PÅ KRYKKER: Ingvild Flugstad Østberg mister sesongavslutningen på grunn av et brudd i hælen.
PÅ KRYKKER: Ingvild Flugstad Østberg mister sesongavslutningen på grunn av et brudd i hælen. Foto: Terje Bendiksby

Problemet i sesongstarten kan være årsak til Østberg-bruddet

– Selvfølgelig kan det være en medvirkende årsak, sier Ingvild Flugstad Østberg (29).

Sesongen er over for Ingvild Flugstad Østberg på grunn av et brudd i hælen.

– Jeg må le, sa en lattermild Østberg på vei til en pressekonferansen i Holmenkollen på krykker og med «walker» på venstrebeinet.

– Det kommer som en kombinasjon av en belastning over lengre tid og en utløsende årsak der jeg var uheldig og klønete. Jeg landet litt forkjært på et betonggulv da jeg hoppet ned fra en kant, forklarer Østberg.

Det har vært en trøblete sesong for den norske langrennsstjernen. I åpningen fikk hun startnekt for ikke å ha oppfylt alle kravene i Skiforbundets helseattest.

Østberg sier at hun ikke har vært plaget av hælen denne sesongen, og at den ferske skaden kan komme på grunn av stor treningsbelastning. Bruddet kan ha en sammenheng med problemene ved sesongstart, sier 29-åringen.

– Jeg kom litt skjevt inn i denne sesongen her, og det er sånne ting som kan være en risiko senere, men det er viktig å påpeke at fra Tour de Ski og utover har helseattesten vært hundre prosent i boks, og det har vært veldig bra og tett oppfølging av helseteam, Skiforbundet, Olympiatoppen og alt. Alt det har vært bra. Selvfølgelig kan det være en medvirkende årsak, sier Østberg.

På TV 2s spørsmål om hun driver rovdrift med egen helse, svarer Østberg:

– Det er ikke de ordene jeg vil bruke. Dette er toppidrett, og det er knalltøft. Det er krevende for meg og de andre å få regnskapet til å gå opp med energi inn og energi ut. Det er jeg helt åpen og ærlig på, uten at det er sykelig eller feil i den forstand. Det er beintøft. Man skal pushe grenser, men man skal ha med helsen oppi det her. Det har vært mye fokus på det i år, både fra meg og andre. Det er bra, men vi må skille på ulike tilfeller og hendelser.

– Har du vært uheldig eller betaler du prisen for å ha pushet en grense?

– Det er en kombinasjon av ting som har gjort sitt til at jeg står her, og det er jeg helt åpen på. Å sette likhetstegn mellom kun det ene og kun det andre blir på en måte feil, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Selv om det har vært en trøblete sesong, er Østberg fornøyd med mye.

– Jeg er glad for at de rennene jeg har gått har gitt med veldig mye glede. Jeg har et voldsomt konkurranseinstinkt. I tillegg har resultatene vært i toppen, og det er artigere enn at det skulle vært middels i en hel sesong, selv om jeg selvfølgelig ville byttet bort middels resultater mot et beinbrudd. Toppnivået mitt er bra, og det er godt å kjenne på før man tar fatt på en periode med alternativ trening. Jeg har vært veldig heldig og dyktig som har sluppet unna det så langt i karrieren, sier 29-åringen fra Gjøvik.