IRRITERT: Bill Clinton blir avbildet etter at han under en pressekonferanse i Det hvite hus 1999, hvor han blir spurt om forholdet til Monica Lewinsky.
IRRITERT: Bill Clinton blir avbildet etter at han under en pressekonferanse i Det hvite hus 1999, hvor han blir spurt om forholdet til Monica Lewinsky. Foto: AP

Bill Clinton (73) slaktes etter sex-avsløring

USAs tidligere president Bill Clinton (73) skylder på press og angst når han skal forklare det seksuelle forholdet til over 20 år yngre Monica Lewinsky. Kritikerne kaller ham tonedøv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i den nye dokumentaren om Hilary Clinton (73) «Hillary» at den tidligere amerikanske presidenten forteller om sin affære med Monica Lewinsky (46).

I intervjuet forteller 73-åringen at presset fra jobben var stort, og at dette var grunnen til at han var utro med den over 20 år yngre praktikanten i Det hvite hus.

Han sier at han følte at han var i bokseringen, og trengte å få hjelp til å takle angsten sin.

– Når du føler at du stamper rundt og har vært gjennom 15 kamprunder som ble utvidet til 30 runder, og så kommer det noe som får deg på andre tanker en stund ... Da er det dette som skjer, sier han.

Uttalelsene har vakt sterke reaksjoner, og flere kritikere kaller Clinton «tonedøv».

«Når noen folk opplever angst, går de seg en tur eller mediterer. Andre spiser favoritt-trøstematen sin. Men tidligere president Bill Clinton har sin egen måte å takle det på: Han har sex med praktikanter,» kommenterer The Blaze.

I DET HVITE HUS: Daværende president Bill Clinton poserer sammen med Det hvite hus-praktikant Monica Lewinsky i 1995.
I DET HVITE HUS: Daværende president Bill Clinton poserer sammen med Det hvite hus-praktikant Monica Lewinsky i 1995. Foto: AFP

«That woman»

Det var i 1998 at det ble avslørt at Clinton hadde et seksuelt forhold til den da 22 år gamle Lewinsky.

I første omgang nektet han for forholdet med den berømte setningen «I did not have sexual relations with that woman, miss Lewinsky».

Etter massivt press innrømmer han senere at han hadde hatt et seksuelt forhold til henne.

Det ble reist riksrettssak mot Clinton på slutten av 90-tallet, men han ble ble ikke avsatt.

Etter skandalen fikk Lewinsky diagnosen posttraumatisk stressyndrom, og hun har siden hatt store vansker med å få seg en jobb.

– Det var et forferdelig misbruk av makt, uttalte hun etter å ha engasjert seg i #metoo-bevegelsen.

Hun reiser nå verden rundt for å fortelle om skammen og smerten etter skandalen, og om hvordan hun opplevde nettmobbing.

FIKK POSTTRAUMATISK STRESSYNDROM: Monica Lewinsky på Publicom Scene i Horten i 2018, hvor hun fortalte om skammen og smerten hun følte hun påførte sine nærmeste etter skandalen.
FIKK POSTTRAUMATISK STRESSYNDROM: Monica Lewinsky på Publicom Scene i Horten i 2018, hvor hun fortalte om skammen og smerten hun følte hun påførte sine nærmeste etter skandalen. Foto: Scanpix

Må komme seg videre?

I dokumentaren antyder Clinton ifølge kritikerne at Lewinsky må komme seg videre i livet.

– Det er forferdelig at Monica Lewinskys liv ble definert av det, og jeg syntes at det var urettferdig. Gjennom årene har jeg sett henne forsøke å få et normalt liv igjen, men du må bestemme deg for hvordan du definerer normalt, sier han.

Og:

– Ting jeg i en årrekke gjorde for å kontrollere angsten min ... Jeg er en helt annen, totalt forskjellig person enn den jeg var for 20 år siden.

– Tonedøv

Clinton har i en årrekke blitt kritisert for å ikke offentlig ha beklaget seg overfor Lewinsky, og forklaringen om at det var stress som fikk han til å være utro faller ikke i god jord hos kritikerne.

– Hver gang Bill Clinton åpner munnen sin og snakker offentlig om affæren med Monica Lewinsky på 90-tallet, ender han opp med å si noe utrolig tonedøvt. Hans nyeste forsøk på å prate om skandalen er intet unntak: I dokumentaren antyder Clinton at han hadde affæren med Lewinsky – en 22 år gammel Det hvite hus-praktikant da han var president – for å «takle angsten sin», skriver New York Magazine-skribent Amanda Arnold.

Hun skriver at Clinton i dokumentaren stort sett gjentar ting han tidligere har fortalt – og at han synes mest synd på seg selv og familien sin.

I dokumentarserien «Hillary» følger man Hillary Clintons liv, fra barndommen i en forstad utenfor Chicago, til presidentvalget i 2016 da hun stilte som kandidat og tapte mot Donald Trump.