RYKKET OPP: Rosenborg og Vålerengas 2. lag rykket opp til 2. divisjon i fjor høst. Det er det ikke alle som liker.
RYKKET OPP: Rosenborg og Vålerengas 2. lag rykket opp til 2. divisjon i fjor høst. Det er det ikke alle som liker. Foto: Berit Roald

Het debatt om andrelagene på fotballtinget

Flere klubber ønsket endring i ordningen med andrelag, men tapte kampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå skal ballen snakke. Andrelag kan ikke slås på tinget, men de kan slås på banen, sier Jan Roger Henriksen, markedsansvarlig i IF Fram Fotball.

IF Fram var en av klubbene som hadde fremmet saker på fotballtinget som omhandlet andrelagenes plass i seriesystemet, der de ønsket at 3. divisjon skal være øverste nivå for andrelag.

VIL HA ENDRINGER: IL Fram Fotball og Jan Roger Henriksen.
VIL HA ENDRINGER: IL Fram Fotball og Jan Roger Henriksen.

Forslaget ble aldri votert over, ettersom dette var en endring som kun kan vedtas av forbundsstyret etter innstilling fra Konkurranseutvalget.

Isteden ble det såkalte “andrelagsutvalget” sin innstilling om å opprettholde dagens ordning, vedtatt, med 83,65 prosent av stemmene.

– Vi fant ingen løsninger som ville gjort norsk fotball bedre, sa Mette Christiansen fra forbundsstyret fra talerstolen.

Hun har ledet andrelagsutvalget, og mener de har kommet frem til den beste løsningen. Likevel erkjenner hun at det er flere klubber som stiller med veldig ulike lag fra kamp til kamp.

HAR LEDET ARBEIDET: Mette Christiansen har ledet andrelagsutvalget.
HAR LEDET ARBEIDET: Mette Christiansen har ledet andrelagsutvalget. Foto: Marit Hommedal

– Vi vet at mange klubber opplever stor frustrasjon, men vi må ha tillit til at klubbene er opptatt av fair play og gode konkurranseforhold, selv om vi ser at det av og til slår ut feil.

Vil innføre aldersbegrensning

I stedet for å endre på dagens ordning, ønsker utvalget følgende;

  1. Andrelagene bør i større grad møtes når førstelagene har ferie.
  2. Aldersbegrensningen på maks tre spillere på 22 år eller mer skal også gjelde 2. divisjonslagenes andrelag (PostNord-ligaen)

Hans Jonny Furholt fra Skeid tok imidlertid til ordet for å fremme sin bekymring om at færre unge talenter vil få sjansen høyere opp i systemet, dersom det blir en aldersbegrensning.

– 2. divisjon er den viktigste utviklingsarenaen, og jeg er redd de unge spillerne da ikke vil få muligheten, sa Furholt.

Påvirker opp- og nedrykk

I 2019 hadde kun Odd sitt andrelag i 2. divisjon. I år får de selskap av Rosenborg og Vålerenga.

– I fjor påvirket Odd2 både opprykk og nedrykk ved å stille svært variable lagoppstillinger. Det er uheldig og ikke i tråd med NFFs verdier om fair play og respekt, sier Jan Roger Henriksen i IF Fram.

Han mener nivået nå er så høyt at andrelagene må toppe for å vinne kamper.

– Det gjør de så ofte som de må, kommenterer Henriksen.

Ville utsette vedtaket

Cecilie Øyen fra Hønefoss BK tok til ordet for å utsette prosessen med å stemme for innstillingen fra andrelagsutvalget. Hennes forslag ble nedstemt.

I 2019 hadde kun Odd sitt andrelag i 2. divisjon, i år får de selskap av Rosenborg og Vålerenga.
I 2019 hadde kun Odd sitt andrelag i 2. divisjon, i år får de selskap av Rosenborg og Vålerenga. Foto: Berit Roald

– Problemet med debatten omkring andrelagene forsvinner ikke om man ikke gjør noe, sa Øyen fra talerstolen.

Hun stilte videre et ledende spørsmål om hvorfor debatten om andrelagene til stadighet dukker opp på tinget.

– Det er opplevelsen av at de største klubbene i Norge som setter for stor dagsorden. De små klubbene må føle at fair play er for alle, slik oppleves det ikke nå.

Også Eivind Kopland fra Modum FK fremhevet dette fra talerstolen.

– Det er lite motiverende at klubber fra høyere i systemet topper lag på slutten av sesongen for å klare seg i divisjonen.

Arne Larsen Økland, 2. visepresident tok til ordet for at respekt mellom lag må ligge til grunn uansett hvilken ordning som er gjeldende.

– Når man hører om episoder der lag blir toppet på slutten av sesongen, er ikke det hensikten.

Gir seg ikke

Henriksen i Fram mener det har vært en enorm spissing av nivået.

– Da andrelagene kom inn i 2. divisjon var det fire avdelinger og 24 3. divisjonsavdelinger. Nå er det to 2. divisjonsavdelinger og seks 3. divisjonsavdelinger.

Han mener 2. divisjon er en del av toppfotballen.

– Vi tror også at Eliteserielagene er tjent med å ha andrelag i 3. divisjon og de nest beste spillerne på utlån i 2. divisjonsklubber. Det gir fotballen en større og bredere kraft.