KORONA: Lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet holder pressebrifing om koronavirus-situasjonen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KORONA: Lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet holder pressebrifing om koronavirus-situasjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad

Helsedirektoratet fraråder å håndhilse

Det opplyste Helsedirektoratet under sin daglige pressekonferanse fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallet på antallet personer smittet av koronaviruset i Norge øker stadig, men det siste offisielle tallet fra FHI er at 86 mennesker har fått påvist viruset.

Torsdag ble det kjent at skifesten i Holmenkollen holdes stengt for publikum. Helsedirektoratet tar løpende vurdering om andre store arrangementer skal gå som normalt.

Vurderer karantene

Under sin daglige pressebrief fredag opplyste lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet at de vurderer hvorvidt det er aktuelt å sette turister og reisende fra Nord-Italia i en 14 dagers karantene.

En endelig beslutning er ikke tatt.

I løpet av morgentimene fredag ble det kjent at flere skoler rundt om kring i Norge har fått påvist smitte blant elever og ansatte. Helsedirektoratet sier at de foreløpig ikke legger ned noen retningslinjer i om hvorvidt skolene skal stenge eller ikke.

– Ikke aktuelt

– Tiltaket skal være avveid i forhold til situasjonen. Vi gir foreløpig ikke noen råd i forhold til dette, men det vurderes fortløpende, sier Lie og fortsetter:

– De skolene og barnehagene det gjelder må gjøre det i samråd med kommunehelsetjenesten. Det er så stor forskjell på situasjonen og utbredelsen på hver enkelt skole, at vi overlater det til hver enkelt kommune å ta den avgjørelsen.

Lie sier at dette er forhold de må ha en kontinuerlig vurdering av.

– Det ligger i saken at vi må vurdere det. Men det har ikke vært aktuelt frem til nå, sier han.

Ved Oslo universitetssykehus er det innført forbud mot å håndhilse. Det synes Lie i helsedirektoratet er et godt råd.

– Da reduseres en mulighet for smitte, sier han.