TESTTRØBBEL: Fredag forsvarte Donald Trump myndighetenes arbeid under en rundtur hos Center for Disease Control i Atlanta, Gerorgia.
TESTTRØBBEL: Fredag forsvarte Donald Trump myndighetenes arbeid under en rundtur hos Center for Disease Control i Atlanta, Gerorgia. Foto: Tom Brenner

Testkaos i USA legger press på Donald Trump

USAs president Donald Trump forsikrer om at myndighetene gjør en god jobb i kampen mot koronaviruset. Det er både flere byer, leger og lokale helsemyndigheter uenige i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt er over 332 personer smittet og 17 døde i USA, ifølge CNN. Hovedvekten av smittetilfellene har skjedd vest i landet, men fredag ble de første dødsfallene i Florida bekreftet.

28 stater har enten fått påvist smitte, eller tester nå for smitte. Inn mot helgen har flere uttrykt sin misnøye med hvor lite tester som er blitt gjennomført.

– Treghet fra myndighetene

I New York har de lokale myndighetene purret på ytterligere hjelp.

– De to testpakkene fra helsemyndighetene som tidligere er sent er ikke nok til å møte behovet til USAs mest folkerike by. New York må få tilsendt flere så snart det er mulig, skriver byen i et brev fredag.

– Tregheten til myndigheten har hindret vår mulighet til å slå ned på denne epidemien, skriver de videre.

– Amatørshow

Doktor Irwin Redlener ved universitetet i Columbias senter for smitteberedskap er krass i sin omtale av myndighetenes arbeid.

– Dette er det mest hårreisende nivået av inkompetanse vi har sett hos en administrasjon i manns minne, sier han i et intervju med TV-kanalen MSNBC.

Han mener Bush-administrasjonens arbeid under orkanen Katrina i 2005, som ødela store deler av New Orleans, blekner i forhold.

– Dette er et et forbløffende amatørshow fra Det hvite hus, sier doktoren videre. Det har ingenting å gjøre med politikk å gjøre, men hvordan arbeidet er gjort, når vi har startet og hvor mange tester som er gjennomført.

Han viser til den store forskjellen mellom utførte tester i USA sammenlignet med land som Sør-Korea.

Ifølge smittevernsetaten CDC var 1583 personer testet ved utgangen av torsdag, og de har også sendt ut materiale som skal kunne dekke 75.000 tester, i tillegg til at et privatselskap med anbud hos staten har ressurser til å teste 700.000.

Tidligere denne uken hadde Sør-Korea testet over 100.000 mennesker, og begynte tidlig med tiltak som drivethrough for koronatester, direkte inspirert av McDonalds og Starbucks, ifølge myndighetene.

– Lager millioner

USAs president Donald Trump, forsvarte fredag myndighetens arbeid, da han besøkte helseetaten Center for Disease Control i Atlanta, Georgia.

– Alle som vil ta en test, kan få en test nå. De lager millioner flere tester nå, uttalte Trump da.

– Testene er perfekte, fortsetter presidenten.

I delstaten California, hvor tusenvis blir overvåket, mistenkt for smitte, er kun 516 tester gjennomført ved utgangen av torsdag, skriver New York Times. Antallet smittede i USA og delstaten inkluderer ikke de 21 bekreftede tilfellene på cruiseskipet Grand Princess, som ligger et stykke utenfor San Francisco.

Trump sier at han personlig helst ser at passasjerene forblir på skipet.

– Jeg liker hvor tallene er nå, og jeg vil ikke at de skal dobles på grunn av et skip, som ikke er vår feil. Det er ikke deres feil heller, og de er stort sett amerikanere, sier Trump.

– Men jeg skjønner om en vil ta dem ut av skipet, fortsetter han.

Kan ta uker

Visepresident Mike Pence fortalte fredag at det kan ta uker før amerikanerne får enklere tilgang til tester, og har også erkjent at en per i dag ikke har nok tester til å møte det kommende behovet.

– Men for de som tror at de er smittet, og som viser symptomer, skal vi være i stand til å gjøre tester på, sier visepresidenten.