Johaug: – Det er klart at jeg angrer

Men Therese Johaug vant verdenscupen sammenlagt.

Det så lenge ut til at Therese Johaug (31) skulle komme i mål i ensom majestet, men svensken Frida Karlsson ville det annerledes.

Karlsson lå hele 53 sekunder bak Johaug etter 21,5 kilometer. Med én kilometer igjen var avstanden krympet til fem sekunder, mye takket være gode ski. Karlsson byttet ski underveis, noe hun fikk godt betalt for mot slutten. Like før mål fikk Karlsson kontakt med Johaug. På oppløpet gled hun forbi Johaug og tok sin første verdenscupseier.

På spørsmål om svensker er smartere enn nordmenn, svarer Karlsson slik:

– I dag var vi det. Det var bra vi holdt oss til planen om å bytte ski etter tre runder.

Hun rangerer dagens Kollen-seieren øverst så langt i karrieren.

– Det er det. Det er alltid spesielt å stå øverst på pallen. Å gjøre det i klassisk kjennes helt fantastisk, sier hun.

– En kjempeblemme

Det var ingen tvil om at svenskene løste utfordringene underveis bedre enn de norske løperne. Johaug innrømmer at hun burde byttet ski underveis.

– Det er klart jeg angrer. Skiene tapte seg veldig mot slutten. Vi gjorde en kjempeblemme med ikke å bytte ski, sier Johaug til TV 2.

– Fikk du noen råd underveis?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg hørte fra broren min på Gratishaugen at svenskene hadde byttet ski før jeg gikk ut på den siste runden. Jeg skulle nok tenkt litt kjapt selv akkurat der. Jeg burde byttet når de hadde tatt inn nesten 15 sekunder på under to kilometer, sier hun.

– Burde du fått råd underveis?

– Ja, det er klart at jeg burde fått et lite hint om at svenskene hadde byttet, og at jeg måtte inn å bytte for den siste runden. Jeg hadde i hvert fall ikke noe å tape på det. Samtidig er det jeg som går på skiene og jeg som må ta avgjørelser, sier hun.

Johaug sier hun vil ta opp den manglende kommunikasjonen med smøreteamet.

– Det er klart, men samtidig må jeg tenke litt selv når jeg går der ute. Det var jækla dumt, forteller Johaug.

Vant verdenscupen

Til tross for Kollen-nedturen økte Johaug avstanden til Heidi Weng i verdenscupen sammenlagt. Hun har nå et forsprang det er matematisk umulig for Weng å ta igjen.

Ebba Andersson ble nummer tre på tremila.

Smøresjef Stein Olav Snesrud forteller at løperne sto fritt til å bytte ski underveis.

– Løperne bestemmer alltid selv. Vi gir selvfølgelig råd. Til sjuende og sist er det løperne som må føle på det underveis, sier Snesrud til TV 2.

– Vi rådet dem til å starte på sitt beste par. De skulle ha et jevngått par i boksen. Da kunne de bytte til et par med bedre feste, fortsetter Snesrud.

Heller ikke Weng byttet ski.

– Jeg testet i går. Da gikk jeg 15 km uten at skiene tapte seg så mye. Da tenkte jeg at det bare var å gå, men jeg skulle gjerne byttet ski i dag. Det var litt tabbe, men jeg har bare meg selv å takke, sier Weng.

Fikk luke etter 540 sekunder

Allerede etter 540 sekunder sa Johaug takk for følget til rivalene. Avstanden økte for hvert stavtak. Duracell-kaninen fra Dalsbygda lå drøyt 30 sekunder foran resten av feltet etter 10 kilometer. Etter tjue kilometer var det nesten minuttet, men så satte Karlsson og Andersson opp farten i gruppen bak. Den svenske duoen fikk raskt en solid luke.

Avstanden krympet raskt med tjue sekunder. Svenskene fikk los på Johaug, og 1,5 kilometer før mål var Karlsson bare 9,4 sekunder bak Johaug. Karlsson fikk kontakt like før mål og det endte med en spurtduell mellom de to skistjernene. Der var Karlsson sterkest.

– Vi kan gratulerer Sverige. Det er moro for dem etter en kronglete vinter. Vi må være storsinnet i dag, sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad.

– Therese Johaug vinner alle distanserenn over 10 km dersom det ikke er snakk om smørebom, tabber eller uhell. Men det er en del av sporten. For å sitere Knut Nystad: Det er ikke et spørsmål om, men når det det blir smørebom. Stort sett har de norske løperne like gode eller bedre ski enn konkurrentene. De pleier å gjøre gode vurderinger, sier Skinstad.

Han er sikker på at Johaug angrer på valget hun tok underveis.

– Her er det absolutt Therese selv som må evaluere og tenke at det var dumt ikke å bytte ski. Det skjønner Therese selv. Hun angrer nok på at hun ikke byttet ski, men hadde hun holdt unna, hadde hun blitt genierklært. Det er lett å være etterpåklok, sier Skinstad.

– Som et utested

Det var langt færre tilskuere enn normalt i Holmenkollen, men politiet hadde nok å gjøre likevel.

Det var langt over 100 unge berusede personer langs løypene, ifølge politiet. Flere var ikke i stand til å ta vare på seg selv.

Mange berusende ungdom fikk hjelp fra politiet og Røde Kors.

– Ungdommene blir beskrevet som lettkledde. Mange er ikke kledd for å være ute i marka hvor det er snø og kaldt, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til NTB.

– Enkelte områder blir beskrevet som et utested. Tidligere var bråket mer spredt, men ettersom løypa er kortere i år, er folkemengden mer konsentrert, fortsetter Solberg.