk tenker kun fest og moro, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Tore Solberg til TV 2.

Arrangementet ble i utgangspunktet stengt for publikum, i frykt for at Covid-19-viruset skulle spre seg.

Men verken arrangøren eller politiet kan stoppe folk som ønsker å benytte marka og stå langs skiløypene.

Operasjonsleder Solberg sier han frykter dette kan bidra til å spre koronaviruset ytterligere, slik helsemyndighetene har advart mot.

– Konsekvensene kan jo være at det blir hyppigere spredning når folk er berusede, sier han.

Ber foreldre sjekke hvor barna deres er

Politifolk på stedet melder om over 100 unge berusede personer i området. Flere er ikke i stand til å ta vare på seg selv, og får hjelp av Røde kors.

Rett for klokken 15.00 forteller politiet at folk begynner å trekke unna området. Likevel henger det igjen noen av de aller mest feststemte.

– Det har vært en del knuffing og slossing. Mange har blitt bortvist, og en person er pågrepet, forteller operasjonslederen.

Rund 20 personer har blitt bortvist i løpet av dagen. Han beskriver situasjonen som et digert vorspiel.

– Jeg har jobbet en stund, og jeg kan ikke huske at det har vært slike tilstander tidligere, sier Solberg.

Han er overrasket over at det er så mange som er berusede og likegyldige til anbefalingene som er gitt. Han sier politiet på stedet oppfatter tilskuerne som lite sympatiske.

– Jeg blir irritert. Dette er dårlig. Det er et skirenn som skal gjennomføres og så får man en overstadig beruset profil på hele arrangementet, sier Solberg.

– Hva kan dere gjøre? Vil dere ta fra dem alkoholen?

– Vi kan gjøre det, men vi vil jobbe utifra hva som er mest praktisk der oppe. I og med at vi får beskjed om at det er mange mindreårige der vil jeg oppfordre en del foreldre til å sjekke og kontrollere hvor barna deres er, og hva de driver med, sier Solberg.

Røde kors opplyser til TV 2 klokken 13 at de har bistått et tjuetalls mennesker, flere av dem er mindreårige og berusede. De har 30 frivillige fra sitt hjelpekorps på stedet.

– De er dårlig kledd, kalde og beruset. De sitter i teltene våre, og vi har ringt foreldrene deres for at de skal komme å hente dem, sier Anders Oustrup i Oslo Røde Kors hjelpekorps.

«Raide» Holmenkollen

– Vi oppfordrer publikum til å ikke oppsøke arenaen eller Holmenkollen denne helga, sa arrangør Ingvild Bretten Berg torsdag.

Likevel var det fra tidlig morgen partystemning langs løypa i Nordmarka.

Over 30.000 tilskuere var ventet å reise til Holmenkollen før Oslo kommune valgte å avlyse arrangementet.

Men skifolket har ikke latt seg stoppe, og kort tid etter beskjeden om at det ble avlyst, ble det opprettet et Facebook-arrangement som oppfordret til å «raide» Holmenkollen.

«Raid kollen, they can't stop all of us» fikk raskt flere hundre medlemmer. Likevel har det vært liv langs løypa allerede fra tidlig lørdag morgen.

– De er her på egen risiko

Arrangøren Holmenkollen skifestival sier det er lite de kan gjøre når tilskuerne benytter seg av Nordmarka.

– Vi har anmodet folk om å holde seg unna. Men marka er et friområde, og vi har ikke myndighet til å bortvise folk, sier Ola Tangen, kommunikasjonssjef i Holmenkollen Skifestival til TV 2.

Politiet på plass i Holmenkollen
Politiet på plass i Holmenkollen

– Er dere overrasket over at folk trosser anmodningen og likevel kommer?

– Det har jeg egentlig ingen kommentar til. Men om man ser på antallet som går forbi her, så er det betydelig færre enn vi har sett tidligere år. Men de som er her er her på egen risiko. Vi ber dem ta vare på seg selv og andre, på tross av de oppfordringene vi har kommet med, sier Tangen.

Mer enn 100.000 smittet

Det er nå over 100 personer som har testet positivt for koronaviruset i Norge.

Fredag var tallet på smittede 113. Ingen er alvorlig syke.

Helsemyndighetene har nå advart mot å reise til flere steder, blant annet Nord-Italia, og flere skoler har de siste dagene blitt stengt etter at elever eller ansatte har fått påvist smitte.

Covid-19, som er navnet på det nye viruset, er tilsynelatende ikke livsfarlig for friske, unge mennesker, men eldre og de med kroniske sykdommer er i risikogruppen.

Lørdag har over 3500 mennesker dødd av smitten, og mer enn 100.000 har blitt smittet på verdensbasis.

FEST: Marius Bakken, William, Tom Erling og Jacob Jacobsen har trosset rådene fra helsemyndighetene for å delta på festen i Holmekollen.
FEST: Marius Bakken, William, Tom Erling og Jacob Jacobsen har trosset rådene fra helsemyndighetene for å delta på festen i Holmekollen. Foto: Cecilie Rygh Trodal

– Har med antibac

Det virker ikke å bekymre Holmenkollen-publikumet, og enkelte grupper sier de tar forholdsregler.

– Vi sitter litt unna de andre. Og jeg fikk beskjed av mamma i morges om å holde en meters avstand til de rundt meg, og ikke håndhilse, sier William (22).

Han og kompisgjengen ankom Holmenkollen med T-banen tidlig lørdag, og har med øl og desinfeksjon.

– Vi har med antibac, og vi skal være her til det er over, sier Marius Bakken (21).

De har vært i Holmenkollen under skifesten tidligere, og reagerte i år på at det var færre folk.

– Det var tomt på T-banen, men vi kosa oss alene, sier Bakken.